Cannabis het fråga i amerikanska valet

I samband med upptakten till det amerikanska presidentvalet så har cannabis diskuterats flitigt. Jag hade inte förväntat mig att kandidaterna redan skulle börja ta upp ämnet så pass tidigt, men jag tycker att det är glädjande att så är fallet.

Min spekulation innan var att cannabis inte skulle diskuteras särskilt mycket förrän frågan kunde blivit avgörande i valet. Men ack så fel jag hade på den fronten. Cannabis är redan en het fråga och det tycker jag bådar väl inför framtiden.

Bernie Sanders som tidigare förespråkat återhållsamhet och mer forskning har sedan dess uttalat sig om ämnet. Han sade då att om han blir president i USA så kommer cannabis att legaliseras i alla delstater:

“We will end the destructive war on drugs,” “On my first day in office through executive order we will legalize marijuana in every state in this country.”

Och det låter ju riktigt bra, men att det skulle gå så pass fort att genomföra det har jag svårt att tro på. Det är dock härligt att frågan lyfts upp och diskuteras på detta positiva sätt.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Pete Buttigeg som också är en kandidat för demokraterna vill till och med gå steget längre. Han vill avkriminalisera innehav av alla droger:

”No, what I’ve called for is that incarceration should no longer be the response to drug possession. What I’m calling for is that we end the use of incarceration as a response,” “This does not mean that it will be lawful to produce or distribute those kinds of harmful drugs, but also, as we know from the opioid crisis, some of this has been driven by companies that were acting irresponsibly with substances that were lawful.”

Reformer som verkligen skulle signalera att USA:s krig mot droger är över.

Federal legalisering

Om det blir så att vi får se en federal legalisering i samband med valet så vore det onekligen en stor historisk händelse. Landet som ledde vägen in på ett helt värdelöst och väldigt kostsamt, i både människoliv och pengar, krig mot droger skulle då alltså ha gjort en total omvändning.

Förhoppningsvis så är det just vad som sker och dominoeffekten utav det skulle förmodligen bli oerhört intressant att följa världen över.

Presidenten Donald Trump har tidigare varit väldigt tydlig med att det är upp till delstaterna att själva avgöra om cannabis ska vara lagligt eller inte. Men då det fortfarande är olagligt på federal nivå så sätter det enormt många käppar i hjulen för såväl brukare som företag.

Jag håller tummarna för att cannabis diskuteras tillräckligt i valet för att majoriteten av invånarna i USA ska inse att det är dags och kräva en federal legalisering. Men vad som händer, ja det får vi vänta och se.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.