Oroande utveckling för Mintos – P2P-lån

Det pågår en minst sagt oroande utveckling för Mintos. Den stora internationella plattformen som förmedlar P2P-lån får in mindre och mindre kapital. Covid har förvisso påverkat hela sektorn negativt, men det är inte allt. Investerare har börjat söka alternativ efter en rad misstag.

Sektorn för P2P-lån har internationellt påverkats negativt av Covid. Här i Sverige har effekten inte varit lika stor som på andra håll och kanter. Vilket säkerligen förklaras med hur regeringen i respektive land valt att göra med nedstängning och liknande.

När personer bli av med jobbet så blir det givetvis svårt eller omöjligt att betala av lånen. Investerare inom P2P-lån lär därför ha tagit en hel del smällar på grund av pandemin.

Grafen nedanför visar hur mycket kapital som investerats i nya lån hos Mintos månatligen. Sedan i början av det här året så ser man en tydlig nedgång. Även om det ser ut att ha börjat vända upp igen så går det kärvt.

Grafen talar sitt tydliga språk och visar helt klart upp en oroande utveckling för Mintos.

Men det är inte bara Mintos som har problem just nu. Bilderna nedanför visar data från P2P-Banking.com. P2P-marknaden lockar inte investerare just nu och färre personer verkar få ta lån.

Den rådande pandemin har alltså helt klart spelat sin roll i utvecklingen. Faktum är dock att finns mer bakom, bland annat en serie av dåliga beslut från Mintos sida.

Dessa dåliga beslut har lett till att fler och fler investerare söker sig till andra plattformar, eller helt enkelt väljer att stå utanför just nu. Kombinationen av Covid och missnöjda investerare gör det till en mörk situation för Mintos.

spacer

Oroande utveckling för Mintos

Vad är det som Mintos har gjort så pass illa som skrämmer iväg investerare? Jo man blev bland annat alldeles för slappa med att syna långivarna på plattformen.

Det varvat med att man gav ut höga betyg till aktörer som kanske inte var så bra egentligen har lett till missnöjda investerare. När lånen är lätta att investera i men inte fullföljs från låntagarens sida, ja då skapar det givetvis irritation.

När investerare sedan anser att risken är för hög jämfört med den potentiella avkastningen, då fylls det inte många lån längre. Det känns ändå viktigt att poängtera att Mintos än så länge ändå finansierar lån för runt 1 miljard kronor per månad.

Så man står inte vid ruinens brant så att säga. Samtidigt så finansierar man varje månad lån för 75% mindre än vad man gjorde tidigare. Från cirka 320 miljoner dollar per månad till runt 80 miljoner dollar.

Med andra ord: Det finns helt klart anledning att oroa sig. För mig så ser det riskabelt ut att fortsätta använda plattformen. Med tanke på att Covid inte verkar vara på väg bort någonstans snart så kanske man bör se över sitt investerande hos Mintos.

Det här inlägget handlar dock inte om att skrika ”Sälj allt och flytta kapitalet!. Utan snarare om att uppmärksamma om ett stort orosmoln på himmelen.

Tyvärr så är det ju som sagt inte bara Mintos som har det kärvt inom sektorn just nu. Gladligen så verkar Sverige däremot klara sig betydligt bättre än andra länders P2P-lånmarknader.

Jag skrev ju nyligen bland annat ett inlägg om att Lendify märkt av men redan mer eller mindre återhämtat sig från den finansiella effekten av Covid.

Förhoppningsvis så kan Mintos reda ut problemen och återskapa förtroendet hos sina investerare.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.