Källskatt på utdelningar för 2020 Bulkers? Nope!

Sedan jag började investera i rederibolaget 2020 Bulkers så har jag fått flera frågor om deras utdelningar. Många undrar: Är det källskatt på utdelningar för 2020 Bulkers? Svaret är ett rungande nej det är det inte. Detta eftersom att värdepappret inte är listat i Norge.

För att ta reda på hur ett bolags utdelningar beskattas så räcker det väldigt ofta med att kika på deras ISIN.

ISIN är en unik kod som man använder för att identifiera ett värdepapper. Det finns således inga dubbletter. Ett ISIN består av två bokstäver och tio stycken siffror.

Bokstäverna identifierar vilket land som bolagets aktie är listad i, till exempel så börjar svenskt listade bolags ISIN med SE.

I nio av tio fall eller fler så räcker det med att kolla på ISIN för att förstå hur ett bolags utdelningar beskattas. Men, det finns en del undantag! Annars vore det ju för enkelt.

Men nog om det, för inlägget handlar ju ändå om 2020 Bulkers utdelningar. Deras utdelningar belastas alltså inte med källskatt även fast att det är ett norskt bolag. Hur kommer det sig? Jo svaret finns i deras ISIN.

ISIN för 2020 Bulkers är följande: BMG9156K1018. Kan du gissa dig till vilken nation som värdepappret är listat i? Det har en väldigt känd triangel som sjöfarare gärna undviker, om de vill komma hem igen.

spacer

Källskatt på utdelningar för 2020 Bulkers

Svaret är alltså Bermuda och det faktum att värdepappret är listat där betyder att utdelningarna ej belastas med källskatt.

Detta är väldigt gynnsamt för den som investerar i aktien eftersom att man inte måste skatta bort en del av utdelningen om man har ISK.

Har man KF så slipper man vänta en längre tid, ibland flera år, på att få tillbaka sin del av pengarna.

Eftersom att man varken skattar bort eller väntar på sina pengar så kan ränta-på-ränta effekten arbeta snabbare och effektivare. I alla fall om du återinvesterar dina utdelningar och om aktien fortsätter att öka i värde.

Personligen så tycker jag att hela systemet med källskatt verkar rätt så förlegat. Varför ska man vänta i vissa fall flera år på att få tillbaka skatten på utdelningar? Det känns inte särskilt modernt på något sätt nu när nästan allt är digitaliserat och ska gå så fort som möjligt.

Men skatter brukar ju inte direkt försvinna i första taget så det är väl lönlöst att gå och hoppas på att något sådant skulle hända. Nu vet du i alla fall hur det ligger till med källskatten på utdelningar för 2020 Bulkers.

Just det, nämnde jag att bolaget delar ut månadsvis och att deras utdelningar varierar kraftigt beroende på hur månaden gått? Det är med andra ord mycket som är speciellt med det här bolaget! På gott och ont!

Det finns som sagt en del andra bolag som man också slipper källskatt på. ABB är ett sådant tack vare deras speciallösning. Men mer om det i ett annat inlägg! Vill du läsa mer om ISIN så kika in till SEB. Deras sida sammanfattar det hela på ett riktigt bra sätt.

Tack för att du läste inlägget ”Källskatt på utdelningar för 2020 Bulkers”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.