AstraZeneca föll på missat resultat

AstraZeneca föll på missat resultat igår och nådde imorse en kurs på cirka 1415 kr. I fredags så stängde den runt 1550 kr per aktie. Så det var en markant nedgång i ett övrigt stabilt bolag. Jag äger aktier i bolaget.

Det var alltså ett studieresultat för AstraZenecas läkemedelskandidat datopotamab deruxtecan som inte blev så bra som man hoppats på.

Detta innebär att den projicerade årliga försäljningen på 10 miljarder dollar kanske uteblir. Så det var inget konstigt i sig att kursen föll hårt, om än ovanligt i detta bolag.

Fas 3-studien med kandidaten uppnådde ett dubbelt primärt effektmål. Men, studien beskuggas av dödsfall och analytiker vid Barclays påtalade att man inte använde frasen ”klinisk meningsfull”.

En interimsanalys av en lungcancerstudie i fas 3 som utvärderade läkemedelskandidaten datopotamab deruxtecan visade en tidig positiv trend i överlevnad. Denna trend är dock inte stark nog för att nå upp till statistisk signifikans, som är ett utav de primära målen i studien.

Och utan statistisk signifikans så kanske det inte ens blir något av det hela. Så klart en trist nyhet för bolaget men i sig är det inget som fäller det hela. Jag som aktieägare funderar istället på att passa på att köpa mer i dippen.

Visst, man har lagt mycket pengar på att utveckla kandidaten men det är ingen garanti för att det blir bra. Dock så har bolaget så mycket annat som går framåt så en kandidat i stöpet ruckar inte min tro på bolaget.

Nya riktkurser för AstraZeneca

Sedan nyheten så fick bolaget ett par nya riktkurser, bland annat följande:

  • Deutsche Bank sänker Astra Zeneca till behåll (köp), riktkurs 110 pund (130)
  • Morningstar höjer Astra Zeneca till köp (behåll), upprepar riktkurs 125 pund – BN

Man kan onekligen säga att analytikerna har delade åsikter om läget för bolaget baserat på dessa två uppdaterade riktkurser.

Aktiekursen ser ut att vara på väg att återhämta sig igen efter fallet. Kanske är det fler som tänker som jag och ser detta som ett köpläge? För andra kanske det avskräcker.

Källa: Placera

Oavsett vad så är jag tacksam för att du läste ”AstraZeneca föll på missat resultat”. Fler inlägg hittar du här.