Akta dig för FOMO – Fear of Missing out

FOMO står för fear of missing out. Det är ett begrepp för när man handlar baserat på känslan att man inte vill missa en uppgång. Något som ofta slår fel och gör att man handlar på toppen.

När man investerar på börsen så gäller det att hålla koll på känslorna. Det är just därför som jag brukar råda långsiktiga investerare att inte logga in och kolla sin portfölj för ofta.

Det är, tror jag, betydligt bättre för ens psykologiska välmående och för ens handel att inte kolla portföljen hela tiden. Att hela tiden sitta och kolla hur det går kan göra  att man stressar upp sig själv.

Då finns det en risk att man tar sämre beslut framförallt genom att man tar beslut grundade på känslor istället för sin strategi.

Vill du följa dina bolag och deras framgång? Följ just bolagens nyheter då och stirra dig inte blind på kursen. Om inget fundamentalt ändras i bolaget så bör kursen inte oroa dig allt för mycket.

Detsamma gäller för när ett bolag släpper en nyhet som gör att kursen drar iväg snabbt. Försök att hålla dig kylig då, att köpa in sig när en kurs redan har stigit kraftigt kan leda till att man köper in sig nära kursens topp.

Kommer det då en rekyl eller om investerare tar hem vinster så kan du bli kvar med en aktie som snabbt tappat i värde gentemot när du köpte den.

spacer

Fear of missing out

Hur vet man då när man handlar på grund av FOMO? Det gäller att du kan dig själv, att du verkligen analyserar och funderar över vad du köper och varför.

Är du stressad över att hinna köpa så snabbt som möjligt? Då kanske det är bättre att du avvaktar och ser hur kursen ter sig under dagen istället för att hoppa rakt in?

Att inte hasta är viktigt och bara för att man missar en stor uppgång så har man inte missat all kommande uppgång.

Det är inte heller alla gånger som det är fel att köpa när ett bolag släpper en bra nyhet, varje situation är unik och därför så är det mycket bättre att köpa in sig i bolag man har koll på än bolag man bara snabbt läst en nyhet om.

Så försök att vara medveten om dina känslor när du handlar, köper du för att det är läge eller för att du vill köpa något? Låt inte FOMO eller andra känslor styra dina beslut.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

3 thoughts on “Akta dig för FOMO – Fear of Missing out

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.