Vad är P2P-lån?

Inlägget är reklam för Lendify och innehåller annonslänkar. [Läs Mer]

Jag skriver en hel del om P2P-lån och har fått en del frågor kring vad det egentligen är. Jag ser det som ett utmärkt sätt att diversifiera mitt investerande och sparande på vid sidan av börsen. Fler och fler letar alternativ utanför börsen och då är P2P-lån perfekta att titta närmre på. Vad är P2P-lån? Lets find out.

Vad är P2P-lån?

Ett P2P-lån är ett lån mellan två privatpersoner där långivaren lånar ut pengar direkt till låntagaren. Eftersom att man kan slippa mellanhänder genom att genomföra utlåningen på nätet så kan långivaren erhålla högre avkastning samtidigt som låntagaren får låna till lägre räntor.

P2P-lån är en win-win

Man slipper alltså handskas banker och kostnaderna går ner samtidigt som förtjänsten går upp. Marknaden för P2P-lån påverkas inte heller av låg- eller högkonjunktur på samma sätt som aktier på börsen.

Avkastningen är stabilare och risken är lägre vilket gör att man inte kan tjäna lika mycket som på börsen men det går ändå att tjäna sig en hacka.

Diversifiera dina investeringar

Jag förespråkar inte att man ska gå all in i någonting utan jag föredrar metoden där man sprider riskerna och ser till att kunna tjäna pengar på många olika håll. Att investera i P2P-lån och aktier tycker jag är en bra kombination och även om det blir en del pillande så är P2P-lån betydligt tidsvänligare att syssla med än aktier.

Nu har du förhoppningsvis lite koll på vad du ska säga när någon frågar ”Vad är P2P-lån?”.

Vart kan man investera i P2P-lån?

Det finns en del olika aktörer på marknaden. Personligen så har jag valt att investera hos Lendify som är störst på svenska marknaden och som var först med att arbeta under insyn av finansinspektionen.


Man kan även investera i internationella P2P-lån om man så vill för att diversifiera ännu mer. Än så länge så har jag bara börjat utvärdera en sådan tjänst och det är Mintos men man kan även kika in DoFinance och ViaInvest.


Gå med i Facebookgruppen där vi diskuterar P2P-lån


Tack för att du läste ”Vad är P2P-lån?”! Gilla och dela gärna inlägget!

P2P-lån är en win win

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.