Canopy Growth Corps rapport lyfte sektorn

Igår så kom Canopy Growth Corps rapport och sektorn tog emot den med öppna armar. Dagen innan så hade Aurora Cannabis lämnat sin rapport som inte direkt hade mycket positivt att prata om överhuvudtaget.

Veckan som har varit känns rätt så talande för hur cannabissektorn lär arta sig ett bra tag framöver tyvärr. Mycket rött och sakta men säker nedgång som då och då avbryts av euforiska dagar då goda nyheter har annonserats.

Vissa utav bolagen kämpar för att överleva och igår så gick GENE, Invictus, tillsynes i graven. Det är svårt för bolagen att få tag på kapital och går man back samt har en massa lån just nu så ligger man risigt till.

Det har vi tydligt sett på bland annat Medmen och Aurora Cannabis utveckling. Igår så släppte dock som sagt Canopy Growth Corp sin kvartalsrapport och den fick marknaden att reagera positivt.

Canopy stängde på 13,37% plus, #leet osv, Aphria gck upp 3.61% och Aurora gick upp 7.48%. Att sitta lång i denna marknad känns nu väldigt osäkert jämfört med att ha gjort det förut.

Efter att värderingarna sköt i höjden och vi såg en bubbla formas och spricka så känns det väldigt riskabelt att sitta lång i företagen. Jag upplever att det finns plats kvar för värderingarna att minska och då lär även kurserna sänkas.

Den enda stora triggern som jag ser just nu är en eventuell legalisering i USA men det lär dröja, även om det känns positivt och närmre än på länge.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Canopy Growth Corps rapport

Det var bolagets tredje kvartalsrapport för räkenskapsåret 2020 och intäkterna ökade med 62% jämfört mot förra kvartalet. Man lyckades även sänka driftkostnaderna med 14% jämfört med förra kvartalet.

Förlusten minskade även den och landade för kvartalet på 92 miljoner CAD. Bolaget har för närvarande 2.3 miljarder CAD i stridskassan vilket är väldigt viktigt i dessa tider.

Dock så hade kassan minskat med nästan 400 miljoner CAD sedan förra rapporten, en väldigt hög siffra som man måste arbeta ned snabbt. Vilket man också verkar göra, för nu är det lönsamhet som står på tavlan.

Mike Lee är EVP och CFO hos Canopy Growth Corp och han sade följande om rapporten och det som komma skall:

”We delivered significant gross improvement in the third quarter driven by stronger revenues and higher capacity utilization. Actions taken earlier this year are expected to meaningfully reduce stock-based compensation in FY21, and we have started to implement tighter cost controls across the organization,”

”We plan to take further steps to reduce our costs and right-size our business to ensure that we can generate a healthy margin profile and cash generation in the coming years.”

I rapporten kan man också läsa att Canopy har sålt extra bra i Tyskland den senaste perioden efter att en konkurrents försäljning stoppats temporärt av reglerande organ där. Min gissning är att man därmed tagit marknadsandelar i Tyskland ifrån Aurora Cannabis.

Men allt är verkligen inte guld och gröna skogar, tyvärr. Canopy ligger långt efter med lanseringen av sina drickbara produkter för cannabismarknaden och det lär märkas i nästa rapport.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Nedskärningar på gång

David Klein som numera är CEO för Canopy Growth Corp lär inte få en lätt start i bolaget. Hela sektorn står inför vad som får ses som ett stort kapitalbehov och därför är det endast logiskt att börja skära ned på utgifter och kostnader.

Andra aktörer såsom MedMen, Hexo, Tilray och Aurora Cannabis har redan avskedat anställda för att skära ned på kostnader och Canopy väntas behöva göra detsamma. I en telefonintervju med David så ska han bland annat ha sagt följande:

“There are no sacred cows,” “We’ll look at everything. I think we have to because we owe it to all our stakeholders, including our employees, to get it right.”

Han menar också att ett viktigt första steg för att få ordning på finanserna är att inte fortsätta lägga cannabis på lager utan att fokusera på att sälja av det samt att skära ned på kostnaderna för att generera ett fritt och stabilt kassaflöde.

Vi står onekligen inför stora förändringar och det gör även bolagen.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.