Fortsätter månadsspara på börsen

Jag läser mer och mer om att privatpersoner överger börsen för att man är orolig över den kommande tiden. Inflation, räntehöjningar, geopolitiska situationer och annat får börsen att se mer riskfylld ut än vad den gjort på senare tid. Men för min del så är det inte ett alternativ utan jag fortsätter månadsspara på börsen.

Anledningen till det är rätt så simpel: förr eller senare så lär det vända upp igen och då vill jag inte stå utanför. I mina ögon så är det väldigt smart att just månadsspara på börsen eftersom att man då snittar in sig över tid.

Genom att göra det så bygger man upp kapital, månad efter månad, år efter år i sina innehav. Det jag tror man bör göra om något, är att se över vad för innehav man har.

Att äga stora och stabila bolag lär bli allt viktigare och för min del så ligger fokusen på stabila utdelningsaktier. Men jag investerar även som bekant i fonder med stort fokus på teknik och teknologi.

Teknik- och teknologisektorn får inte mycket kärlek just nu på grund av många olika orsaker. Bland annat så är det brist på komponenter och material vilket gör att produktionen inte går lika starkt som tidigare.

Världsläget ändras hela tiden och så även fokusen för var vi väljer att placera våra pengar. Sektorer som är riktigt heta en viss period kan vara riktigt kalla en annan period. Detta är inget ovanligt eller nytt utan det är helt enkelt så som det brukar se ut.

spacer

Månadsspara på börsen och snitta in dig

Just därför så gäller det att man lyckas hitta bolagen som kan klara sig genom tuffare tider och ändå komma ut starkt när det lättar på igen.

Man ska inte ha bråttom på börsen, något som jag skriver rätt så ofta och som jag tror är väldigt viktigt att ha i åtanke när man investerar sitt kapital. Börsen svänger ibland kraftigt men på lång sikt så har den alltid fortsatt uppåt.

Det är ju väldigt roligt att jaga investeringar som kan ge hög avkastning på kort tid men när marknaden surar till och kapitalet stramas åt så blir det ännu svårare att göra just det.

Då tror jag att man verkligen gynnas av att istället investera i bolag som presterar över tid. Ta till exempel min nya portfölj med investmentbolag som ett exempel. Investor, Latour och Bure är just tre stora, stabila bolag som levererat starkt på lång sikt.

Oddsen talar för att de lär fortsätta att göra just det. Därför så ser jag inte en svagare börs som ett tecken på att det är dags att sluta investera. Utan jag ser det istället som ett tillfälle för att fortsätta investera, fylla på i bolagen och att invänta bättre tider.

När det väl släpper på igen så har jag byggt upp en fin grund med kapital att stå på och som förhoppningsvis lär öka på fint. Att försöka pricka upp- och nedgångar är inte det lättaste så att månadsspara på börsen gör att man kan vikta in sig över tid.

På så sätt får man en slags hävstång mot svängningarna.

spacer

Bli defensivare istället för att sluta investera

Så min tanke är att man istället för att ger upp på börsen och slutar investera så bör man istället se över sina innehav. Förhoppningsbolagen gör sig riktigt lika bra på en allt surare börs. Istället så kan det vara läge att vikta över till större och mer stabila bolag.

Warren Buffet har sagt många kända citat men ett av de som jag tycker är viktigast att ta till sig är att börsen är ett instrument för att flytta pengar från den otåliga till den med tålamod. Man ska verkligen skynda långsamt.

Att månadsspara över tid över en längre period gör att man köper i ned- och uppgångar. Men som sagt, förr eller senare så kommer det ljusare tider igen och då tänker jag att jag kommer vara väldigt glad över att jag har fortsatt att månadsspara på börsen.

Ingen vet exakt när det kommer att vända eller hur mycket det kommer att gå upp. Men kollar man på grafer över till exempel svenska indexet OMXS30 så ser man tydligt åt vilket håll det går. Uppåt.

Jag har hellre mina pengar investerade på börsen och väntar med tålamod på fortsatt uppgång än att låta pengarna ligga på ett bankkonto. På kontot så äts värdet sakta men säkert upp av inflation som minskar värdet på ens pengar.

Pengar som man förmodligen arbetat hårt för att få ihop.

Utdelning trots att börsen går ned

Något som jag förespråkar starkt är att man investerar i just bolag med utdelning. Väljer man stabila bolag som klarat sig genom tuffare tider utan att behöva sänka sin utdelning så talar mycket för att del är fortsätta med det även framöver.

Men man ska aldrig glömma att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Det är väldigt viktigt att komma ihåg.

Anledningen till att jag gärna väljer bolag med utdelning är för att även om börsen går ned eller i stiltje en lång tid, så fortsätter utdelningarna att trilla in.

Sakta men säkert bygger man upp portföljer som ger mer och mer i utdelning. Mitt råd är att du återinvesterar utdelningarna samtidigt som du fortsätter att månadsspara på börsen. Då nyttjar du ränta-på-ränta effekten.

Detta eftersom att ju mer du återinvesterar, desto mer aktier får du som ger utdelning samtidigt som du köper fler när du månadssparar. Då får du mer och mer i utdelning ju mer tiden går. Då kan då återinvestera mer och mer allt eftersom.

Du bygger på så sätt helt enkelt en egen pengamaskin som efter några år kan ge fin avkastning i utdelningar samt i värdeökning.

Så häng inte läpp för att det är skakigt på börserna just nu utan se det för vad det är, en mellanlandning mellan starkare ekonomiska tider. Jag fortsätter som sagt att månadsspara på börsen och jag tror att du gör ett bra beslut om du också gör det.

Men, se över dina innehav. Ligger du i rätt bolag om det blir ett par tuffa år? Eller är det dags att se över och flytta runt kapitalet? Det är självklart beslut som du behöver ta på egen hand och jag hoppas att det går bra med ditt investerande.

Tack för att du läste inlägget ”Månadsspara på börsen”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.