Sälj dina vinnare och behåll förlorarna, eller?

En vanlig missuppfattning bland nya investerare är att man inte bör ta förluster. ”Det är ingen förlust förrän du har sålt” kan man ofta läsa som tips. Folk som kör på den strategin har enligt mig fått det hela om bakfoten.

Det är psykologiskt mycket, mycket enklare att ta hem en vinst än att spika en förlust. Ofta när en aktie har gått back så har man förhoppningen om att kursen skall vända uppåt så att man slipper sälja på minus.

I andra fall så behåller man bolag som gått back och som fortsätter att gå dåligt endast för att få utdelningar.

Men varför gör man så? Om man är VD på ett säljföretag så sparkar man ju inte sina bästa säljare och behåller de som inte ens går plus. Snarare så är det så att man ger den som presterar dåligt sparken.

Det hela handlar om psykologi, enligt mig så får man inte vara rädd för att ta förluster om man skall lyckas på aktiemarknaden.

Om du har ett bolag i din portfölj som presterar dåligt, behåll det inte bara för att du ligger minus. Att ta förlusten betyder att pengarna blir tillgängliga att investera i något annat, något som kan prestera.

Varje enskilt fall skiljer sig från det andra och givetvis finns det situationer där det kan vara värt att sitta kvar i ett bolag som för tillfället går back. Det jag menar är snarare att förluster sker, var inte rädd för att ta en förlust.

spacer

När vet man om man ska sälja eller inte

Ett misstag som många verkar göra är att stirra sig blinda på kursen. En akties kurs är inte alltid en direkt spegling av hur företaget går eller dess potential.

Bolag kan gå bra medan aktiekursen kan gå ned av flera olika anledningar. Det som du istället bör ha koll på är bolagets fundamenta värden och nyckeltal.

Går bolaget med vinst? Ökar vinsten? Finns det utrymme för att den skall fortsätta öka? Har det kommit några negativa nyheter som ändrar din syn på bolaget?

Om ingenting har förändrats i bolaget i sig och kursen går ned så kan det snarare vara läge att köpa på sig mer istället för att sälja.

Men om det kommer nyheter om att bolaget går sämre än väntat och liknande saker så kan det absolut vara bättre att riva av plåstret och att investera i ett annat bolag.

Att säga att man inte har förlorat pengar innan man har sålt på minus är totalt fel tycker jag. Kapitalet som ligger upplåst och möjligtvis även minskar i värde under tiden är kapital som du kan placera om.

Man tappar alltså potentiell värdeökning och om bolaget inte ser ut att kunna vända på den negativa utvecklingen, tänker du sitta kvar tills det har gått i konkurs då?

Därför så har jag aldrig förstått folk som säger ”det är ingen förlust förrän man sålt”. Det är sånt som man intalar sig när man vet att man ligger back men inte kan acceptera det mentalt.

www.ihallandeinvest.se spacer

Cut your losses and let your winners run

Genom att ta förlusten i bolagen som inte presterar och genom att öka på i dina bolagen som går bra så sållar du ut förlorarna och behåller vinnarna.

Förvånansvärt många råkar faktiskt omedvetet faktiskt göra tvärtom, jag har själv gjort på det sättet när jag var nybörjare.

Det fungerar inte bra i längden, som du säkerligen förstår. När du funderar över dina innehav nästa gång, se dig själv som VD:n på ett säljföretag, coachen i ett fotbollslag eller något liknande.

Sätt det hela i ett perspektiv så att du inte råkar gå i mentala fällor. På så sätt kan du undvika att övertala dig själv att behålla en aktie som du egentligen borde sälja.

Med det sagt så vill jag passa på att önska dig en trevlig fortsättning och tacka för att du läste inlägget.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

2 thoughts on “Sälj dina vinnare och behåll förlorarna, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.