8 Fastighetsbolag med över 40% substansrabatt

BankProdukter

Vissa sektorer har tagit mer stryk än andra på senare tid. Inflationen med medföljande räntehöjningar har verkligen skakat om fastighetssektorn. Där tror jag att man kan göra fina affärer de kommande åren. Läs om 8 stycken fastighetsbolag med över 40% substansrabatt.

Först och främst, risken för fortsatt nedgång i sektorn är fortfarande väldigt stor. Vissa menar på att inflationen har toppat redan, vissa tror att det ska bli värre. Vi har fler räntehöjningar att vänta och frågan är egentligen hur många och hur stora.

Man behöver alltid ta med riskerna i åtanke även om det är lätt att bara se det som talar för uppgång. Sektorn är riskfylld och har förmodligen inte bottnat här. Med det sagt så har värderingarna gått ned rejält bara sedan årets början.

Vissa bolag har fått en hjälpsam knuff nedåt av blankare, andra har omvärderats helt och hållet av marknaden. Men hur man än vänder och vrider på det så tror jag att man kan göra fina köp just nu. Är man långsiktig och snittar in sig över tid så ja, då kanske det är dags att snegla på fastighetsaktier?

Jag kan verkligen inte påstå att jag har bra koll på alla bolagen som listas i inlägget. Däremot så är jag rätt så förvånad över att Castellum tar plats på den här listan. Det är ändå ett starkt bolag med oerhört fin utdelningshistorik.

Men har man lån så har man och då är det inte ljuva tider för ens kassaflöde just nu. Har man dessutom stora och många lån som förfaller inom ett år eller två. Ja då kan det bli dyrt att omförhandla eller så är det dags att betala av lånen snarast.

spacer

8 Fastighetsbolag med över 40% substansrabatt

Så, för dig som är intresserad av att investera i fastighetsaktier som redan tagit en hel del stryk. Kan den här listan kan komma väl till hands. Givetvis måste man i åtanke att de billigaste bolagen kanske inte är de bästa bolagen att investera i.

Det är mycket som spelar in i ett bolags värdering och substansrabatten är bara en av många parametrar att ha i åtanke när man letar bolag att investera i. Risken är absolut inte lägre i dessa bolag än andra bara för att de redan handlas till en stor rabatt.

Rabatten betyder snarare att marknaden har väldigt lågt förtroende för dessa bolag just nu. Förväntningarna är låga och flera av bolagen har gott om fallhöjd kvar.

Procenten framför bolagets namn är substansrabatten som bolaget handlas till just nu:

  • 58.85% Samhällsbyggnadsbo. i Norden B
  • 55.26% Corem Property Group B
  • 50.19% Eastnine
  • 45.66% Atrium Ljungberg B
  • 44.89% Fabege
  • 43.26% KlaraBo Sverige B
  • 40.74% Castellum
  • 40.60% John Mattson Fastighetsföret.
    Källa: fbindex.se

Substansrabatten

Substansrabatten betyder att bolagen är värderade lägre än vad alla deras innehav minus skulder egentligen är värda. Detta sker av många olika anledningar. Marknaden kanske inte tror att ett bolags fastigheter egentligen längre är värda så mycket som de tidigare varit.

Andra kan har stora skulder som hänger över kassaflödet som ett mörkt moln. Vissa har attackerats av blankare som sett en chans att attackera, förmodligen på grund av tidigare nämnda anledningar.

Men det är ändå väldigt intressant tycker jag. Ta SBB som exempel. Om man leker med tanken att deras fastigheter går att sälja till exakt det pris som de idag värderas till. Då skulle bolaget kunna sälja av hela beståndet, betala av lånen och betala ut allt till sina aktieägare.

Ägarna skulle då göra en vinst på 60% direkt. Självklart så är det inte så lätt i praktiken, men i teorin så är det ändå iögonfallande. Marknaden har verkligen lågt förtroende för bolaget just nu.

spacer

Inflationen varar inte för alltid

Läget är tufft för sektorn just nu. Få bolag belånar sig så gärna och så stort som fastighetsbolag. Det stormar hårt just nu men stormen kommer att ridas ut. Förr eller senare så vände det upp igen. Alla bolagen kanske inte klarar stormen, men konkurser skulle förvåna mig.

Bolagens kassaflöden är starkare idag än vad de var under tidigare kriser. Så nu bör det finnas fina lägen för den som vill köpa billigt och sälja dyrt längre fram. Jag själv äger i dagsläget aktier i SBB och Castellum.

Det förstnämnda för att jag tror att marknaden värderar det riktigt skevt just nu. Det sistnämnda för att deras utdelningshistorik är mäkta imponerande.

Är man riskvillig så tror jag att man kan göra fina affärer om man agerar klokt just nu och de kommande åren. Att snitta in sig i bra bolag över tid kan bli en fin affär nu när värderingarna är så pass låga.

Om du ska investera i aktier, kanske främst då fastighetsaktier, så se till att undersöka bolagets finanser noga. Höga skulder, framförallt skulder som skall lösas inom en snar tid är röda flaggor. Till exempel SBB har sålt av en del fastigheter just på grund av att säkra upp ekonomin för den närmsta tiden.

Det gör man inte om man inte måste. Men bättre att ta det säkra före det osäkra. Om inflationen skulle bita sig fast kan läget blir ännu värre framöver. Då kommer man vara oerhört glad att man redan sålt av fastigheterna som behöver avyttras.

Jag hoppas att du fann inlägget intressant. Äger du några fastighetsaktier i dagsläget eller har du några under luppen som du planerat att köpa i när det lugnat ned sig? Kommentera gärna och berätta!

Tack för att du läser inlägget ”8 Fastighetsbolag med över 40% substansrabatt”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.