Börja Handla med Aktier – Investmentbolag

Om du är nyfiken på att börja handla med aktier och undrar över vilka aktier som du bör köpa så rekommenderar jag investmentbolag. I inlägget kan du läsa om varför.

Det är jätteroligt att nya människor får upp ögonen för börsen, aktier och för investeringar i största allmänhet. Många som börjar handla med aktier gör samma misstag och det finns fallgropar man lätt kan undvika.

Anledningen till att man blir nyfiken på aktier är ju, förmodar jag, att man vill tjäna pengar. Något man bör undvika är dock att försöka tjäna pengar snabbt.

Men snabbt och börsen går sällan bra ihop. Man ska inte ha för bråttom när man investerar. Ett känt citat från Warren Buffet lyder såhär:

”The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.”

Det vill säga: ”Börsen är ett sätt att föra över pengar från den stressade till den tålmodiga”~. Ett klockrent citat som stämmer på flera håll.

En vanlig företeelse när någon börjar handla med aktier är just att det skall gå så snabbt som möjligt att tjäna pengar. Men är det hållbart och är det i längden gångbart?

Som det ser ut enligt mig så lyckas få personer generera god avkastning genom småbolag år efter år. Istället så är det säkrare att köpa stora och stabila bolag.

Vi har haft ett otroligt generöst börsklimat de senaste åren men det ser ut att vara på väg att ändras, om det blir lågkonjunktur.

www.ihallandeinvest.se spacer

Börja Handla med Aktier

Det första rådet jag hade gett dig om du bett mig om tips är att inte ha bråttom. Innan du ens börjar köpa aktier så skulle jag rekommendera dig att ta in gott om information.

Läs böcker, lyssna på podcasts, läs bloggar, följ investerare på Twitter och ta del av deras tankar, synsätt och tillvägagångssätt.

På så sätt kan du alltså samla in information, lära dig att undvika vanliga fällor och att hitta bra strategier innan du lär dig med dina pengar.

En annan viktig sak som man skall veta innan man investerar är att man aldrig ska investera pengar man inte har råd att förlora.

Gör man det så riskerar man, tror jag, att ta sämre beslut eftersom att man tar beslut baserade på känslor än på fakta.

Börja smått när du ska börja handla med aktier. Det finns ingen anledning att stressa in en massa kapital innan du har koll på läget.

www.ihallandeinvest.se spacer

Investmentbolag

Vad tusan är då egentligen investmentbolag? Och varför rekommenderar jag dessa bolag till nybörjare?

Investmentbolag investerar i andra aktiebolag. Man förvaltar alltså en egen portfölj med flera andra aktiebolag i och är ofta, men inte alltid, direkt engagerade i bolagen.

Väldigt snarlika fonder det vill säga. Men varför inte köpa fonder då istället? Avgifterna. Fondernas avgifter äter upp din vinst.

Med det sagt så finns det givetvis fonder där avgiften är värd avkastningen men jag skyr deras avgifter som vampyrer skyr solen.

Dessa bolag har också avgifter men i jämförelse så brukar de vara extremt låga jämfört med fonder plus att de inte dras direkt från din vinst utan den betalas indirekt genom att den bokförs i bolagets budget.

Investmentbolag tycker jag är perfekta investeringar för nybörjare eftersom att man med ett enda köp sprider ut sin risk.

Man litar inte blint på att ett småbolag skall lyckas revolutionera en ny teknik för att bolagets kurs ”förhoppningsvis åka som en raket mot månen!”.

En annan bra sak med investmentbolag är att deras jobb är att förvalta sitt innehav, de bör alltså vara experter på att gör det och du bör därmed ta rygg på duktiga förvaltare.

spacer

Ett köp sprider risken

Investmentbolag handlas även ofta till något som kallas för substansrabatt. Det betyder att investmentbolaget är lägre värderat än vad dess totala innehav egentligen är värda.

När du då investerar i investmentbolaget så köper du i princip utdelningarna som bolagen ger ut till ett rabatterat pris.

Genom att investera i ett investmentbolag, ett köp i en aktie, så får du ägande i flera olika aktier.

Sannolikt så investerar du också då i ett bolag som fokuserar på tillväxt och hållbar avkastning till sina aktieägare eftersom att det är vad som ofta lockar köpare till sådana aktier.

Jag ser därför dessa bolag som perfekta för den som vill börja lära sig börsen.

Du kan alltså köpa in dig i ett eller flera investmentbolag, följa deras tänk och lära dig av hur de förvaltar sin portfölj samtidigt som de genererar avkastning åt dig.

Kom dock ihåg att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Man kan inte bara titta på en graf över en aktie och säga ”ja den har gått bra i 10 år, den kommer att gå bra i 10 år till”.

Man måste kolla hur aktien och dess innehav går i dagsläget för att få sig ett hum om hur framtiden kan tänkas se ut.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Sakta men säkert

”Men blir man rik snabbt?” Det skall inte gå snabbt, det skall gå konsekvent uppåt. Genom att månadsspara i aktier som har aktieutdelning, som man enligt mig bör återinvestera, så nyttjar man ränta-på-ränta effekten.

Det vill säga, ju mer du investerar och ju mer din portfölj växer desto snabbare kommer den att växa vidare.

Så om du frågar mig hur du skall tänka när du börjar handla med aktier så tycker jag att du skall glömma att bli rik snabbt och fokusera på Tillväxt samtidigt som du investerar långsiktigt.

Det går att skriva spaltmeter efter spaltmeter om dessa ämnen men för att summera det här inlägget så tycker jag att nybörjare med aktier bör tänka på att:

  • Samla kunskap innan du börjar handla
  • Börja med investmentbolag
  • Fokusera på tillväxt
  • Återinvestera dina utdelningar
  • Köp bolag med stabil historia och goda framtidsutsikter

Det finns gott om hemsidor att läsa mer om detta på men en riktigt bra hemsida för just investmentbolag är Ibindex.se.

Grupper på Facebook så som ”Utdelningsaktier” eller ”Aktier och Privatekonomi” är bra startställen för att samla in kunskap, tips och andras tankar kring investeringar.

Läs Mer:

Tack för att du läste ”Börja Handla med Aktier”!

2 thoughts on “Börja Handla med Aktier – Investmentbolag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.