SBB:s bolagsstämma och Balders intresse

Det skandalomsusade fastighetsbolaget SBB hade idag en extrastämma för att ställa in utdelningen. Eller tekniskt sett så skjuter man väl upp utdelningen, men utebliven blir den i alla fall. SBB:s bolagsstämma bjöd i övrigt inte på några nyheter, tyvärr. Jag äger aktier i bolaget.

Jag hade hoppats på att få höra något nytt från tidigare VD Ilija Batljan men han var tydligen inte ens där. Om det betyder att han är ute och gör affärer eller om han helt enkelt vill hålla sig undan tåls att spekulera kring.

Istället så var det alltså styrelseordförande Lennart Schuss som var där och representerade bolaget och flera storägare. Han sade dock inte mycket.

Han bemötte kritik om den höjda utdelningen som man meddelade marknaden inte långt innan man ställde in utdelningarna på följande vis:

”Vi har alltid velat ha en hög utdelning och det trodde vi att vi skulle kunna ha även 2023”

Som kommentar till en fråga om den misslyckade emissionen i D-aktien svarade han:

”Världen förändrades kraftigt kort efter stämman, tyvärr”

Ja, tyvärr…

Ingen plats för frågor på SBB:s bolagsstämma

SBB gav ingen möjlighet för media på plats att ställa några frågor, varken under eller efter stämman. Det är väldigt fegt tycker jag. I det läget som vi är i nu borde man kommunicera bättre än någonsin. Så det enda vi vet säkert nu är att utdelningen är inställd.

Balders intresse

När vi ändå talar om SBB så kan jag också ta upp att Balders VD Erik Selin uttalade sig om läget kring SBB. I övrigt så tycker jag att det varit tyst med kommentarer från sektorskollegor.

Det var i en intervju med Privata Affärer som Selin sade följande:

”Jag tror att mycket passar oss, men vi kommer sannolikt fortfarande prioritera försiktighet och att inte öka vår skuldsättning”, säger Selin till tidningen, och tillägger att eventuella förvärv kan göras i form av saminvesteringar ”med någon institution eller liknande som har mycket kapital.”

Det är en intressant kommentar att lägga mitt i ett läge där SBB letar köpare till delar av sitt fastighetsbestånd. Kanske är det en flört med några större investerare som han vill samarbeta med för att köpa delar av SBB?

Som aktieägare i båda bolagen så vore det inte helt fy skam. Dock så borde Balder, precis som Selin säger, fokusera mer på att minska skulderna.

Vi får vänta och se hur det hela går men jag är övertygad om att SBB kommer rida ut stormen på ett eller annat sätt.

Källa: Avanza / Avanza

Min senaste veckorapport hittar du Här.