Waystream inför aktieutdelning efter stark rapport

Jag äger aktier i bolaget. Det svenska bolaget Waystream inför aktieutdelning, detta blev klart igår torsdag när bolaget lämnade en stark rapport till marknaden. Rapporten blev så pass bra att man föreslagit att man ska börja dela ut 0.75 kr per aktie till sina aktieägare.

Att tidigt kunna snapp upp bolag som börjar med utdelningar men ändå har mycket utrymme för tillväxt kvar brukar kunna bli bra köp. Det är precis vad jag tror och hoppas ska ske med Waystream.

För de växer onekligen starkt och nu när man också börjat med utdelningar så tror jag fler kommer att upptäcka aktien. Igår hade den endast 3656 stycken aktieägare hos Avanza. Så vad är detta för bolag?

Vad arbetar Waystream med?

Waystream är verksamt inom telekommunikationssektorn och hjälper deras kunder att bygga nästa generations fibernät.

Huvudkontoret är beläget i Kista, men man har personal i Sverige, Tyskland, Kina och Indien. Produktportföljen omfattar switchar och routrar anpassade för fibermarknaden och tillhörande kringutrustning, teknisk support, utbildning och konsulttjänster.

Deras kundbas och målkunder är stadsnät, operatörer och fastighetsbolag som äger och driver sina fibernät i Norden och Centraleuropa.

Kvartalsrapporten

Kort och gott så kan man onekligen säga att omsättningen ökar vilket tyder på en stark tillväxt. Det mesta pekar onekligen åt rätt håll, men deras kostnader växte så klart också under kvartalets gång.

Bild från Avanza

Jag skulle väldigt gärna se att EBITDA-marginalen ökar igen så att lönsamheten förbättras. Men just nu så verkar fokusen vara på att växa, och växer det gör man.

Under kvartalet så skrev man för övrigt ett stort avtal med Telia. Så här säger VD Fredrik Lundberg om det:

”Vi avslutade fjärde kvartalet med att skriva ett ramavtal med Telia Company för Norden och Baltikum vilket verkligen är en kvalitetsstämpel för oss som leverantör.

Att en mindre svensk leverantör som oss kan möta de krav som Norden och Baltikums ledande operatör inom fibernät ställer är positivt och ett bevis på att våra produkter även passar för vår målgrupp Operatörer.

Ramavtalet ger oss möjligheten att leverera accesswitchar till Telias samtliga bolag. Vår ambition är att Waystreams produkter ska bli Telias primära val när de installerar accesswitchar i sina nät framöver. ”

Expanderar internationellt

Bolaget tar sig an nya marknader bland annat i form av Tyskland. Jag håller tummarna för att det går bra att etablera sig där. Förhoppningsvis kan det öka på tillväxten än mer utan att behöva kosta allt för mycket.

Men man lär få räkna med fortsatt ökande kostnader för det är ju inte direkt kostnadsfritt att ta sig an nya marknader. VD Fredrik kommenterade det så här:

”I Centraleuropa har vi under året byggt upp en säljavdelning i Tyskland där vi har anställt fler säljare och öppnade vårt första kontor i Hamburg precis efter årsskiftet. Denna satsning ska ta försäljningen i Centraleuropa till nästa nivå genom att vi blir än mer aktiva på marknaden med målet att träffa fler kunder.

Att vi i tredje kvartalet lyckades stänga en affär med en stor operatör i Hamburg, Tyskland kommer att vara en oerhört viktig grundsten i vår tillväxtresa i Tyskland och Centraleuropa. Referensförsäljning är det bästa som finns i vår bransch och med denna kund kommer det bli lättare att komma i kontakt med fler potentiella kunder.

Vi har för övrigt tidigare kommunicerat att den större order skulle skickas ut under Q4 och Q1. Den har, i samförstånd med kunden, till största del skjutits på till första och andra kvartalet 2023. ”

Waystream inför aktieutdelning

Sist men inte minst, bolaget föreslår alltså att man ska införa en aktieutdelning på 0.75 kr per aktie. Det är viktigt att ha det i åtanke att det än så länge endast är ett förslag. Men det är inte direkt vanligt att sådana förslag skjuts ned, framförallt inte efter en så pass bra rapport.

Kursen stängde på 91 kr och utdelningen på 0.75 kr ger då en direktavkastning på 0.82%. Inte superhögt men jag tycker det är smart att fokusera på tillväxten. Utdelningen kan man höja senare när man etablerat sig på fler marknader och är redo för att konsolidera företaget.

Jag har köpt in mig i bolaget och hoppas att det ska bli en fin affär på lång sikt. Tanken är att hålla det rätt så länge och att förhoppningsvis få se många utdelningshöjningar under tiden.

Tack för att du läste inlägget ”Waystream inför aktieutdelning efter stark rapport”! Läs fler Inlägg Här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.