Blackrock försvarar SBB mot blankarattack

Igår så kom det en intressant nyhet om att Blackrock försvarar SBB. Ett gäng blankare som köpt upp SBB:s obligationer för att sedan hävda konvenansbrott har nu alltså fått sig en värdig utmanare. Jag äger aktier i bolaget.

Det är ju lätt att se det hela som att Blackrock försvarar SBB men i själva verket så försvarar dom sina egna intressen. Och det är de inte ensamma om att göra för man får sällskap av bland annat Anchorage Capital Group.

Tillsammans så äger dom nämligen andelar av SBB:s obligationer, till ett värde över 1 miljard euro. Det är alltså inga småpengar som skulle kunna förloras om det vill sig illa för bolaget.

Så vad grundar sig då det hela i? Jo det finns obligationsinnehavare som hävdar att SBB inte uppfyller lånekovenanter för bolagets obligationer.

Det skulle i sin tur innebära att obligationerna måste återbetalas i sin helhet, i slutet på juni. Något som SBB garanterat inte skulle klara av vilket skulle leda till en konkurs.

Gruppen långivare som menar på att konvenansbrott skett heter B2023 Funds och de skickade 1 juni ett brev till SBB där man påtalade detta. Det stormar alltså fortfarande rejält kring bolaget.

Representeras av PJT Partners

Enligt Bloomberg så representeras investerarna, som innefattar bland annat Anchorage Capital Group och Blackrock, av PJT Partners. PJT planerar att arbeta tillsammans med SBB för att bestrida anklagelser om att SBB brutit mot villkoren i sina obligationer.

Att ha Blackrock på sin sida måste väl ändå få anses som väldigt tungt? Blackrock är ett av världens största företag och har onekligen en hel del att säga till om.

Men, att de ens ska behöva engagera sig ser jag som oerhört oroväckande. Antingen blir det konkurs eller så klarar man sig ett tag till. Det är så klart onekligen ingen bra sits att vara i.

SBB börjar mer och mer likna en dålig dokusåpa, fast på börsen.

Så att Blackrock försvarar SBB är lovande, men att situationen ens uppstått är oroväckande.

Blackrock försvarar SBB från sitt eget misslyckande

Det jag inte förstår med det hela är hur SBB ens kunde hamna i denna sits. Hade SBB verkligen ingen bra koll på sina avtal när de valde att sälja JM? Eller sålde man JM och valde att agera så här och hoppades på det bästa?

Frågorna är många och från bolaget får man inga svar alls just nu, vilket är väldigt tråkigt. Osäkerheten stärks och det stärker blankarnas case. Blankningen har vi sett öka på senare tid trots att tre blankarna helt stängt sina positioner.

Jag hoppas givetvis att bolaget klarar av att rida ut stormen och att PJT Partners kan styra upp situationen. Men hur det faktiskt går, det får vi vänta och se.

Källa: Avanza

Vill du läsa mer om SBB? Se mitt tidigare inlägg om deras intetsägande extrainkallade bolagsstämma.