Novo Nordisk investerar stort i ny fabrik

Det stora danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk investerar stort i en ny fabrik. Detta blev klart idag då man meddelade marknaden att man investerar cirka 25 miljarder kronor i en expansion vid sina tillverkningsanläggningar i Hillerød i Danmark. Jag äger aktier i bolaget.

Summan är väldigt stor och man får hoppas att det ger en stark långvarig effekt när allt är färdigt. Som aktieägare så drar man ju öronen åt sig en aning först. Men jag tror det kan bli riktigt bra på lång sikt.

Det som oroar mig lite är att summan redan är väldigt hög och byggbranschen går ju inte direkt starkt just nu. Så vem vet om det kanske blir ännu dyrare innan det hela är färdigt?

Henrik Wuff, Executive Vice President för Product Supply, Quality & IT på Novo Nordisk., sade följande om nyheten:

”Denna viktiga investering kommer att säkerställa en kontinuerlig utveckling av vår pipeline i sen fas till leveranser av viktiga läkemedel för behandlingar till patienter över hela världen.”

Långsiktig investering

Den nya anläggningen blir på cirka 65 000 kvadratmeter. Den väntas kunna börja tillverka aktiva läkemedelssubstanser (API) från och med början av 2029. Så det kommer att ta tid innan det blir färdigt.

Bolaget räknar med att det kommer att jobba 340 personer i fabriken när byggnationen är färdig och anläggningen fullt utrustad. Byggnaden är tänkt att användas för den framtida portföljen inom allvarliga kroniska sjukdomar.

Jag gillar att se offensiva satsningar i mina innehav. Att expandera en fabrik för att möta ökad efterfrågan verkar väldigt lovande. Det hade varit roligt om bygget planerats bli färdigt tidigare men bra saker tar tid, så är det bara.

Tillväxtmaskinen Novo Nordisk

Kursmässigt så går bolaget från klarhet till klarhet. På tre år har man haft en tydlig uppåttrend och förhoppningsvis så kan den hålla i sig framöver. Här nedanför kan du se bolagets aktiegraf 3 år bakåt i tiden:

Man hade med andra ord fått vara med på en riktigt härlig resa om man tog plats för 3 år sedan. Det gjorde tyvärr inte jag utan jag började köpa in mig tidigt i år. Men bättre sent än aldrig!

Jag gillar verkligen bolagets siffror och att man höjer utdelningarna stort från år till år. 2022 delade man ut 4,25 danska kronor. För 2023 så är samma siffra på 8,15 danska kronor. En markant ökning.

Min plan är att fortsätta sitta långsiktigt i bolaget, förhoppningsvis så blir jag belönad med många framtida utdelningshöjningar.

Källa: Avanza

Tack för att du läste inlägget ”Novo Nordisk investerar stort i ny fabrik”! Läs fler Inlägg Här.