Kurslarm på aktier – Underskatta inte denna tjänst

En kostnadsfri tjänst som hjälpt mig en hel del under mina år på börsen är möjligheten att sätta kurslarm på aktier. Möjligheten att enkelt kunna sätta ett larm för att sedan fokusera på annat är något många verkar underskatta. Hittar du en intressant aktie som gått upp för mycket för att den ska kännas köpvärd? Sätt ett kurslarm och se vad som händer!

Det är inte ovanligt att man hittar intressanta aktier som man tycker har gått lite för bra på sistone för att våga köpa. Risken att köpa på toppen innan en rekyl nedåt är i många fall överhängande. Istället för att helt släppa aktien och aldrig kika på den igen så sätter jag ett kurslarm, eller tjugo.

Kurslarmen är så enkla att sätta och sen behöver man inte göra något mer än att vänta. Går kursen ned till nivån du har suttit larm vid så får du en notis, antingen via mail, SMS eller en push-notis i mobilen.

På så sätt behöver man inte fortsätta följa aktiens utveckling dag efter dag utan man kan istället fokusera på annat. Skulle kursen i framtiden gå ned till nivåer man känner sig komfortabel med att handla på, så blir man enkelt notifierad om detta.

Trots att det är gratis och väldigt enkelt att göra så verkar många strunta i denna möjlighet. Jag tycker att du ska börja sätta kurslarm på intressanta aktier direkt om du inte redan gör det. För i slutändan så kostar det dig inget.

Men det kan betyda skillnaden mellan att missa ett tillfälle att fylla på eller att få köpa in sig på en bra nivå.

spacer

Hur sätter man kurslarm på aktier?

Att sätta kurslarm på aktier är faktiskt väldigt enkelt och jag kommer att visa hur man gör. Jag använder handelsdepån Avanza för mina transaktioner på börsen, förutom fonder. Så jag kommer att visa hur man gör på deras hemsida.

Vi tar aktien Gladstone Investment Corp(Avanza) som ett exempel men det här fungerar på alla aktier, fonder och nästan alla värdepapper på börsen.

Du söker fram bolaget du vill sätta ett kurslarm på och när du är inne på aktiens sida så ser du en liten knapp uppe till höger(se bild).

Gladstone Investment Corp hos Avanza

Trycker du på symbolen för kurslarm så får du upp den här menyn som visar nuvarande inställda kurslarm för värdepappret:

Guide för att sätta kurslarm på aktier

Som du kan se så har jag för denna aktie ställt in 5 stycken olika kurslarm.

Larmen där det står ”Över eller lika med” utlöses om aktiekursen går Upp till den nivån. Det vill säga, går kursen upp till 17 dollar så får jag en notis. Detsamma gäller när den går upp till 18 dollar.

För larmen som heter ”Under eller lika med” så gäller samma sak, fast dessa larm utlöses om kursen går Ned till dessa nivåer. Så i det här fallet får jag notiser om kursen går till 13.5, 13 och 12 dollar.

På det här sättet får jag alltså enkelt notiser beroende på hur aktiens kurs rör sig. Om kursen bryter upp över 17 dollar så kanske jag vill köpa mer eller ta hem vinst.

Om den går ned under 13.5 kanske det är köpläge eller dags att sälja. Alla sådana beslut är olika för olika innehav, men får man ingen notis kanske man helt missar chansen att köpa eller sälja vid nivåer man siktat på.

Nu har Avanza också lagt till att man kan lägga larmet med procentuell utveckling, vilket är helt fantastiskt.

Enkelt att sätta larm

För att sätta ett eget larm så trycker du på ”Skapa kurslarm” som du ser längst ned i bilden ovanför. Då får du upp den här menyn:

sätta kurslarm på aktier

Den är egentligen rätt så självförklarlig men det skadar inte att gå igenom det grundligt.

Villkor: Här väljer du om du ska få ett larm när kursen går Upp till en viss nivå eller Ned till en viss nivå.

Tänker du sälja av runt 20 dollar? Då kan du sätta ett larm där. Vill du köpa mer om den går ned till 11 dollar? Då kan du sätta ett larm där och så vidare.

Kursen: Här väljer du den nivå där larmet ska utlösas.

Giltigt t.o.m: Här väljer du hur länge larmet ska vara aktivt. Jag brukar sätta flera år för att larmen inte ska löpa ut för tidigt.

Meddela mig via: Här väljer du Hur notisen när larmet utlöses ska levereras till dig. Jag brukar ta notis och mail då dessa är gratis. Men i väldigt viktiga fall så väljer jag även SMS, för att minska risken att missa notisen om att larmet har utlösts. Anledningen till det kommer vi inpå i nästa stycke.

Kostar det något att sätta ett kurslarm?

Varför inte sätta SMS-notis på alla larmen? Det är helt enkelt en fråga om kostnaden. Att få en notis till APP:en i mobilen eller ett email kostar ingenting. Men ska man få notisen via SMS så betalar man en liten avgift för detta.

Då jag sätter en hel del olika larm så skulle det bli en onödig utgift att få alla via SMS, men som sagt innan: Viktiga kursnivåer och larm att hålla koll på brukar jag aktivera SMS-notis för. Då minskar man risken att missa ett köp- eller säljläge.

Vilka nivåer ska man sätta kurslarmet på?

Bara fantasin sätter gränser här, nej då men i princip så kan du sätta vilken nivån på larmet till vilken kurs du vill. Jag brukar sätta flera olika larm så att jag börjar få notiser om en aktie rör sig nedåt eller uppåt.

På så sätt kan man aktivt börja hålla ett öga på kursen om den rör sig mot nivåer där man planerat in en transaktion.

Så säg att jag vill köpa aktien på 12 dollar, då brukar jag börja sätta larm redan innan det. Till exempel vid 15, 14, 13, och 12.5 dollar.

Detsamma gäller om jag vill sälja aktien på 20 dollar. Då sätter jag oftast larm runt till exempel 18, 19, 19.5 dollar och så vidare.

Hittar du till exempel en intressant aktie som gått upp tokmycket på sistone? Sätt flera olika larm på nivåer där du kan tänka dig köpa in igen. Hellre ett larm för mycket än ett för lite! Sen kan du enkelt glömma aktien tills vidare och vänta och se om ett larm utlöses.

spacer

Fördelar med kurslarm på aktier

Avslutningsvis tänker jag försöka mig på att summera det här inlägget. För att fördelarna med att sätta kurslarm på aktier är många och det enda det kostar är tid, beroende på vad för slags notis som du väljer:

  • Kurslarm låter dig glömma aktien och du slipper aktivt följa utvecklingen men får ändå notiser vid intressanta nivåer, det gör det väldigt lätt att hålla koll på många olika aktier samtidigt
  • Det kostar ingenting mer än lite tid att sätta upp, om du inte väljer ett notisalternativ som kostar pengar
  • Det går fort att sätta ett kurslarm och det kan vara skillnaden på att missa eller hinna ta vare på ett bra läge att köpa eller sälja ett innehav
  • Du kan sätta många olika kurslarm på en och samma aktie, på så sätt kan du bli notifierad när det kan vara dags att mer aktivt hålla koll på en särskild aktie
  • Du sparar tid genom att invänta kurslarm istället för att följa en akties utveckling dag in och dag ut

I mina ögon finns det bara fördelar med att sätta dessa kurslarm så jag uppmanar dig att också börja göra det. Ge det en chans, se vad som händer och förhoppningsvis så kommer det leda till ännu bättre affärer på börsen. Läs mer om att köpa och sälja aktier.

Tack för att du läste inlägget ”Kurslarm på Aktier”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.