Aurora + CanniMed + Newstrike = Sant?

Härvan eller vad man ska kalla konflikten mellan Aurora och CanniMed (CMED) har hållit på länge nu. Allting började när Aurora Cannabis inledde en så kallad fientlig takeover av CMED.  CMED:s VD har kämpat på alla möjliga sätt för att stoppa affären men till synes utan någon framgång.

CMED har hela tiden varit negativt inställda till att slås ihop med Aurora, eller man var det fram tills förra veckan. Då inledde man helt plötsligt diskussioner om ett uppköp.

Jag spekulerar bara men jag tror att CMED:s VD insåg att kriget var förlorat och man valde därför att börja förhandla istället.

När Aurora offentliggjorde sina planer på att ta över CMED så meddelade CMED marknaden att man var i processen att köpa upp Newstrike Resources.

Aurora var inte intresserade av att få med Newstrike i affären och man förklarade att om CMED köpte Newstrike så skulle Aurora avstå från affären.

Där har man också ändrat ton och nu sitter alla tre vid förhandlingsbordet. Tanken är att Aurora ska köpa upp både CMED och Newstrike.

Det återstår att se hur det går vid förhandlingsbordet men om uppköpen blir av så har blir Aurora ännu starkare. Något som verkligen behövs eftersom att man inte har särskilt stor produktionskapacitet just nu.

Aurora bygger mycket men om man ska vara med från början vid legaliseringen så krävs det att allting går enligt plan. Det ska ju inte bara byggas klart utan växterna ska hinna växa också.

Genom att köpa upp CMED så får Aurora tillgång till många nya patienter men också många nya produkter.

Men är affären hållbar? Priset på CMED:s aktie är just nu ca 37 kanadensiska dollar (CAD). Newstrike:s ligger på ca 2.2 CAD. När man inledde sin takeover så var man redo att ge runt 24 CAD för CMED:s aktier, ökningen i priset kan möjligtvis göra affären för dyr för att bli av.

Aurora CMED Newstrike

Newstrike har i dagsläget inte sålt ett enda gram cannabis. Ändå så ligger deras börsvärde runt 850 miljoner CAD, cirka 5.4 miljarder kronor. Sektorn är oerhört högt värderad just nu och jag ser inte det som hållbart att Newstrike är värderat så pass högt.

Inte bara det utan Aurora späder ut sina aktier oerhört mycket. Visst, man expanderar aggressivt och positionerar sig väl inför vad som komma skall. Men med fler och fler aktier i bolaget och med tanke på att vinsterna fortfarande ligger långt bort så kan det bli en skakig resa.

I skrivande stund så är Auroras produktionskapacitet på runt 6000 kg per år. Det är i stort sett ingenting. När Aurora sky blir färdigt så kommer man att ha ökat på den kapaciteten oerhört mycket men det är ett bra tag kvar tills att vi är där.

Köper man Aurora så köper man potential, jag ser inget som helst problem med det så länge man är medveten om risken. Kortsiktigt så kan det bli väldigt rött i portföljen. Just nu så tuffar Aurora på som tåget men frågan är om inte verkligheten kommer att komma ikapp?

Samtidigt så vet vi ju hur stor den här marknaden förväntas att bli plus nya marknader öppnas upp över hela världen en efter en. Igår skrev jag om hur Aurora siktat in sig på Skandinavien och man har filialer och dotterbolag världen över.

Aurora CMED Newstrike

Något som är hyfsat oroande är att så pass många köper Aurora utan att ens veta något om bolaget. På Avanza t.ex så har det varit en massiv rusning till bolaget. Många småsparare följer med strömmen och köper utan att ha koll. Dippar kursen ett par procent så ser man många inlägg på Facebook med frågor om hur och varför det har hänt.

Jag tror att Auroras kurs kommer att se en stor korrektion inom ett par månader, men det har jag trott förut och kursen har tuffat på. Jag äger själv aktier i Aurora och kommer inte att sälja på minst ett eller två år, om inget oväntat sker.

Blir det en stor korrektion så får jag väl helt enkelt köpa mer för det är svårt att förutse när det kommer att ske, om det ens sker.

En sak är säker och det är att om det kommer nyheter om stora förseningar med deras byggen av växthus så kan kursen ta ordentligt med stryk.

Aurora har en enorm potential och det gäller att man tar vara på den. Affären med CMED och Newstrike kan bli dyr men sköts det ordentligt och till ett bra pris så har man utökat sin potential ännu mer.

Jag tror att CMED vore ett bra uppköp men att man gott och väl klarar sig utan Newstrike, framförallt nu när kurserna gått upp så pass mycket.

Aurora ligger efter Canopy Growth Corp på nästan allt men värderas ändå nästan lika högt av marknaden. Deras börsvärde är dubbelt så högt som Aphrias, som redan går med vinst. Att köpa Aurora nu är riskabelt i mina ögon och det återstår att se hur det blir med uppköpen av CMED och Newstrike.

Man gapar helt klart efter mycket, går det bra så kommer man att vara väldigt bra positionerade på marknaden men just nu är risken hög.

Vi får ser hur det går vid förhandlingsbordet, det är åtminstone någorlunda positivt att bolagen sitter där.

Källor / Läs mer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.