Sluta handla vid temporärt utdelningsstopp?

På grund av Coronaepidemin och dess påverkan på ekonomin så har ju som bekant flera bolag ställt in sina utdelningar. Anledningarna varierar och det är för det mesta förståeligt att man väljer att ta det säkra före det osäkra och hålla på kapitalet man har, Men betyder det att man bör sluta investera i sina utdelningsaktier?

Givetvis så får man börja med att kika på Varför utdelningen har ställts in och om det är temporärt eller om det lär vara stopp en längre tid.

Att bolag väljer att ställa in sina utdelningar i dessa tider tycker jag faktiskt är väldigt förståeligt om än givetvis tråkigt när man är aktieägare. Men hellre att bolaget överlever och har kapital att arbeta vidare med än att få en utdelning och en osäker framtid, eller?

Helst så hade man ju sett att ens bolag haft en gedigen kassa som buffert att luta sig tillbaka på i sådana här tider men det är det inte alla som har. Då finns risken för att utdelningen ställs in men förhoppningsvis så är det inget permanent beslut.

Jag kan också tänka mig att en hel del bolag lär ta fram nya strategier och planer för hur man skall bygga upp och hålla en större buffert framöver efter denna pandemi är slut, eller så är det bara önsketänkande från min sida.

I mina ögon så bör man inte sluta månadsspara i sina utdelningsaktier under den här perioden, trots att utdelningen må ha stoppats temporärt. Ställer bolaget däremot in utdelningen på obestämd tid, ja då kanske man får ta ett helt annat beslut.

Annars så gör man nog bäst i att fortsätta investera enligt sin ursprungliga plan för att ta vara på lägre kurser så att man sänker sitt GAV i bolag som lär överleva och ta sig tillbaka till det normala igen.

www.ihallandeinvest.se spacer

Dela inte ut mina skattepengar

Ett väldigt intressant ämne som har berörts inom utdelningssfären är frågan om hur bolag som räddas med hjälp av skattepengar skall bibehålla sina utdelningar eller inte?

Personligen så tycker jag inte att ett bolag som räddas med skattepengar skall dela ut dessa pengar till sina aktieägare. För att då gick ju pengarna uppenbarligen inte till att hålla bolaget levande och flytande, utan istället till aktieägarna och ledningen.

Moraliskt tycker jag det är heltokigt men samtidigt så väcker det ju andra frågor, hur ska man ens reglera det eller går det ens att reglera det på ett vettigt sätt?

Jag tror tyvärr inte det och även om bolaget hindras ifrån att dela ut i år så kan man ju alltid bara ha en bonusutdelning nästa år.

Men tanken på att skattepengar går till bolag som sedan delar ut dessa, nej det tycker jag inte låter särskilt vettigt för fem öre faktiskt.

Det är ett väldigt intressant dilemma om man nu bör kalla det för det och det vore väldigt intressant att höra era resonemang och tankegångar kring just detta med utdelningar i bolag som fått ta del av skattepengar för att klara krisen.

Tack för att du läste inlägget, lämna gärna en kommentar om hur du ser på att fortsätta handla trots att din utdelningsaktie ställt in utdelningen och om hur du ser på frågan om utdelningar och skattepengarna.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.