AAK påstås köpa olaglig palmolja

Fettbolaget AAK påstås köpa olaglig palmolja. Bakom anklagelsen står Sveriges Natur som publicerat en granskning den 12:e juni. Bolaget å sin sida hävdar att att man har 100 procent spårbarhet för all palmolja i området. Jag äger aktier i bolaget.

Anklagelsen grundas alltså i att AAK ska ha köpt palmolja som hämtats från olagliga odlingar. Odlingarna skall finnas i naturreservatet Tesso Nilo i Indonesien.

Många stora bolag köper in palmolja från området, bland annat internationella livsmedelsgiganter som Mondelez, Unilever och Colgate-Palmolive.

Tim Stephenson som är hållbarhetschef på AAK menar att man har full koll på palmoljan i Tessa Nilo tack vare 100 procent spårbarhet.

Men Sveriges Natur menar på att så kanske inte är fallet. Tidningen hävdar att AAK redan granskat och friat två av de berörda kvarnarna. Men att en tredje kvarn är under granskning.

Knivigt läge

Som aktieägare eller konsument så är det ju inte lätt att veta varken ut eller in i sådana här lägen. Det blir ord mot ord tills dess att bevis har lagts fram helt enkelt. Men att AAK påstås köpa olaglig palmolja är ju inte direkt en positiv nyhet.

Min plan var först att behålla aktierna för att se hur det hela utspelas. Men då kursen gick under 200 kr så valde jag att sälja av innehavet. Det känns helt enkelt bättre att stå utanför när sådant här utspelar sig.

Jag började köpa in mig i bolaget i början på året och tanken har hela tiden varit att vara långsiktig. Men nu får vi helt enkelt vänta och se.

Straff för olaglig palmolja?

Jag har oerhört dålig koll på vad ett eventuellt straff skulle kunna innebära för företaget. Men jag förmodar att det skulle bli tal om en stor böter. Sen så skulle nog många kunder kanske fundera en eller två gånger över att välja AAK som leverantör?

Oavsett vad så hoppas jag att anklagelserna inte stämmer och att AAK har rent mjöl, eller palmolja, i påsen. Att stödja illegala aktiviteter i naturreservat är inget som jag vill stödja. Så kommer det fram att AAK gjort fel här då lär nog många sälja rubbet på direkten.

Men tills vi vet mer så får vi helt enkelt avvakta och se.

Källa: Sverigesnatur

Tack för att du läste inlägget ”AAK påstås köpa olaglig palmolja”! Missade du gårdagens inlägg? Läs om Embracer.