Blankningen i Hexatronic minskar – Frågan är hur länge

Blankningen i Hexatronic toppade på över 14%. Sedan dess så har den sakta rört sig nedåt mot nivåer närmre 12%. Så blankningen är fortfarande skyhög, men alla blankare verkar inte vilja syna rapporten. Jag äger aktier i bolaget.

Det börjar bli någon slags konstform för mig att investera i bolag som blankare riktar in sig på. Tillväxtmaskinen Hexatronic köpte jag in mig i på kurser över 100 kr.

Sen kom blankarna. Eller först så kom osäkerhet i sektorn, sen kom blankarna som hajar som vittrat blod i vattnet.

Den kriminella blankarfirman Viceroy gick ut och kallade Hexatronic för ”oinvesterbart”. Men vi fick aldrig riktigt veta varför. Så hittills är det tomma ord men det skapar ju ändå en rejäl oro.

En del av deras kritik var att bolaget inte har några conference calls i samband med rapporterna. Som om det vore så hemskt. Hela grejen var konstig men firman har haft rätt förut. Så man vet inte riktigt vad man ska tänka eller tro.

Orosmoln i sektorn

Det har funnits anledning till oro i sektorn som Hexatronic arbetar i. Bland annat konkurrenten Clearfield såg sin aktiekurs slaktas totalt när efterfrågan på deras produkter försvann. Clearfield hade sålt riktigt bra tidigare under pandemin och kunderna hade byggt upp lager med deras produkter.

Vilket resulterade i att Clearfields försäljning minskat markant. Men vi ser inte alls samma trend i Hexatronic. Eller vi har i alla fall inte gjort det än så länge.

Så för min del så ser Hexatronics siffror riktigt bra ut just nu. Men det är den kommande rapporten som lär bli riktigt avgörande. Om den visar sig lika stark som tidigare rapporter så blåser man helt bort blankarnas grund för sina anklagelser.

Men, om rapporten skulle visa på sektorns tillväxt markant håller på att sakta in. Ja då blir det nog snarare huggsexa för blankarna.

Blankningen i Hexatronic

Det råder ingen tvekan om att Blankningen i Hexatronic är extremt hög just nu. Allt över 10% får nog ändå anses som extremt väl?

Här är dagsfärska siffror från Finansinspektionens blankningsregister:

Hela 12.47% av bolagets aktier är alltså blankade. Det är ofantligt mycket och blankarna har totalt satsat en hel del pengar emot Hexatronic. Snacka om att det blir ”break it or make it” för rapporten som kommer.

För oss aktieägare så är det ändå lite lovande att blankningen i Hexatronic har avtagit en del. På den smidiga hemsidan allaaktier.se så kan man se historisk blankning i bolaget:

Avgörande rapport för Hexatronic

Den 15:e augusti så släpper bolaget sig kommande kvartalsrapport. Det betyder att bolagets tysta period börjar den en månad tidigare. Runt den tiden så förväntar jag mig att Viceroy kommer börja komma med en massa anklagelser mot bolaget.

Det är så blankarfirman har agerat tidigare och det är riktigt fegt. Man attackerar bolag medan de inte får försvara sig själva. Detta sår oro och skapar ibland panik bland aktieägarna. Sjukt att det får fortgå men Finansinspektionen verkar inte bry sig.

För min del så finns det inte mycket mer att göra just nu än att vänta. Jag tycker att bolagets siffror ser ut att gå åt rätt håll. Tills det ändrar sig så är kvarstår jag som aktieägare men om rapporten visar på svagheter, då lämnar jag nog skutan illa kvickt.

Det blir intressant att se om blankningen fortsätter att minska eller om den snart ökar igen inför rapporten. Time will tell.

Tack för att du läste inlägget ”Blankningen i Hexatronic”!