Man kan fynda på andrahandsmarknaderna för P2P-lån (Bondora)

www.ihallandeinvest.se

Flera av sidorna där man kan investera i P2P-lån erbjuder möjligheten att sälja eller att köpa andras lån eller hela portföljer. Det kom väl till hands hos Lendify när jag insåg att den plattformen inte var bra längre då det enkelt gick att ta ut hela ens investerade belopp. Hos Bondora har jag nu provat att köpa en portfölj istället.

Anledningen till att man bör kika in på sidornas andrahandsmarknader är att man kan hitta rabatterade investeringar där. Någon som har bråttom att få ut sina investerade pengar av olika anledningar kan sälja sina lån till en rabatt(billigare) eller med premie(dyrare).

Har man lite tur och en gnutta timing så kan man ibland hitta exakt den sortens lån som man vill investera i fast med rabatterat pris, vilket ökar vinsten för den som köper lånet förutsatt att låntagaren betalar av i tid.

Som ett steg i min utvärdering av Bondora så ville jag testa andrahandsmarknaden och jag bestämde mig för att köpa en hel portfölj på en gång för att spara tid samt för att testa hur det fungerar.

Efter att ha kikat runt lite så hittade jag en portfölj som jag tyckte såg intressant ut. Den var laddad med högrisklån på över 100% ränta i Spanien och portföljen i sig innehöll runt 15 lån. Du kan se exakta portföljen här på bilden nedanför:

Jag tog en chansning med portföljen då jag betalade mer än vad den är värd i dagsläget, men mindre än vad den väntas återbära när alla lånen betalats av.

I dagsläget är den värd cirka 16 euro, jag betalade 29 euro för portföljen men då ingår även de kommande 52 euro i avbetalningar. Så helt klart en chansning men jag hoppas att det går bra.

Något som är viktigt för mig när jag handlar på andrahandsmarknaderna är att lånen alltid ska vara ”up to date” alltså betalas av i tid just nu. Det sista jag vill göra är att ta över någon annans släpande lån.

Det är hiskeligt hög ränta på lånen vilket i sin tur betyder hiskeligt hög risk och jag förväntar mig inte att alla lånen ska betalas av i tid. Däremot så går jag ändå plus på affären om endast hälften av lånen betalas av i tid, en risk jag är villig att ta då så pass många av lånen inte skall försummas av låntagaren.

Gjorde jag ett fynd eller betalade jag överpris för portföljen hos Bondora? Det återstår att se!

Har du köpt en färdig portfölj på någon P2P-plattform? Kommentera gärna och berätta!


Billiga profilkläder (sponsrat inlägg)

Hos profilewear.se så kan du köpa bland annat billiga profilkläder direkt på nätet. Deras webbshop har ett brett utbud av många olika slags kläder så det finns någonting som passar alla smaker. Du hittar kläder från kända såväl som mindre kända marken och priserna är pressade för att passa just alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.