Aurora Cannabis belönar ledningen men förlorar miljarder

Få investerare inom cannabissektorn lär ha missat att Aurora Cannabis gjort en rekordförlust. Att Aurora Cannabis belönar ledningen trots förlusterna, har fått många att reagera. Långsiktiga aktieägare har tagit alla smällarna medan företaget bara fortsätter i samma takt.

Den främsta anledningen till att jag själv började undvika Aurora Cannabis var just urvattningen av aktievärdet. Bolaget tryckte hela tiden många nya aktier så fort en affär skulle göras och trenden var tydlig redan då.

Man visade i princip noll förmåga för att faktiskt göra bra affärer heller så i längden blev det givetvis väldigt ohållbart. 2018 köpte Aurora Cannabis det konkurrerande bolaget MedReleaf för 2.5 miljarder dollar.

I dagsläget så är Auroras marknadsvärde endast 557 miljoner dollar. Man flög alldeles för nära solen och trots lovord om att bli världsledande, så slåss man nu för att överleva dyra lån.

Tyvärr så hypades bolaget extremt mycket i Sverige och många aktieägare investerade i bolaget. Jag själv var med i den hypen ifrån början men insåg sedan att det lurade mörka moln kring horisonten.

Men det var då och nu är nu. Var är Aurora nu? Jo man levererade just en av de sämsta rapporterna jag sett på länge med gigantiska nedskrivningar och förluster.

Samtidigt så varslar man över 1000 anställda och befinner sig i ett nödläge. Att Aurora Cannabis belönar ledningen under sådana omständigheter sticker i ögonen på många.

Till exempel har vissa i ledningen har sett sin ersättning dubblats jämfört med deras ersättning förra året. Det här räkenskapsåret har Aurora rapporterat förluster på över 3 miljarder dollar, då kanske man inte skall belöna ledningen?

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Aurora Cannabis belönar ledningen

Personligen kan jag tycka att det är lite konstigt att belöna personer som styrt företaget mot avgrunden. Samtidigt så är det ju en nödvändighet att faktiskt belöna personal man vill hålla kvar.

Så visserligen förstår jag att man betalar sin ledning väl, så att man inte tappar personal till konkurrenter till exempel. Men samtidigt, är det verkligen personer som borde belönas?

Det är ju väldigt enkelt att sitta och säga ditten och datten nu när man har facit i hand men ändå, borde inte fler ha insett hur ohållbar deras strategi var?

En sak är iallafall säker och det är att Aurora verkligen har följt med i sektorns utveckling. Det började så bra och i lagom takt, Kanadas legalisering fick fart på det hela och det såg ut att bli en grön och skön framtid.

Men värderingarna sprang ifrån verkligheten rejält och helt plötsligt var bolagen värderade till flera miljarder dollar. Långt, långt över deras förmåga att faktiskt tjäna pengar.

Bubblan sprack

Resultatet blev en hiskelig bubbla som först spräcktes och som sedan tillsynes haft pyspunka. En av anledningarna till att sektorn går så pass trögt är, tror jag, att det är för många bolag som slåss om en liten kaka.

Det säljs ju mycket cannabis i Kanada, men inte tillräckligt för att flera bolag skall kunna leva på det och rättfärdiga miljardvärderingar. Därför så tror jag starkt att vi lär se ett par eller flera konkurser till innan sektorn vänder upp.

Aurora Cannabis som exempel, är ett bolag som jag inte tror att vi kommer läsa mycket om i framtiden. Annat än när vi pratar om hur sektorns bubbla sprack.

Aurora Cannabis belönar ledningen så de fick sina miljoner ändå och aktieägarna fick dra det korta strået. En trist men lärorik historia på många sätt.

Du kan läsa mer om att Investera i Cannabis här på bloggen.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.