Lagra kryptovaluta säkert

”Not your key = Not your coins” är ett uttryck inom kryptovärlden som är extremt viktigt att förstå. Det handlar om säkerhet, nämligen om huruvida du eller någon annan faktiskt äger din kryptovaluta. En privat plånbok är alltid den bästa lösningen ur säkerhetsperspektiv. Lär dig lagra kryptovaluta säkert.

Så vad menas med begreppet? Jo det som menas är att om du inte egentligen äger plånboken där din kryptovaluta ligger så är du i farozonen.

Fara för vadå? Att förlora all kryptovaluta som du har lagrad där. Det är inte sällsynt att digitala handelsplatser för kryptovalutor råkar ut för attacker från hackers.

Om det skulle hända medan du har din kryptovaluta lagrad där så kommer den med största sannolikhet att försvinna och du står där utan kompensation. Att föra över sin kryptovaluta till en handelsplats när man skall köpa eller sälja är svårt att komma undan. Men låt inte kryptovalutan ligga kvar där när du har handlat färdigt.

Det säkrare alternativet är att skicka din kryptovaluta till din helt egna och privata digitala plånbok. Där bör du alltid ha den om du inte skall använda den till något. Visst, man kan fortfarande bli hackad men risken bör vara lägre om du sköter din säkerhet ordentligt.

spacer kryptovaluta

Lagra kryptovaluta säkert

Nyligen så hackades handelsplatsen Cryptopia och den skall nu likvideras. Förmodligen så får investerare och traders inte tillbaka sin kryptovaluta men det återstår att se. Den hackningen är bara ett av väldigt många exempel som visar hur viktigt det är att lagra sin kryptovaluta på ett tryggt sätt.

Har man tur så kan det bli tal kom kompensation eller återbetalning, det har faktiskt skett tidigare vid intrång och attacker. Det är dock ingenting som man skall räkna med överhuvudtaget.

Skaffa en privat plånbok för din kryptovaluta och se till att endast du har tillgång till den så att du kan sova tryggt. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om Ledger Nano, en populär plånbok för din kryptovaluta som kan vara värd att kika in om du vill lagra kryptovaluta säkert.

För att lagra säkert:

  • Ha en egen privat plånbok
  • Dela inte din nyckel eller kod med någon annan
  • Ha backuper
  • Låt inte kryptovalutan ligga på handelsplatser i onödan

Fem tips från Totte Löfström

Jag passade på att skriva till Totte Löfström, grundare av kryptobörsen Trijo och nyhetssajten Trijo News varav sistnämnda är en svensk nyhetssajt om kryptovalutor som jag följer, för att fråga om han hade fem tips kring säker lagring. Roligt nog så svarade han och här är hans tips:

1. Se till att lära dig hur saker och ting fungerar! Det är näst intill omöjligt att göra rätt om man inte har koll på vad man sysslar med. Även om det är att banka på min egen trumma kan jag rekommendera att lära den bok jag och Trijo News chefredaktör Christian Ploog släppte i höstas: ”Så kan du bli rik på bitcoin – den kompletta snabbguiden till att investera i kryptovalutor”. I den går vi igenom det mesta man behöver veta om plånböcker och säkerhet.

2. Spara inte dina privata nycklar online. Många tror att det är hemligt och säkert att till exempel maila nycklarna till sig själv, men det är precis sådant som hackare letar efter.

3. Välj säkerhetsnivå baserat på din kunskap. Har du bara grundläggande förståelse för hur online wallets och hard wallets fungerar, så kan det ofta bara bättre att ha sina coins hos en seriös börs i stället. Det här är ett kontroversiellt tips, men man får inte glömma att seriösa börser lägger enormt mycket tid, energi och pengar på att förvara dina kryptovalutor säkert – om du inte har kunskap nog att förvara dina kryptovalutor säkrare på egen hand är det helt enkelt smartare att ha dem hos en seriös kryptobörs.

4. Prata inte om dina kryptotillgångar i sociala medier. Kryptotjuvar har tillgång till precis samma sociala medier som du har, och om de ser att du berättar att du har investerat i kryptovalutor är risken stor att du blir en måltavla.

5. Ta för vana att alltid använda tvåfaktorsautentisering (så kallad 2FA). Detta gäller inte bara kryptovalutor och plånböcker, utan allt du gör online. Med tvåfaktorsautentisering minskar du radikalt risken att någon lyckas ta sig in på dina konton.

Tack, Totte! Riktigt bra tips tycker jag! Med kryptovaluta kan man aldrig vara för trygg så kom ihåg ”Not your key, not your coins” och förringa inte risken med att ha din kryptovaluta lagrad hos någon annan. Det är värt att lägga ned lite tid eller till och med pengar på att se till att man har säkrat sina tillgångar.

Hur tänker du kring din förvaring av kryptovaluta? Kommentera gärna och berätta!

spacer kryptovaluta

2 thoughts on “Lagra kryptovaluta säkert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.