Pensionen i Estland ska få spenderas i förtid

Estland har genomfört en rätt så unik reform som ger invånarna större frihet genom att få mer makt över sina egna pensioner. Spontant så är jag för förslag som ger invånare i ett land större frihet, men är det så smart att få spendera pensionen i Estland i förtid?

Eller den frågeställningen bör jag nog omformulera. För jag tror faktiskt att det är smart att Låta invånarna spendera pensionen. Men jag tror inte att det är så smart att göra just det, om man nu inte redan är ekonomiskt oberoende.

Överförmyndigande av staten är ju egentligen inte en bra sak. Men det kan behövas om invånarna inte är utbildade inom till exempel finanser och faktiskt förstår riskerna med att spendera pensionen för tidigt. Frihet är på sätt och vis ett hot för mindre smarta invånare och botemedlet på det är utbildning. Så hur är egentligen läget i Estland nu?

Faktum är att det ser rätt så mörkt ut för en del personer baserat på vad som sprids från landet. Rain Kooli bor i Tallin, Estlands huvudstad, och han har noterat följande:

”På grannens gård har det dykt upp en ny bil. Bekanta har burit hem stora, nya och dyra teveapparater. En släkting skickade semesterbilder från Spanien trots att man är arbetslösa. Det är säkert människor som tömt sina pensionskassor och satt sprätt på alla pengar,

Det låter inte alls bra, hur kan man tycka att det är en bra idé att spendera sin pension på en solsemester i Spanien?

spacer

Pensionen i Estland

Samtidigt så, personerna får välja själva. Vill dom sola en vecka nu och leva fattiga på ålderns höst så ja, det är väl egentligen deras eget val. Men risken verkar ju överhängande för att staten kommer behöva gå in och ekonomiskt bistå dessa människor.

Eller borde de få stå sitt kast och leva på gatan på ålderns kant på grund av mindre kloka ekonomiska val?

Orsaken till reformen är att bankerna som skött om pensionspengarna gjort ett tillsynes väldigt dåligt jobb. Avgifterna har varit höga och placeringarna dåliga. En annan invånare i Tallinn, Henn Liiva säger följande om det:

”Bankerna har verkligen stulit pengarna av oss, menar Henn Liiva från Tallinn”

Han bestämde sig därför för att plocka ut sina pengar och investerade dessa i solceller till sitt hus. Det är i alla fall inte lika knäppt som att spendera pengarna på en solsemester.

Kortsiktigt har detta fått handeln i landet att blomstra. Detta eftersom att pensionskassorna har tömts på cirka 1,3 miljarder euro hittills under hösten. (Källa: Svt.se) Och mera lär de väl förmodligen bli.

Jag tror tyvärr att det här är som gjort för att leda till större problem på lång sikt för många personer som inte tagit ekonomiskt sunda val med sina pensionspengar. Pensionen i Estland lär bli något som kommer studeras mycket och väl framöver, framförallt då hanteringen av pengarna bland de som tagit ut sina i förtid.

Det är förståeligt att man inte vill betala hutlösa avgifter för dåliga placeringar, det är desto mindre förståeligt att bränna sin pension på en solsemester.

Vad tycker du om det hela? I mina ögon så verkar det vara ett ekonomiskt experiment utan riktig motsvarighet.

Tack för att du läste inlägget, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen
0 0 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
amazon salt and pepper shakers