Parans Solar Lightning avnoteras från Spotlight

Jag har dragit mig för att skriva om det här bolaget och härvan som pågår där överhuvudtaget så gott det går men nu blev det lite svårare. Tydligen så skall det haussade bolaget Parans Solar Lightning avnoteras från Spotlight. Tråkigt för aktieägarna men en väldigt viktig påminnelse och läxa om att inte finns några genvägar till det perfekta ljudet.

Det är lite svårt att veta var jag ens skall börja med att skriva om det här bolagets och dess korta men turbulenta resa på börsen. Självklart så tycker jag väldigt synd om personer som har blivit manipulerade och lurade att investera i vad som mestadels kan liknas vid ett luftslott.

Samtidigt så känner jag onekligen att man verkligen får skylla sig själv. Om du har tagit finansiella råd av någon random person på Facebook utan att själv läsa på eller kolla upp saker och ting, då kan du egentligen inte klaga på att det gått åt skogen.

Du har under hela resans gång alltid haft tillgång till information om hur det går för bolaget, du har hela tiden kunnat läsa kvartalsrapporter och ställt dig själv frågan ”Är det här ett bra bolag?”. Jag förstår absolut att man kan prisa in potential och en lyckad framtid i ett bolag, men någonstans måste man väl ändå sansa sig en aning.

I en Facebook-grupp om bolaget så kunde man igår läsa om flera personer som förlorat stora summor pengar redan nu och som lär förlora ännu mer på måndag. Det blir en hel del dyrköpta läxor, om man nu faktiskt tar och lär sig något utav det som har skett och inte bara skyller ifrån sig.

spacer

Parans Solar Lightning avnoteras från Spotlight

Jag har följt bolaget och det mesta runtomkring med skräckblandad förtjusning ett bra tag nu och jag är inte ett dugg förvånad över Spotlights beslut att avnotera bolaget. Det jag finner är väldigt konstigt är att bolaget själva eller deras VD inte har gått ut och tagit avstånd från en viss person.

Visst ska ett bolag inte sitta och kommentera på enskilda personers agerande kring bolagets aktiekurs, men det här är ett extremt fall och man kunde, om man ville, säkerligen ha räddat en hel del småsparares kapital genom att varna. Men man verkar ju istället ha njutit av det hela och spelat med i det istället, vilket bara är sorgligt.

Mailade bolagets VD

För ungefär tre veckor sedan så tog jag faktiskt kontakt med bolaget för att fråga om just den biten. Svaret jag fick av deras VD löd så här:

Som du förstår så kan vi inte ge enskilda personer specifik information som inte övriga marknaden också får ta del av.

I och med utvecklingen av sociala medier och internetbaserade kommunikationskanaler så har nya fenomen uppstått även inom aktie- och kapitalmarknaden, vilket gjort det lättare för externa aktörer och privatpersoner att utrycka åsikter och påverka allmänheten. Vi varken kan eller vill försöka styra eller påverka enskilda aktörer, media eller privatpersoner att utrycka sig i någon riktning om bolaget. Det står varje person fritt att uttrycka sig både positivt såväl som negativt om oss. Vi har inte någon koppling eller något samarbete med några externa opinionsbildare.

Vi rekommenderar alla aktieägare och potentiella investerare att fatta sina investeringsbeslut baserat på den officiella information som bolaget publicerar genom de återkommande rapporterna och PM som behandlar information som bolaget är skyldig att publicera.

Ett riktigt politiker-svar, inte för att man egentligen kunde sagt så mycket annat, men man beklagar sig inte ens över att det redan då var många investerare som satt med stora förluster.

spacer

Varför avnoteras bolaget?

Så varför avnoterar Spotlight Parans Solar Lightnings aktier från deras handelsplats?

Jo, redan den 4:e mars så reagerade Spotlight på någonting och satte Parans på deras observationslista. Det motiverades med följande förklaring: ”Bolaget och dess verksamhet genomgick en väsentlig förändring”.

Senare samma månad, 26:e mars så beslutade Spotlight att bolaget skulle genomgå en noteringsprövning som ett villkor för att bolaget skulle fortsätta få vara noterat där. Man skrev då att ”Syftet med noteringsprövningen var att säkerställa att Parans uppfyllde samtliga noteringskrav.”.

I samband med det så meddelade man redan då att bolaget skulle kunna komma att avnoteras utifall att man ansåg att Parans inte uppfyller noteringskraven.

Sedan dess har man prövat bolaget och dess arbetssätt och man kom igår alltså fram till att ”Spotlight bedömer att Bolaget saknar kapacitet för informationsgivning.”. Vilka detaljer som gjorde att man kom fram till den slutsatsen vore intressant att veta men det är ingenting som jag har någon information om just nu i dagsläget.

En vild gissning skulle ju kunna vara att det har något att göra med en viss persons enorma haussande i aktien, men det är bara spekulation från min sida. Nå väl, det är trist att folk förlorat pengar men jag är glad att härvan går mot sitt slut.

Lär dig av dina misstag

Sista dag för handel i Parans Solar Lightning på Spotlight kommer att vara den 18 juni 2021. På måndag lär det bli blodrött då många kommer vilja ta sig ur aktien, rädda det som räddas kan.

Sist men inte minst så hoppas jag att man åtminstone lärt sig något utav detta om man nu gick på niten, så går man åtminstone inte lottlös ur striden. Här är ett par viktiga läxor som man kunnat lära sig av detta:

  • Gör Alltid din egna research
  • Lita inte blint på någon
  • Källkritik, källkritik och källkritik
  • Få inte all din info om ett bolag från en och samma plats, undvik eco chambers
  • Ta vara på varningstecken
  • Tro inte att alla som är negativa till ett bolag är det för att de ”har missat tåget”
  • Vi tar det igen, gör ALLTID din egna research!

Källa: News.cision.com

Tack för att du läste inlägget ”Parans Solar Lightning avnoteras från Spotlight”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

1 thoughts on “Parans Solar Lightning avnoteras från Spotlight

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.