Blankningen i SBB – Sveriges mest blankade bolag

Det är dags för ett inlägg om blankningen i SBB. En blankning som i skrivande stund ligger på 14,97%. Vilket innebär att SBB just nu är Sveriges mest blankade bolag. På ena sidan har vi blankarna som menar på att bolaget inte är investerarbart. På andra sidan har vi ett bolag som menar att blankarna ljuger och vilseleder. I mitten har vi mig och andra aktieägare.

Hela situationen är väldigt intressant och samtidigt rätt så jobbig. Blankarna som leds av Viceroy kommer med nya attacker hela tiden medan SBB viftar bort deras försök som lögner.

Personligen så vet jag inte riktigt vad jag ska tro, det hela ser ut som någon slags personlig vendetta som utspelar sig på börsen. Det är lite som att två personer bråkar rejält varandra på Facebook, medan resten bara tittar på och undrar vad som händer.

Jag har haft svårt att ta blankarnas kritik på allvar. Man har försökt måla upp SBB som ett helt oinvesterbart bolag med uppblåsta siffror som är på väg till rännstenen.

Det jag har svårt att köpa med detta är att Viceroy skulle ha lyckats hitta något som alla revisorer, alla inblandade och alla analytiker missat? Samma Viceroy som tidigare har dömts till böter för att ha ljugit om att bolag varit just oinvesterbara?

Oavsett om deras anklagelser stämmer eller inte så har man lyckats pressa kursen rejält. Den 15:e november 2021 så låg kursen runt 67 kr. Idag ligger den på 16.5 kr och ser inte ut att ha bottnat ännu.

Men har Viceroy haft rätt, eller har man bara öst på med blankningar och haft en oerhörd tur i samband med yttre faktorer?

Blankningen i SBB nära 15%

Sedan deras blankningsposition öppnades så har kriget i Ukraina börjat och inflation samt ränteoro har skakat världen. Det har blivit något av en perfect storm för att blanka högt värderade bolag. Framförallt då fastighetsbolag som har hög belåning.

I skrivande stund så är SBB Sveriges mest blankade bolag, och positionerna fortsätter att öka och öka:

Blankningen i SBB
Bild från: https://www.fi.se/sv/vara-register/blankningsregistret/

Att man fortsätter blanka även på dessa låga nivåer talar ju givetvis för att man tror att kursen ska gå ned än mer. Antingen det eller så försöker man hålla kursen nere av någon anledning. Det har talats mycket om att Ilija Batljan skulle kunna bli margin called om SBB:s kurs hålls nere.

Margin called innebär att man har belåning på sina investeringar och att värdet sjunkit så mycket att banken drar in lånet och tar ens värdepapper.

Ilija själv har dementerat detta klart och tydligt och sagt att oavsett kursen så kommer han ej att bli tvingad att sälja av aktier. Batljan har bland annat sagt:

”Såväl hybriden som obligationer är icke säkerställda. Ilija Batljan Invests balansräkning är inte beroende av SBB:s aktiepris”

Så vad är det blankarna vill uppnå? Vad är deras mål? Vid vilken kurs kommer man att stänga och flytta vidare till nästa bolag att attackera? Det är väldigt intressanta frågor som vi kanske en dag får svar på.

Viceroy själva har gått ut och sagt att deras målkurs för blankningen är mellan 10-15 kr. Vågar man hålla ända dit? Just nu är det cirka 190 miljoner aktier som är blankade och ska köpas tillbaka tids nog. Det kommer märkas rejält på kursen.

Småsparare köper på sig

Blankarna blankar på och företaget försvarar sig så gott de kan varje gång Viceroy släpper ny information. Man har anklagat Viceroy för att rent ut sagt ljuga och vinkla information felaktigt. Mitt i stormen sitter vi aktieägare.

Småspararna i SBB har visat ett enormt förtroende för bolaget under denna stormiga tid. Man har fortsatt att köpa på sig mer och mer aktier. Detta syns bland annat på att antalet ägare på Avanza fortsätter att öka i rask takt.

SBB ägare på avanza
Bild från: https://www.avanza.se/

Man är alltså inte redo att ge upp på SBB ännu. Samtidigt så vet vi att till exempel ett stort bolag i form av Wallenstam har sålt av sitt innehav under denna period av kaos.

Det blir väldigt intressant att se vem eller vilka som tagit rätt beslut när det hela lugnat ner sig. Oftast så brukar det ju kunna vara tvärtom. Att småsparare säljer ut sig i panik medan större institutionella investerare köper på sig.

Min syn på det hela

Som sagt så äger jag aktier i SBB. Och jag fortsätter att köpa på mig fler och fler ju lägre aktiekursen sjunker. I mina ögon så är det här en abnormitet och ett läge att fynda billiga aktier. Jag tror verkligen inte att SBB kommer att gå under.

Bolaget är väldigt högt belånat, ja det stämmer och det har man blivit tack vare att man expanderat aggressivt. Något som man gjort helt rätt i tycker jag, eftersom att man kunnat låna pengar så pass billigt under perioden som varit.

Nu dras säcken åt och pengarna blir dyrare, då är det läge att varva ned och att fokusera på att förbättra sin kreditrating. Och det är exakt vad bolaget håller på att göra. Man säljer av fastigheter, betalar av lån och siktar på att hålla utdelningen levande.

Det låter ljuvligt i mina öron. Jag har noll förståelse för att folk pratar om en möjlig konkurs i SBB. Skulle bolaget finna sig utan pengar att betala vissa av sina lån, då skulle man bara sälja fastigheter eller mark. Jag tror verkligen inte att blankningen i SBB kommer leda bolaget till ruinens brant.

Bolaget handlas idag till en extrem substansrabatt på cirka 65%. Vi ligger långt, långt, långt under substansvärdet och sådana här lägen får man inte ofta.

substansrabatt
Bild från: https://fbindex.se/

Är jag då inte orolig för att Viceroy har rätt? Inte nämnvärt. SBB har bemött alla deras kritik, låtit sina revisorer arbeta dag och natt för att reda ut alla möjliga farhågor samt börjat fokusera på sin belåning.

Samtidigt så har Viceroy tidigare dömts för lögner och liknande beteende. Det som oroar mig mest med hela denna situation är att Finansinspektionen är helt värdelösa när det gäller annat än att jaga enpetare.

Det och att personer på tidningen Dagens Industri tydligen har en personlig vendetta mot Ilija Batljan. Man basunerar ut flertalet artiklar om dagen, i princip alla är negativt vinklade mot SBB och man försöker verkligen skrämma upp marknaden.

Bara brus

För mig så är det bara brus. Jag låter bolagets siffror tala för sig själva. Absolut så är fastighetssektorn på väg in i en ny fas där det är dyrare att låna pengar. Så då är det väldigt smart av bolaget att fokusera på belåningen och att avyttra fastigheter eller mark.

Jag kommer att fortsätta att köpa aktier i bolaget och ser fram emot en växande månadsutdelning. Om jag gör rätt eller fel kommer framtiden att utvisa. Som det ser ut just nu så är jag inte orolig för bolaget eller för mina aktier.

Det finns oerhört mycket att skriva om allt detta men kort och gott så ser jag inte blankarnas kritik som befogad. Om den hade varit det, då hade vi hört och sett mångt, mångt fler analytiker och revisorer stämma in i kritiken.

Men hur det hela utspelas, det vetetusan. Men tills vidare så fortsätter mina investeringar i bolagets aktier.

Tack för att du läste ”Blankningen i SBB – Sveriges mest blankade bolag”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.