Alberta Skattar Vapes och Malawi Legaliserar

Provinsen Alberta i Kanada meddelade igår att vape-produkter kommer att beskattas med 20% för att förhindra att unga vapear. En bit bort, nämligen i södra Afrika så har landet Malawi legaliserat medicinsk cannabis. 

Alberta beskattar vapes

Skatten på vapes kommer att gälla vapepennorna, påfyllningar, förpackade produkter, produkter med smaksättning, nikotin och även cannabisoljor för vapes.

Produkter inom de segmenten kommer att beskattas oavsett om de säljs i affärer eller på nätet. Syftet är alltså att försöka göra produkterna otillgängliga och oattraktiva för yngre.

Frågan är om det ens är en effektiv approach? Kanadas finansminnister Travis Toews är övertygad om att högre skatt betyder färre som använder vapes. Men skapar det inte bara ett stort mörkertal med personer som kanske importerar vapes istället och försöker göra det under radarn?

På en presskonferens för provinsens budget för år 2020 så kommenterade han beslutet:

“I can’t predict that this tax rate will stay where it is forever. We will be evaluating purchasing patterns going forward, but we really believe it is in the best interest of Albertans and in the best interest of public safety as a whole, particularly for our youth,”

Man verkar ju ha en bra underliggande tanke men frågan är om detta är rätt väg att gå för att uppnå det man försöker lyckas med? Och om man nu höjer priset på vapes så kanske unga börjar röka cigaretter istället, vore det så mycket bättre?

spacer

Malawi legaliserar medicinsk cannabis

Först ut i regionen var Lesotho som legaliserade medicinsk cannabis år 2017. Nu har alltså även Malawi legaliserat cannabis för användning om medicin och industriell användning av industrihampa.

Lagförslaget som godkändes igår legaliserar tyvärr inte rekreationellt bruk av cannabis men förhoppningsvis så är det ett steg på vägen dit. Nyligen så legaliserade Zambia, ett annat land i Afrika, exportering av cannabisprodukter.

Det är härligt att se att vågen med cannabisreformer som svept över vägen även ger effekt i Afrika. Det är ju en kontinent med väldigt många invånare och potentiellt stora cannabismarknader.

Chauncy Jere är direktör för Ijaros Africa, ett av två företag som arbetar med industrihampa i Centrala Malawi och som även är talesman för Hemp Association of Malawi sade följande om nyheten:

“We are very happy that finally we’re taking the right steps to move the country’s economy forwards,”

“There’s no denying that cannabis would be a lucrative industry and its demand is huge,”

Förhoppningsvis så kan den nya reformen i Malawi leda till en mer avslappnad syn på cannabis inte bara i landet utan även i länderna runtomkring. En storskalig cannabisindustri i Afrika skulle vara intressant att få se.

Trevlig helg!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.