Cannabis i USA: Väldigt mycket på gång just nu

Sedan demokraterna vann valet och meddelade befolkningen att man ämnar avkriminalisera cannabis så har det verkligen börjat röra på sig. Inte för att det direkt stod stilla innan dess men det känns som om att legaliseringsvindarna blåser hårt just nu. Vissa delstater går emot strömmen och vill reglera hårdare men majoriteten har siktet inställt på legalisering.

För varje delstat som legaliserar eller avkriminaliserar cannabis så ökar pressen på den federala regeringen. Den meningen har jag skrivit många gånger under åren som jag har följt denna marknad. En lagändring gällande cannabis på högsta nivån i USA har länge varit en förhoppning men något som känts långt borta.

Men inte längre, en kommande avkriminalisering och eller legalisering känns inte särskilt långt borta. Det skulle förvåna mig oerhört mycket om vi ser det ske inom ett till två år. Det bubblar verkligen i grytan just nu.

Sådana här bilder visar ett tydligt tecken om vad som komma skall:

Källa: https://disa.com/map-of-marijuana-legality-by-state

För varje delstat som lättar på lagarna så öppnar det upp nya möjligheter för företag och privatpersoner att arbeta inom industrin. Trots att det fortfarande är olagligt på federal nivå så växer industrin oerhört fort.

Men förbudet skapar problem, framförallt för pengarhantering då bankerna inte vågar riskera att hantera pengar från denna blomstrande industri. Som sagt så är det dock bara en tidsfråga innan det lär bli ändring på det, så känner åtminstone jag när jag läser om nyheter från USA.

spacer

Nyheter från senaste dagarna

Som ett exempel på hur mycket det rör sig, både åt rätt och åt fel håll, så tänker jag lista ett par nyheter från senaste dagarna:

North Carolina ämnar legalisera

I den amerikanska delstateten North Carolina så har politikerna lagt fram ett lagförslag som kommer att legalisera innehav samt försäljning av cannabis. Lagförslaget vid namn H.B. 617 läggs fram av demokraterna John Aubry, Allison Dahle, Pricey Harrisson och Zack Hawkins.

Tidigare denna månad så legaliserade granndelstaten Virginia cannabis. Något som säkerligen inspirerat lagmarkarna i North Carolina. Det är inte ovanligt att man ser en dominoeffekt när en delstat legaliserar och ju fler det blir desto snabbare går det.

Detta förslag lades fram i torsdags den 22:a april.

Läs Mer: Thehill.com

spacer

Montanas senat röstar igenom laglig cannabis

I fredags så röstade man igenom och godkände ett lagförslag som legaliserar rekreationsbruk av cannabis. Man kommer även att beskatta försäljningen och en del av pengarna kommer gå till att behandla missbrukare.

Nu ska lagförslaget tillbaka till ”House” efter att senaten har godkänt och gjort ändringar, går det omskrivna lagförslaget igenom i Huset också så har delstaten legaliserat. Det skulle förvåna mig om det inte blir godkänt även där så det är inte långt kvar tills ännu en ny marknad öppnar upp sig.

Delstaten kommer att beskatta försäljningen med cirka 20% och skattepengarna kommer först och främst till sociala program samt att ta hand om naturen. Man beräknar att år 2025 tjäna cirka 48 miljoner dollar årligen på beskattningen.

Läs Mer: Thehill.com

spacer

Miami fortsätter motsätta sig cannabisapotek

Trots att Florida har legaliserat medicinsk cannabis så motsätter sig staden Miami alla former av cannabisapotek. Två företag har nu tagit upp striden och ämnar stämma staden. Enligt företagens advokater så bör delstatens lagar i frågan väga tyngre än federala lagar.

På andra platser i delstaten så finns det över 270 st cannabisapotek, dispensaries. Ian Bacheikov som representerar företagen i aspekter av frågan menar på att:

“State statute says you’d have to treat [marijuana dispensaries] the same way you treat a pharmacy,” “They’re simply saying dispensaries are something else and they are not permitted.”

Sådana här konflikter sätter också press på den federala regeringen att klargöra vad som faktiskt bör gälla. Det börjar bli väldigt konstigt att det är olagligt på federal nivå men lagligt i så pass många delstater.

Detta påpekar bland annat även Ken Russel, kommissionär:

“This case, and the pending request for a federal judge to interpret the conflict between state and federal law, should signal to our federal legislators and the president that it’s time to update federal law to keep up with the will of the states, cities and the majority of their voters,”

Samtidigt i torsdags så röstade Floridas högsta domstol emot ett förslag om att legalisera cannabis i delstaten på grund av att det uppfattades som vilseledande.

Läs Mer: Miamiherald.com och Miamiherald.com

spacer

Connecticut röstar igenom lagförslag skattepengar från cannabis

I den amerikanska delstaten Connecticut så har man röstat igenom ett nytt lagförslag. Enligt de nya direktiven så kommer man att rikta skattepengarna från cannabisförsäljning mot särskilda delar av samhället. Bland annat delar som påverkats hårt av kriget mot droger.

Förslaget som gick igenom med 30 röster mot 18 sätter en 20% försäljningsskatt på cannabisprodukterna. Detta betyder dock inte att man har legaliserat cannabis, ännu, men man verkar vara på väg ditåt.

“We are not legalizing cannabis today,” “We’re simply putting a structure in place for the event that if legalization happens there is a tax structure in place to do so.”

Så sade Rep. Sean Scanlon om det nya lagförslaget. Men legaliseringen ser ut att vara på gång redan nu då det tidigare i månaden lades fram ett förslag om just det. Skulle rekreationsbruk av cannabis legaliseras i delstaten så planerar man att cirka 55% av skattepengarna går till samhällen som plågats av kriget mot droger.

spacer

Dominobrickorna faller på plats en efter en

Nyheterna i detta inlägget är långtifrån unika. Precis som bilden i början på inlägget klart och tydligt visar så sveper en grön våg över USA just nu. Det skall bli riktigt intressant att följa utvecklingen härifrån och det känns väldigt positivt för sektorn just nu.

Det är ju alltid svårt att sia om exakta datum eller så, men visst känns det ändå som om att något verkligen är på gång just nu?

Av alla USA:s delstater så är det bara 6 st kvar där cannabis är helt olagligt. Bara 6 stycken. Pressen på den federala regeringen lär vara enorm och komma ifrån alla möjliga håll och kanter. Spännande och roliga tider för en snabbväxande ny global industri.

Som Bob Dylan sjöng en gång i tiden: The times they are-a changing.

Tack för att du läste inlägget, Läs Fler Här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.