Pyramidspel och andra Scams – Varningstecken

Mängden av olika slags pyramidspel och andra scams som dyker upp upphör aldrig att förvåna mig. Framförallt sektorn med kryptovalutor är helt och hållet översvämmad av sådant tjafs. I det här inlägget tänker jag uppmärksamma varningstecken att hålla utkik efter.

Dag efter dag så kommer det nya bedrägerier i olika slags former. Vissa är jättelätta att genomskåda medan andra är klurigare. Med sunt förnuft så kommer man väldigt långt och det gäller att ta saker med en grävskopa salt.

En sak som ofta avslöjar pyramidspel och andra scams är att man lovar en ohållbart hög avkastning. Så fort du läser någonting i stil med ”garanterad avkastning” så är det bara att blockera och stänga ner.

Väldigt många personer verkar tyvärr inte inse hur orimliga många ”erbjudanden” på internet faktiskt är. I jakten på att bli rik fort och upptäcka något före andra så släpper man det sunda förnuftet.

Ironiskt nog så leder det snarare till att personen i slutändan förlorar än massa pengar istället för att bli rik. Just avkastningen avslöjar ofta pyramidspel och andra scams.

Det är ju väldigt lätt att lova guld och gröna skogar, men om någonting kan ge en så pass hög avkastning som faktiskt utlovas så hade ju alla redan använt det.

All form av ”garanterad avkastning” borde genast få personen som läser att inse att det handlar om lurendrejeri. Samma sak om det utlovas ”upp till X% avkastning” varje dag/vecka/månad/år.

Så fort du ser något sådant så kan du till 99.99% säkerhet veta att det är skräp som på ett eller annat sätt, lär kosta dig pengar.

spacer mindre

Pyramidspel och andra scams

Det finns som tur är gott om olika sätt att avslöja bedrägerier på. Eller ja, de avslöjar väl snarare sig själva som bedrägerier.

Jag har noll förståelse och respekt för personerna som försöker lura in andra i sådana här bedrägerier. Kikar man igenom olika grupper på Facebook så ser man massvis med bedrägeriförsök på gång.

En enkel regel som man kommer väldigt långt med är: Låter det för bra för att vara sant, så är det nog så. Låt inte en ettrig person övertala dig att ge upp ditt sunda förnuft.

Solklara varningstecken som du borde hålla utkik efter är bland andra:

  • Ohållbar avkastning (Antingen väldigt hög eller ”garanterad”)
  • Fokusen ligger på att rekrytera nya medlemmar
  • Du måste investera för att gå med eller få mer information
  • Det är bråttom och du har inte tid att fundera
  • Det låter för bra för att vara sant
  • Det marknadsförs som ”helt nytt och revolutionerande”
  • Du skall ingå i ett ”team”
  • Du måste skicka PM/Meddelande för mer info
  • Det är MLM inte pyramidspel

Det går att skriva spaltmeter om vardera punkt och det finns givetvis även betydligt fler varningstecken att hålla utkik efter. Men är man medveten om punkterna på listan så har man kommit en bra bit på vägen.

Och givetvis är alla MLM inte pyramidspel, RewardNetwork har till exempel ett MLM-system för att bjuda in vänner. Men, i princip varje pyramidspel är ett MLM. Så det gäller att vara försiktig.

Bedrägarna, för det är vad personerna är, som försöker lura in dig i olika pyramidspel och andra scams kommer i alla typer och former. Lita inte på någon ”godvillig” person på internet som bara vill ”tipsa” dig utan att själva läsa mer.

spacer mindre

Exempel på bedrägerier

Det är oerhört viktigt att du alltid tar fram information på egen hand. Om någon till exempel tipsar dig om att gå med i ”BliRikPåKrypto” så bör du alltid Googla fraser i stil med ”BliRikPåKrypto scam”, ”BliRikPåKrypto bedrägeri”, och liknande.

Att göra sin egen efterforskning kan spara en väldigt mycket pengar, tid och energi, då man slipper råka ut för ett lurendrejeri. Att någon inte vågar dela sin information publikt är också ett gigantiskt varningstecken.

Måste du skicka ett privat meddelande för att få info? Var så säker på att personen inte kan stå för det som presenteras. På tal om det, här är ett par solklara exempel på saker att hålla sig långt borta ifrån:

.

Avkastningen som utlovas på bilden är givetvis för hög för att vara på riktigt. Hade det stämt hade ju hela världen investerat i det.

Solklart exempel på hur man skriver lockande texter utan någon som helst information om vad det handlar om. Försöker också stressa folk genom att skriva att dom 100 första som skriver ska få extra hjälp.

Om personen verkligen dubblat sitt kapital var tredje månad så hade hon nog varit ekonomiskt oberoende nu va? Då hade man förmodligen inte behövt rekrytera folk på Facebook…

”Nystartat”, ”Enorm tillväxt”, ”Ska ingå i hans team”, ”Måste gå med fort innan det blir låst”, ”Skicka Pm för info” är klockrena exempel på punkter som dessa personer pushar på. Allt för att stressa och locka dig.

Som sagt, om man dubblar sina pengar om och om igen så behöver man inte rekrytera folk i olika grupper på Facebook…

”3% ränta per dag”. Härligt, det blir alltså cirka 1095% per år. Fast med ränta-på-ränta så blir det betydligt mer. Givetvis så är det fullkomligt ohållbart.

Slutord

Det som listats i inlägget är som sagt bara ett par exempel på saker att akta sig för. Du är produkten i dessa fall och personen som rekryterar dig är den som tjänar pengar, på dig.

Var aldrig rädd för att ställa frågor. Om personen blir irriterad eller stör sig på frågorna snarare än att faktiskt besvara dem så skulle jag också se det so mett varnignstecken.

Ha alltid ditt sunda förnuft med dig, lita inte på någon som söker upp dig på internet, låt ingen stressa dig till beslut, sök alltid information på egen hand och tro inte på ohållbara löften om avkastning.

Har du läst om varningstecknen runt Better Globe?

Följer du dem stegen så borde du slippa råka ut för bedrägerier! Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

3 thoughts on “Pyramidspel och andra Scams – Varningstecken

  • Bra skrivet. Jag blir lika förvånad varje gång det dyker upp alla dessa förtäckta fantastiska ”spel” att så många där ute drömmer om att bli rika men inte har så god koll hur man inte förlorar pengar. De köper för lättvindigt försäljnings pitchen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.