Ökning av bolån med 459% på 20 år

Sverige har sett en kraftig ökning av bostadslån under de senaste 20 åren. Siffror från Finansmarknadsstatistik (SCB) så visar att hushållens bostadslån ökade från 713 miljarder i januari 2002 till 3 988 miljarder i mars 2022. Inlägget är baserat på SCB:s siffror från 2022-05-16.

Dessa bostadslån blir allt mer och mer omtalade ju mer vi går mot en recession. Det skrivs en hel del om att fastighetspriserna går ned, på vissa håll mer än andra, vilket sätter press på låntagare. Belåningen har alltså ökat med 459% på 20 år. På https://snabblanutabuc.se kan du läsa mer om lån.

Fastighetspriserna ej ikapp

Fastighetspriserna då? De lär väl ha gått upp mycket mer? Man skulle kunna tro det, eftersom att belåningen borde driva priserna uppåt. Men fastighetsprisindex i Sverige har ökat med 245 procent under samma period.

Det vill säga så har den ökning av bostadslån vi sett inte gått hand i hand med fastighetspriserna. Belåningen har ökat runt dubbelt så mycket som priserna har stigit. Rätt så förvånande egentligen kan man tycka.

Ökning av bostadslån i tider med låg ränta

Räntan har varit låg de senaste sju åren så det har varit väldigt lätt att låna pengar till bra villkor. Men hur många är egentligen förberedda på hårdare tider? Hur ser marginalerna ut för den allmänna svenska familjen?

Jag hoppas verkligen att majoriteten av alla som lånat har varit försiktiga och försökt planera för tuffare klimat med högre räntor. Har man inte gjort det så kan man få sig en riktigt otrevlig överraskning framöver.

Ökning av bostadslån per capita

Bostadslånen per capita i Sverige, alltså bolånen till svenska hushåll fördelat på antalet invånare, har ökat med ungefär 300 000 kronor. Detta om man mäter mellan januari 2002 till 382 000 kronor i mars 2022. Det motsvarar en ökning om 377% procent.

Siffrorna vittnar om att det genomsnittliga bostadslånet i procent således har ökat mer än antalet invånare. Det är inte så förvånande eftersom att ränteklimatet har varit väldigt vänligt. Men det har ändrats och det har ändrats fort.

Viktigt att binda lån

När det är långa perioder med låg ränta så tänker nog väldigt få på att binda sina lån. Men som vi ser nu så är det faktiskt väldigt viktigt att göra. Hade man bundit sina lån för ett år sedan så hade man varit i en väldigt gynnsam situation jämfört med om man ska binda sina lån nu.

Men att förutse sådana här stora svängningar i ekonomin är inte superlätt. Men man gör sig nog en redig tjänst om man ser till att binda sina lån medan räntorna är under 2%. Då slipper man få en kalldusch när det blir tal om räntehöjningar.

Populärt med rörliga lån

Den nuvarande definitionen av räntestatistiken som SCB påbörjade 2014 visade då att närmare 82% av hushållen, hade rörliga räntor. Och så höll det i sig under de kommande fyra åren men redan 2018 så såg man att detta började förändras.

Sedan dess så har fler och fler hushåll valt att binda räntan på sina bolån. Oktober 2020 skedde ett trendskifte då nyutlåningen med bundna räntor överskred nyutlåningen med rörlig ränta. Detta tror jag är väldigt viktigt med tanke på den ökning av bostadslån vi sett.

Villaägarna binder längre

Från 2015 till 2018 så hade ungefär dubbelt så många småhusägare bundit sina bolån med löptider på över 3 år jämfört med bostadsrättsägare. Men 2019 så blev det ändring på den trenden då villaägarna började välja längre bindningstider.

Andelen av bolån med löptider över 3 år ökade från 6 procent i juni till 19 procent i oktober. Dessa siffror tycker jag talar för att Sveriges bolånetagare ändå haft riskerna i bakhuvudet. Media rapporterar inte riktigt om detta tycker jag, utan föredrar oftare domedagsrubriker.

För att läsa mer om olika lån och om räntor kan du kika finansruset.se.

Ökning av bostadslån

Finns det något lån som man faktiskt borde ta så är det ett bostadslån. Jag tycker inte att man ska låna för att konsumera i onödan. Men ett bolån är ett lån för att köpa ett hem, eller är oftast det i alla fall. Bostaden i sig blir också en säkerhet till lånet och fastigheter tenderar att stiga i pris.

Men det gäller att tänka på framtiden och att låga räntelägen inte håller för evigt. Det finns säkert många som missat att binda sina räntor och som nu har mer eller mindre panik. Jag har en enorm empati för alla vars marginaler blir mindre och mindre.

Det gäller att lära sig av den viktiga läxan som en sådan situation innebär. Planera för framtiden. Njut av det nuvarande läget men ta det aldrig för givet. Att binda sina lån är viktigt. Man kan absolut ha rörliga lån, men när marknaden börjar skaka och se osäker ut, bind då dina lån så snart du kan.

Tack för att du läste inlägget ”Ökning av bostadslån – 459% på 20 år”, Läs Fler Inlägg Här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.