41 miljarder dollar som utmanas av cannabis

Det är ingen hemlighet att läkemedelsbolagen kämpat hårt för att hålla cannabis olagligt. När man tittar på siffrorna för vissa marknader så är det väldigt lätt förstå varför. Här är en 41 miljarder dollar stor marknad som cannabis utmanar.

Sömn, hur mycket är god sömn värt egentligen? En hel del tydligen i dagens samhälle då allt fler upplever stress och problem med att sova.

Cirka 20 procent av USA:s befolkning upplever sömnproblem. Marknaden för sömnmedel och hjälpmedel att sova uppgår till rungande 41 miljarder dollar i bara USA. En värdering som väntas öka till 52 miljarder år 2020.

Många av läkemedlen inom den här sektorn har tyvärr störande biverkningar eller är beroendeframkallande. Det är tyvärr vanligt att ta ett piller för att kunna sova men effekterna sitter kvar längre än vad man tror.

Vissa av sömnpillerna framkallar olyckor då personerna som brukar medicinen inte tänker på långvariga effekter. Lisa Gill hos Consumer Reports menar att:

”Most people don’t realize that. And for most people who take a drug like this, you are twice as likely to get into a car accident.”

Tänk om det då fanns något att ersätta dessa läkemedel med. Något som kommer från naturen och som inte har samma negativa effekter? Något som folk prövar ibland för skojs skull och säger ”jag kände inget, jag bara somnade”?

Ja just det, cannabis. Dödsdrogen utan dödsoffer som utmanar läkemedelsbolag på flera håll och kanter.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Cannabis utmanar

Cannabis verkar vara det självklara svaret på frågan om hjälp att sova om träning, mindfulness och bättre rutiner inte hjälper.

USA har ju en enorm opioidkris och den väntas bli värre om inget drastiskt sker. Det känns för mig när jag läser allt fler sådana här nyheter bara mer och mer självklart att USA kommer att legalisera federal cannabis.

Frågan är inte om utan när, tror jag, för invånarna börjar verkligen inse hur hjälpsamt cannabis är. Cannabisbolagen hjälper gärna till att sprida information för att utmana läkemedelsbolagen.

För att få en bild av hur det kan komma att se ut i USA så kan man jämföra med Kanada. Där ökade försäljningen av sömnmedel och sömnpreparat innan legaliseringen av cannabis.

Sedan legaliseringen så har försäljningen minskat år efter år. Något som jag tror är talande för hur det kommer att se ut på flera håll och kanter när cannabis legaliseras på flera platser.

Flera studier har visat att när medicinsk cannabis eller rekreationsbruk av cannabis legaliseras, så minskar användningen och försäljningen av andra läkemedel.

I en studie så skrev forskarna att:

“Despite the current lack of extensive medical evidence,” they concluded, “the market evidence suggests that many consumers may be opting to use cannabis for treating their sleep disturbances.”

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Hänger på legalisering

Så vi vet redan alltså att cannabisbrukare väljer bort andra läkemedel. Vi vet att stora delar av USA har sömnproblem. Många tecken tyder även på att cannabislagarna är på väg att reformeras.

Det borde alltså vara logiskt att förvänta sig att en del av den marknaden på 41 miljarder dollar kommer att få ordentlig konkurrens av cannabis och cannabisprodukter.

Den stora frågan är då återigen, när kan det tänkas legaliseras i USA? Det är en svår fråga att svara på och mycket hänger nog på hur det går i valet.

Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om cannabis blir en stor fråga i USA:s nästa val. Faktum är att det verkligen känns som att det är dags nu mer än någonsin.

Samtidigt så vet vi ju tyvärr att det finns stora pengar, riktigt stora pengar, på att cannabis förblir olagligt.

Jeff Sessions som tidigare var inrikesminister i USA under Donald Trump hade flera starka band till just läkemedelsindustrin. Trump själv däremot menar att delstaterna själva ska få bestämma.

Förhoppningsvis så sätter delstaterna ordentligt med press på att den federala lagen stör deras egna beslut i frågan.

www.ihallandeinvest.se spacer

41 miljarder dollar

Att marknaden för sömnmedel är så pass enorm är föga förvånande. Inte heller är den marknaden ensam om att utmanas av cannabis. Jag har fortfarande stora förhoppningar och förväntningar på cannabisindustrin.

Det är väldigt svårt att förstå hur stor den egentligen har potential att bli. Mycket hänger på ju som bekant på legaliseringar och det ger marknaden utrymme att växa större under en lång period.

Jag tror att det finns mycket kvar att ge och den här marknaden är bara en av flera som kommer att tappa andelar till cannabisbolagen. Time will tell.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Tack för att du läste inlägget! Gilla/Dela det gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.