Skapa en passiv inkomst med Utdelningsaktier

Skapa en passiv inkomst med Utdelningsaktier avanza annonslänkar

Jag älskar passiva inkomster. Att kunna skapa en passiv inkomst där pengarna jobbar för mig istället för att jag behöver jobba ihop pengarna är fenomenalt. Därför så har givetvis börsen lockat mig sedan länge och jag gillar verkligen idén om att investera långsiktigt i utdelningsaktier.

Varför just utdelningsaktier? Jo för att det är betydligt lättare än vad man kan tro att hitta aktier som bör kunna ge en god avkastning. För att nyttja ränta-på-ränta effekten så kan man återinvestera utdelningarna som man får.

Då slipper man köpa och sälja lika mycket för att få samma effekt. Varför ger vissa aktier utdelningar? Det är bland annat ett sätt att skapa värde för investerare vilket gör det attraktivt att äga aktien, det i sin tur kan öka på bolagets marknadsvärde.

Men om man är ny till det hela så kan det verka tämligen obegripligt hur börsen fungerar och hur man kan skapa en passiv inkomst med hjälp av den.

Som tur är så finns det gott om gratismaterial på internet och enligt mig så behöver ingen gå en kurs i hur man ska investera, om man inte vill.

Genom till exempel böcker, podcasts, bloggar, tidningar och andra media så kan du på egen hand lära dig allt som lärs ut på en kurs. Pengarna du sparar på det kan du börja investera med istället.

spacer

Skapa en passiv inkomst

En passiv inkomst är den bästa slags inkomsten. Att låta pengarna du har arbetat ihop tjäna ihop ännu mer åt dig medan du gör annat är toppen. Gör du det bra så kan du tids nog leva på din passiva inkomst, men det tar ofta mycket jobb och tid.

Vem vet hur framtiden artar sig och att ha en passiv inkomst kan vara en trygghet för privatekonomin. Först och främst så bör du dock bygga ihop en buffert.

Du kan göra det samtidigt som du börjar investera, men investera inte allt du har. En buffert är ovärderlig inte bara för när den behövs utan även att veta att den finns där.

Oväntade utgifter finns det ju tyvärr gott om och att ha kapital redo då är en enorm trygghet. Investera aldrig någonsin pengar som du inte har råd att förlora.

Bufferten är pengar som du inte rör om du absolut inte behöver. Månadsspara ihop din buffert och om du har möjlighet så sätt av en del som du investerar.

www.ihallandeinvest.se spacer

Var börjar man?

Jag började med att läsa en bok om just långsiktiga investeringar. Sedan så skapade jag ett konto på handelsplattformen Avanza. Sen så började jag direkt att jaga raketer och aktier som skulle gå upp jättemycket jättefort.

På olika forum och i olika grupper på Facebook så följde jag tipsen från andra som var tvärsäkra på sina saker. Min egen efterforskning var inte mycket att komma med och du kan nog lista ut det gick tillslut.

Som tur var så lyckades jag inte bränna mig alltför rejält i början men sen kom smällen. Det fick mig att lägga om min investeringsstrategi från att försöka göra snabba affärer till att leta långsiktiga och stabila innehav.

Samtidigt så började jag att läsa fler och fler olika källor för att se vad personerna som lyckats göra bra affärer tittar på. Deras strategier var väldigt annorlunda mot min egen.

De köpte bolag som länge levererat resultat och som hade möjlighet för ytterligare tillväxt. Men det lät så tråkigt med några få procents ökning jämfört med att jaga aktier som skulle kunna gå upp flera hundra procent.

Men i längden så vinner den långsiktiga som fokuserar på stabilitet och tillväxt. I mina ögon så är det den absolut bästa strategin. Långsiktighet och bolag som levererat resultat med utrymme för tillväxt.

Skapa ett konto hos Avanza och bekanta dig med sidan och hur den ser ut.

www.ihallandeinvest.se spacer

Hur gör man?

I tidigare inlägg så har jag gått igenom aktier som jag tycker är perfekta att köpa för nybörjare. Investmentbolag är bolag som äger aktier i andra aktiebolag. Ofta så agerar ett investmentbolag som maktbolag med syftet att kontrollera andra företag.

Alltså kontrollera som i att styra, organisera och oftast ha aktiva roller i hur det bolaget sköts. Investmentbolag förvärvar och säljer andra bolag och det här är perfekt för den som vill sprida risken.

Eftersom att investmentbolagen äger flera olika bolag så sprider du delvis risken när du köper investmentbolag. Du köper en aktie men får indirekt ägande i flera olika aktier.

