WeGovy utreds för cancerrisk – Är Novo Nordisk medicin farlig?

Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk fetmamedicin WeGovy utreds för cancerrisk. Nyheten nådde marknaden idag och som aktieägare så var det ju inte direkt rolig läsning. Så jag kan inte ens tänka mig vad patienter som använder medicinen tänker om det hela.

Bakom utredningen står europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). EMA har skickat något som kallas för en säkerhetssignal gällande WeGovy.

Eftersom att en säkerhetssignal har skickats så kommer läkemedlet nu att undersökas noga. Detta för att hitta möjliga faror, i detta fallet ökad risk för cancer i sköldkörteln.

Undersökningen är bra för om det finns grund för oron så måste det gås till botten med. Men det är så klart trist att oron ens finns och att undersökningen ens måste göras.

Inte bara WeGovy

Utöver fetmaläkemedlet WeGovy så kommer även Novo Nordisk diabetesläkemedel Ozempic att undersökas. Detta eftersom att Ozempic är baserat på samma verksamma substans, samt generellt sett samma GLP-1-substanser, som Wegovy.

Bolaget svarade på nyheten med att påpeka att patientsäkerheten har högsta möjliga prioritet. Man påpekade också att i deras egna tester så har man inte funnit någon förhöjd risk för sköldkörtelcancer.

Utreds för cancerrisk igen

Att WeGovy utreds för cancerrisk är nytt, men GLP-1-klassen av substanser har faktiskt blivit det tidigare. 2013 så undersökte man eventuella cancerrisker med substanserna.

”GLP-1 är välundersökt och har funnits länge på marknaden”

Sydbanks analytiker Søren Løntoft Hansen

Den delen tycker jag låter betryggande för så väl patienter som för aktieägare. Vi får hålla tummarna för att det inte finns någon cancerrisk med WeGovy.

Kursens reaktion

Nyheten togs så klart inte emot positivt av marknaden och kursen handlades fort ner flera procent. Men under dagen så återhämtade den sig sakta men säkert. Runt klockan 17 så var nedgången helt återhämtad.

Jag har full förståelse för om man sålde så fort man såg nyheten. Jag gjorde en liknande manöver i AAK häromveckan på en negativ nyhet. Sedan dess så har AAK återhämtat sig. Denna gång så behöll jag Novo Nordisk och nu har även den återhämtat sig.

En viktig läxa i att inte agera i panik helt enkelt. AAK kommer jag säkerligen ta in i portföljen igen förr eller senare. Men Novo Nordisk siktar jag på att utöka. Eller jag siktade på det, nu är jag rätt så kluven.

Bäst är nog att avvakta och se vad utredningen kommer fram till. Vill du läsa mer om Novo Nordisk så kika in inlägget om att lanseringen av WeGovy försenas.

Anyway, hoppas att du har en riktigt solig och fin midsommar! Trevlig helg!

Källa: Placera.se