Claes, Det är Oetiskt att Förgifta Djur Inte att Köpa Cannabisaktier

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om okunskap och fördomar kring cannabis och investeringar i cannabis. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, har tagit sig an rollen som moralpolis. Han klankar ner på investerarna och gör det tydligt att han bär på en djupa fördomar och har en bred okunskap inom området.

Kära Claes. Jag förstår att man tyvärr kan tro att det är oetiskt att handla med cannabisaktier, det är vanligt i Sverige efter årtionden av misinformation i form av skrämselpropaganda. Många känner sig obekväma när det ens debatteras om denna ”dödsdrog”.

Många av oss som följt utvecklingen minns väl när vår tidigare justitieminister Beatrice Ask 2014 gjorde bort sig internationellt (The Guardian) när hon delade en satir artikel om hur 37 dött av överdos dagen då delstaten Colorado legaliserade.

Det är allmän kunskap kan tyckas att det är praktiskt taget omöjligt att dö av cannabis överdos. Hittills har ingen i världshistorien lyckats med den bedriften. Jämför det istället med de 25,760 människor som dog av lagliga receptbelagda droger I USA 2014, hur uttalar Herr Hemberg sig om denna katastrof? Tänk om de istället kunde fått Cannabis utskrivet för sin smärtlindring.

Hemberg jobbar alltså som sparekonom på Avanza och gör ofta uttalanden med investerar tips och rekar, vilket gör mig gravt orolig när han glatt går ut och gör sådana här uttalanden, hur ofta annars uttalar sig Hemberg utan att egentligen ha någon koll på det han pratar om?

Jag skulle önska att Hemberg även om det må vara på hans arbetsgivares Avanzas order (då de verkar vara av annan uppfattning enligt SVT) går hem och sätter sig framför datorn och läser på om modern forskning inom området innan han uttalar sig nästa gång.

Det som kanske förvånar mig mest är hur Hemberg så snabbt attackerar det etiska i att investera i denna snabbt växande och expanderande marknad, medan han själv blivit ertappad med att blanda råttgift i kattmatsskålar, hmm? (Källa: Expressen)

Kan hända att han lär sig ett och annat om de positiva och oerhört breda medicinska fördelarna denna planta för med sig, ett naturligt alternativ till de kemiska och ofta dödliga droger som läkemedelsbolagen glatt lagligt marknadsför och säljer.

”Köper du aktier i H&M eller Volvo lånar du ut dina pengar till bolagen så att de kan expandera. I det här fallet lånar du ut pengar till cannabisbolag, så att de kan växa.” – Claes Hemberg (Källa: SVT)

Jo det är väl hela poängen med att investera, sedan när de växer så tjänar du som investerare pengar på tillväxten. Personligen tycker jag detta är en mycket bra sak att denna marknad växer.

Efter att en alldeles för lång tid har gått och för många förstörda liv och familjer lämnats i fotspåren av Nixons misslyckade långa och kostsamma war on drugs, som personer som befann sig på plats har berättat startades som ett men att trycka undan vänstern och fängsla svarta, så sker det ett uppvaknande världen över.

USA lurade och tryckte på andra länder grova anti-drog lagar och propaganda om dödsknarket cannabis som förstörde liv, och att vi måste fängsla dessa kriminella. Sverige hakade snabbt på förbuds tåget med USA som förebild vilket är anledningen till dagens förvirring och stora misinformation i debatten.

Att sponsra bolagen och cannabishandeln är en extremt bra sak i sig. Ju fler som gör det desto mer publicitet får bolagen och desto snabbare går den gröna revolutionen världen över. Du kanske inte har märkt det men dåtidens skrämselpropaganda är motbevisad.

Över hela världen så kryper regeringar till korset och lyssnar äntligen på folket. The war on drugs har aldrig fungerat. Det har bara skapat svarta marknader där gäng blivit rika och skapat stigma för sjuka människor som bestraffats istället för att behandlats. (Källa: Expressen / TheNewsTribune / Independent)

Att se dig sitta och klanka ned på Avanza:s investerare när du själv är anställd där är väldigt konstigt. Att Avanza tillåter dig att göra det är för mig oförståeligt. Såvitt jag vet så har varken Degiro eller Nordnet anställda som förminskar sina kunder så öppet på det sättet som du gör.

Rikard Josefson, VD på Avanza, det är dags att göra er av med Claes. Eller är publiciteten han bringar er viktigare än era kunder?

I dag som nämnt ovan vet vetenskapen och forskningen bättre än så! Hur kan vi kalla oss utbildade moderna människor, och framförallt investerare om vi inte håller oss uppdaterade med dagsaktuell information innan vi gör uttalanden?

Speciellt om vi tänkt döma ut 30 000 Svenskar och en hel marknad?

Samtidigt är du tyst om den marknad som idag lagligt står bakom en epidemi? Eller varför inte alkoholindustrin, och de Svenska alkohol bolagen som dagligen splittrar familjer världen över?

Håller Hemberg hellre med Nixon än fakta, vi förstår inte Hemberg, kan du förklara?

Och är du så envis att du inte vill läsa på och bli klokare föreslår jag att Avanza hittar en mer utbildad och pålitlig skribent.

Jag hoppas på en mer faktabaserad, mindre dömande debatt i framtiden.

Lycka till med investeringarna

Stefan Ekström

Läs även: När Okunskap och Fördomar kostar dig Pengar

4 thoughts on “Claes, Det är Oetiskt att Förgifta Djur Inte att Köpa Cannabisaktier

  • Det känns som Claes anser H&M vara mer etiskt än Cannabis. Själv anser jag att man stöder barnarbete och grymma arbetsförhållande för världens fattigaste om man aktiehandlar med Svenska klädmärken.

    2016 granskades H&M’s fabriker i Burma där 7 åringar jobbade 14h/dygn för 6kr/h.

    Är detta mer moraliskt och etiskt rätt än Cannabis?

  • Ring Avanza och säg din åsikt! Det kan påverka om vi är flera som gör det =) Jag gjorde det nyss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.