Lanseringen av Wegovy – Novo Nordisk sänker takten

Medicinbolaget Novo Nordisk meddelade idag att takten för lanseringen av Wegovy, deras läkemedel för viktminskning, sänks. Detta är något som man gör på grund av den oerhört stora efterfrågan. Jag äger aktier i bolaget.

Wegovy har redan lanserats i USA, Danmark och Norge men skall också lanseras i flera länder inom kort. Eller så var i alla fall den ursprungliga planen. Men det har nu ändrats och det har ändrats av en egentligen bra anledning. Eller det beror på hur man ser på saken.

För mig som aktieägare så låter det ju som ett lyxproblem utan dess like. Efterfrågan är för stor så man väljer att sänka lanseringstakten i fler länder.

Men, det betyder ju i sin tur också att man producerar mindre än vad man skulle kunna sälja. Det betyder att man lämnar pengar på bordet, pengar som annars skulle kunna åka in i bolagets balansräkning.

Dock så ser jag ju helt klart hellre att man sänker takten på grund av för stor efterfrågan snarare än för liten. Bland annat så här kommenterade bolagets VD nyheten:

”På kort sikt är vi utmanade eftersom vi inte till fullo kan svara upp till efterfrågan. Men alla ska känna sig säkra på att vårt starka engagemang för att se till att alla patienter över tid kommer att få den medicin de förväntar sig”

VD, Lars Fruergaard Jørgensen

Jag tycker det är bra att man väljer att säkerställa åtkomsten till de patienter som redan använder medicinen innan man får fler kunder. Annars hamnar man snart i ett läge där folk bara får en enstaka dos här eller där.

Vad är Wegovy?

Wegovy är effektivt för att minska vikten hos vuxna, och även barn verkar det som, som har fetma eller är överviktiga med ett viktrelaterat hälsoproblem. En injektion av Wegovy en gång i veckan leder till en genomsnittlig viktminskning på 15 procent, tillsammans med förändringar i kost och träning. Det produceras som förfyllda injektionspennor. Läs Mer: europa.eu

Expanderar för att möta efterfrågan

Och som jag tidigare skrivit om så ligger ju bolaget inte på latsidan direkt heller. Novo Nordisk ska som bekant investera över 25 miljarder kronor i en ny fabrik.

Så förr eller senare kommer man att kunna möta efterfrågan. Hoppas bara inte att konkurrenter hinner ta fram egna motsvarande läkemedel eller preparat under tiden.

Wegovy har redan blivit en redig kassako för bolaget. Och med tanke på efterfrågan så verkar det finnas gott om potential för att fortsätta växa. Det gillas!

Tack för att du läser inlägget ”Lanseringen av Wegovy”, du kan Trycka Här För Fler Inlägg.