Veckorapport 39 2022 – Hårda tider

Veckorapport 39 2022 bjuder inte på så mycket att hurra för. Så den går helt i linje med de senaste veckorapporterna. Bättre verkar det inte vara på gång att bli heller. Så man får helt enkelt göra det bästa av situationen.

Investmentbolagsportföljen

Trots ett väldigt starkt avslut på veckan så har det inte varit mycket att hurra för kring mina investmentbolag. Det märks att det är sura tider på börserna och investmentbolagens innehav tappar i värde.

Det får i sin tur deras substansvärde att falla vilket så klart kursen tar rygg på. Kortsiktigt är det trist med röda siffror, men för den långsiktiga tror jag man kan göra fina affärer nu. Men troligtvis så lär väl kurserna fortsätta att falla en aning.

Så att hålla hårt i sina pengar är nog en bra idé just nu. Så här ser portföljens utveckling ut just nu:

portföljen med investmentbolag

I portföljen med mina tre musketörer så gick Bure helt klart bäst i fredags. Trots det så är det fortfarande innehavet som ligger mest rött till för nuvarande. Latour handlas dock till en större premie och lär kanske gå om Bure på den fronten inom kort.

Investmentbolagsportföljen veckorapport 39 2022

För just den här portföljen har jag dock ingen som helst oro. Det här är rediga och stabila bolag som visat sig handlingskraftiga flera år på raken. Att de ligger på rött nu betyder i mina ögon endast att jag får fler aktier för pengarna.

Men även om det är trist med rött så är det härligt att se ens GAV sänkas månad efter månad. Jag hoppas på att jag kan få ned mitt GAV för Bure och Latour under 200 kr. Det vore något det! När, om, kursen faller rejält så ska jag nog pynta in ett par större köp i dessa bolag.

På lång sikt så tror jag att det är helt rätt väg att gå. Först får vi vänta och se hur långt börsen ska ned bara innan det vänder upp igen.

Fonderna hos Savr Veckorapport 39 2022

Om jag är trygg med investmentbolagen så är jag mer och mer orolig för mina fonder hos Savr. Men det är inte egentligen på grund av innehaven, utan på grund av avgifterna. Fondportföljen är nere på lägsta sedan den påbörjades.

Jag är väldigt kluven till den här portföljen. När jag startade den så underskattade jag avgifterna rejält. Jag inser nu mer och mer hur avgifterna urholkar portföljens värde. Frågan är hur jag ska göra nu, ska jag stänga den helt, eller låta den rulla utan att sätta in mer?

För närvarande så har jag pausat inköpen, men lägger pengarna på hög. Men jag vet faktiskt inte hur jag ska göra helt och hållet riktigt än. Det lutar nog åt att sälja av innehaven och att istället vänta med pengarna på sidlinjen.

Tänk om det blir björnmarknad och surt i ett eller flera år framöver. Att då sitta och pynta in pengar varje månad medan avgifterna äter upp det vore bara att betala fondförvaltarna för ingenting. Då placerar jag hellre pengarna i aktier eller väntar på bättre tider.

Så här ser fondportföljens graf ut för tillfället:

Fonderna hos Savr Veckorapport 39 2022

Jag får helt enkelt ta och fundera vidare på detta, men det lutar åt att stänga den åtminstone tillfälligt. Kanske kan jag bara handplocka fondernas större innehav, och investera direkt i bolagen på egen hand.

GratisPortföljen tragglar vidare

Mitt projekt GratisPortföljen där jag investerar cashback-pengar har haft en väldigt medelmåttig vecka. Värdet har mer eller mindre gått i sidled och det finns inte jättemycket att rapportera. Det trillade in några utdelningar på slutet av veckan.

I övrigt så väntar jag på att mina inkommande pengar hos RewardNetwork ska bli tillgängliga för utbetalning. Då blir det till att köpa fler aktier i Cibus.

Trots att portföljen tappat stort i värde sedan högstanivån på strax över 30 000 kr så är den bättre än index. Jag hoppas ju onekligen på att den ska fortsätta leverera över index.

GratisPortföljen tragglar vidare

Listan med bolag i portföljen växte ju sedan förra veckan då Cibus plockades in. Det blev det andra svenska fastighetsbolaget i portföljen. Den sektorn är inte allt för rolig just nu men på lång sikt så tror jag det blir riktigt fint.

På tal om fastigheter så hade SBB ett väldigt fint avslut på veckan. Det känns däremot lite trist att Exchange Income Corp och Gladstone Investment Corp tappat en del i värde. Men samtidigt, det kan vara fina köplägen på gång att bildas även där.

Så här ser läget ut för de enskilda innehaven:

Listan med bolag i portföljen växte ju sedan förra veckan då Cibus plockades in.

Det är lite segt att se så många köplägen presentera sig när det inte finns likvida medel att handla för. Helst så skulle jag vilja fylla på i flera bolag på dessa nivåer, men projektet har sina klara regler som ska följas.

TransAlta Renewables skulle det vara fint att knipa ett par aktier till i. Men först så ska det fyllas på mer i Cibus, tror jag. Den som lever får se!

Tack för att du läste ”Veckorapport 39 2022 – Hårda tider”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.