Krydda dina P2P-lån med högrisklån

Hos olika aktörer får man olika slags villkor, räntor och säkerhetsfunktioner för ens portföljer. Jag tycker att man ska fokusera på återköpsgarantier, räntor över 10% och stabila avbetalningar. Med det sagt så kan man också krydda lite med högrisklån som ger hög avkastning, framförallt om man satsar långsiktigt.

Hos Mintos så är jag mycket nöjd med risken gentemot avkastningen och det är där jag har min största portfölj med P2P-lån. Man får tillgång till lån med återköpsgaranti med stabil avkastning och utbudet är brett.

En annan aktör inom marknaden som jag just nu utvärderar är Bondora. Där är tryggheten lägre då man inte har samma återköpsgaranti och lånen verkar vara betydligt kortare men till högre räntor.

Det finns lån där med räntor på över 50%. Det är en enormt hög avkastning vilket får mig att misstänka att risken också är enormt hög att låntagaren inte betalar av i tid.

Med det sagt så är det inte fel att ta hög risk om man är medveten om farorna och tycker det är värt det när man väger risken mot potentiella avkastningen.

Av 16 lån där så har jag ett som är försenat just nu. Det är ett lån på 36% ränta från Finland.

Krydda dina P2P-lån med högrisklån

Fyra av lånen är på 50% ränta eller högre och alla de betalas av i tid och enligt plan, åtminstone just nu.

Jag förväntar mig inte att det ska fortsätta gå såhär bra då det vore för bra för att tro på så det ska bli intressant att se om jag så småningom börjar få fler och fler försenade lån.

Men jag är medveten om risken och går det bra så blir det väldigt bra, går det inte bra så byter jag till nästa plattform och utvärderar möjligheterna där samtidigt som jag hela tiden fortsätter hos Mintos.

Lånen hos Bondora har så pass höga räntor då det ofta är samlingslån som en person tar får att få en sista chans att lösa alla sina lån. Det borde kunna tyda på att det är fler låntagare via Bondoras plattform som har dålig privatekonomi eller inte sköter avbetalningar enligt plan.

Så om du ska investera långsiktigt i P2P-lån och vill ta hög risk med chans att få hög avkastning så tycker jag att du ska kika in Bondora, efter att du läser mer om plattformen.

Hittills så är jag nöjd med hur det går hos Bondora men frågan är hur länge det kan hålla i sig. I takt med att portföljen utökas och växer till sig så kommer jag att ha fler aktiva lån och få en klarare bild av deras plattforms möjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.