Utdelning Månadsvis: Shaw Communications

Shaw Communications skiljer sig från andra liknande bolag. Det kanadensiska telekombolaget delar ut månadsvis och är listat på börserna i New York och Toronto. Är bolaget ett alternativ till AT&T och Verizon? Vi tar en titt!

Disclaimer: Jag äger aktier i bolaget.

Shaw Communications

En fördel för Shaw kan vara att man arbetar utanför USA och slipper konkurrera direkt med stora och etablerade aktörer som AT&T och Verizon. Bolaget växer starkt just nu och det bör finnas god potential för framtiden.

Shaws portfölj är diversifierad och man ändrade nyligen om i strukturen. Tidigare hade man delat upp sin verksamhet i fyra olika delar men fyra har nu blivit två. Det man gör skillnad på är om ens kunder är anslutna via kabel eller trådlösa lösningar.

I deras investeringspresentation så kan man se följande överblick för att förstå det hela bättre:

Intäkterna kommer helt klart främst från segmentet som kallas Wireline i Shaws presentation. Hela 82% av deras totala intäkter kommer från Wireline-kunder medan övriga 18% kommer från kunder i segmentet Wireless.

Bolaget förser kunderna med många olika tjänster, bland annat satellitsändningar för video och ljud, internet via fiber, mobilabonnemang och andra tjänster för mobilen.

De senaste åren så har tillväxten gått relativt knackigt i jakten på nya kunder men det ser ut att ljusna på den fronten. Shaw såg hur marknaden ändrades och insåg att man behövde anpassa sig för att överleva och det har man gjort.

Under de tre senaste åren så har Shaw lagt cirka 7 miljarder CAD på förvärv. Bland annat så köpte man upp bolaget Freedom Mobile. Man förvärvade också licenser från andra bolag för att utöka sina trådlösa lösningar.

Tack vare de och flera andra förändringar så är bolaget nu fokuserat på långsiktig tillväxt och det bör finnas utrymme för tillväxt kvar.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Tillväxtmöjligheter

I deras första kvartalsrapport för räkenskapsåret så hade intäkterna ökat med 9% vilket får ses som ett starkt resultat. Deras trådlösa segment växte starkast det kvartalet och vägde upp det faktum att deras segment Wireline inte växte särskilt mycket alls.

Dock så börjar bolaget se resultat ifrån deras satsning på att sänka kostnaderna för segmentet Wireline. Resultaten går åt rätt håll just nu men man måste förbättra marginalerna ännu mer.

Skulle Shaw fortsätta på samma bana som kvartalsrapporten visade så ser det lovande ut.

www.ihallandeinvest.se spacer

Utdelning och slutord

Shaw Communications delar alltså ut månadsvis och delar ut cirka 1.19 CAD per aktie årsvis. Direktavkastningen på cirka 4% är inte jättehög men samtidigt inte för låg för att avskräcka.

Bolaget har tidigare höjt utdelningen men sedan 2016 så har fokusen legat på att öka tillväxten istället för att öka utdelningen. Då pausade man alltså höjningarna av utdelningen.

Förhoppningsvis så kan höjningarna snart återupptas då bolaget ser ut att hålla på att vända skutan åt rätt håll. Om Shaws satsningar vill sig väl så kommer man förmodligen att börja höja utdelningarna snart igen men det återstår givetvis att se när, om, det blir av.

Vill man som investerare ha ett nordamerikanskt telekombolag som alternativ till till exempel AT&T och Verizon så kan man helt klart läsa in sig i caset Shaw Communications.

Vad tycker du om bolaget? Kommentera gärna och berätta!

Se även: Lista med 41 aktier som delar ut månadsvis och Utdelningsaktier på Facebook

1 thoughts on “Utdelning Månadsvis: Shaw Communications

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.