Covids effekt på börsen redan återhämtad

Idag så nådde OMX, svenska börsen, tillbaka till samma nivå som den var på innan Covid slog till. Med andra så är alltså Covids effekt på börsen redan återhämtad. Den stora frågan är dock, kommer detta att hålla i sig?

Det är givetvis en väldigt svår fråga att svara på om man inte har en riktigt grym kristallkula. Men det känns betryggande inför framtiden att börsen redan återhämtat sig.

Sveriges ekonomi har ju klarat sig betydligt bättre än andra länders. Detta tack vare att vi inte haft någon riktig lockdown. Tyvärr har ju många i Sverige dött till följd av Covid, framför allt på äldrehemmen.

Oavsett börsens framfart eller återhämtning så skulle jag kalla det höga dödstalet för ett kraftigt misslyckande. Att våra äldre inte fick bättre skydd är en tragedi och jag hoppas innerligt att vi lär oss av detta.

Desto gladare är jag över att börsen återhämtat sig, men jag är tveksam till hur hållbar uppgången är. När andra länder drabbas av nästa vågor av Covid så lär deras ekonomier vackla än mer.

Det kommer ju garanterat att påverka Sveriges ekonomi men frågan är hur pass mycket? Kan vi förvänta oss lika stora tapp som vi såg i våras eller blir det en mildare nedgång?

Personligen så tror jag att Sverige har en del smällar kvar att ta rent ekonomiskt. Dock så förväntar jag mig inte ett lika stort kursras som tidigare.

Om något så tror jag istället att det blir en form av pyspunka där det går med i sidled över en lång tid än ett enskilt stort ras. En orolig världsekonomi lär sätta sin prägel på även den svenska börsen.

Hotell, restauranger och flygindustrin kommer givetvis att ha en tuff höst och vinter. Förhoppningsvis så klarar sig resten av sektorerna bra trots det.

www.ihallandeinvest.se spacer

Covids effekt på börsen

Vi har sett många bolag ställa in sina utdelningar för att spara pengar, en smart strategi som jag hoppas lönar sig i längden.

Men hur blir det framöver då? Vissa branscher ser ju mer eller mindre dödsdömda ut men andra lär klara sig utan större påverkan.

Vi får helt enkelt vänta och se hur det hela artar sig. Många arbeten har försvunnit då arbetsplatser tvingats skära ned på kostnader och personal.

Totalt har över 100 000 varsel gjorts i Sverige i år. Volvo till exempel har varslat över 1000 anställningar redan, i bara Sverige. Deras nedskärning beror på lägre försäljning på grund av Covid samt omställningar inom företaget.

Tyvärr så lär vi få se flera liknande beslut från stora företag som har det kämpigt, men förhoppningsvis så blir det inte alltför illa.

Jämfört med andra länder så har vår ekonomi hittills klarat sig väldigt bra och med tanke på hur kurvorna för Covid-smittspridningen ser ut så finns det goda skäl att hålla humöret uppe.

Handlade du eller sålde du när det stora raset skedde tidigare i år? Läs mitt inlägg om det Genom Att Klicka Här.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.