Dessa bolag sköts med vinstsyfte och på samma sätt som du får del av eventuella aktieutdelningar så får ju även de anställda, ägarna och alla andra med aktier i bolaget.

På så sätt så vet du att bolaget agerar inte bara för sitt eget bästa utan även för ditt som ägare eftersom att man vill öka värdet.

Det finns gott om olika investmentbolag men det finns ett par som jag tycker är starka kandidater till en långsiktig utdelningsportfölj. Jag kommer tillbaka till det lite senare i inlägget.

Först tänker jag gå igenom varför jag tycker det är viktigt att investera långsiktigt.

spacer

Tiden är på din sida

Så varför skall man då investera långsiktigt? Jo för att börsen är volatil, den går upp och ner och det är svårt att veta när man ska köpa eller sälja om man inte har erfarenhet och kunskap om hur man skall avgöra det.

Istället för att försöka sälja på toppar och köpa i dalar så kan man istället fokusera på att investera månadsvis. Investerar du varje långsiktigt varje månad så kommer du att ha en slags hävstång mot upp- och nedgångar.

Plus att du sitter sitta och stirra på din portföljs värde varje dag och riskera att ta känslomässiga beslut.

För att inte glömma aktieutdelningarna. Ju mer du investerar varje månad desto fler aktier kommer du att äga. Desto fler aktier du äger desto mer kommer du att få i aktieutdelning.

När du fortsätter att investera månadsvis och samtidigt återinvesterar dina utdelningar som kommer in på kontot på till exempel Avanza så investerar du mer och mer varje månad.

På så sätt så nyttjar du ränta-på-ränta effekten. Din portfölj kommer att växa snabbare och snabbare ju större den blir och du kommer att få en bättre och bättre passiv inkomst.

Därför så är det viktigt att man inte ger upp tidigt bara för att det kan känna som en lång resa. Det kommer att ta tid, men det kommer att vara bland det klokaste du har gjort i hela ditt liv.

När du väl har kommit igång och allting har börjat snurra på så kommer du vara oerhört glad att du började.

spacer

Välja aktier att investera i

Att välja vilka aktier man skall investera i för att skapa en passiv inkomst behöver inte vara så svårt som det kan verka för den som aldrig investerat förut.

Det finns som sagt gott om olika hemsidor och grupper där man kan lära sig, få tips och hjälp om vilka man ska välja och vad man skall tänka på.

Jag hade utan tvekan rekommenderat att läsa på om bolag så som Investor, Bure och Latour. Det är tre stycken svenska investmentbolag som jag tycker ser stabila ut och som presterat bra.

Givetvis så finns det gott om andra attraktiva bolag men investmentbolag ger en bra riskspridning genom ett fåtal köp och är en bra start.

När det gäller just investmentbolag så finns det ett nyckeltal som heter substansvärde. Substansvärdet är det totala värdet på alla investmentbolagets innehavs värden.

Ofta så kan man handla investmentbolagen till lägre pris än vad alla deras innehav sammanlagt hade kostat att köpa var för sig och det kallas för substansrabatt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Så se till att läsa analyser och tips som tar upp hur bolagets framtid ser ut.

På Facebook så kan du till exempel gå med i grupperna Utdelningsaktier och Utdelningsakter – Nybörjargruppen för att läsa andras och delta i diskussioner om denna sortens investeringar.

Anledningen till att jag föreslår utdelningsaktier istället för fonder är för att man slipper de löpande avgifterna som ofta äter upp en stor del av vinsten.

www.ihallandeinvest.se spacer

Skapa en passiv inkomst med utdelningsaktier

Jag anser att alla borde borde spara ihop en buffert samt investera på börsen. Att skapa en passiv inkomst kan på långsikt förändra ditt liv och det är som sagt inte så svårt som man skulle kunna tro.

Givetvis så får man hålla sig uppdaterad kring aktierna man äger och det är bloggar eller andra sociala media bra till. Om du går i tankarna om att börja investera så rekommenderar jag utdelningsaktier.

Börja läsa på, det går snabbt att lära sig de olika termerna och att sätta sig in i hur det fungerar. Om du har frågor så kan du alltid skriva här eller i andra kanaler.

Var inte rädd för att prova på att investera i aktier. Du lär dig allt eftersom och du kan börja smått. Ta kontroll över din privatekonomi och din framtida genom att spara och investera.

Jag hoppas att den här informationen kan komma dig väl till hands! På Avanza så finns det också gott om olika tips och guider om hur du kommer igång. You can do it!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

Tack för att du läste inlägget, dela/gilla det gärna!

4 thoughts on “Skapa en passiv inkomst med Utdelningsaktier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.