Röker Nigeria mest cannabis i hela världen?

Enligt en ny rapport så ska det finnas över 20 miljoner cannabisbrukare i Nigeria. Sammanlagt så beräknas de röka mer cannabis än något annat land på jorden. Cannabis är inte lagligt i Nigeria just nu men uppskattningsvis så röker en femtedel av befolkningen en gång per år.

Rapporten kommer från analytikerfirman New Frontier Data och den pekar alltså ut Nigeria som ledande i konsumtion av cannabis. Enligt deras beräkningar så huserar landet cirka 20.8 miljoner cannabisrökare. Totalt så skulle deras bruk av cannabis omsätta cirka 15 miljarder dollar årligen.

Ändå så är cannabis fortfarande olagligt i landet. En delstat i landet, Ondo, funderar på att införa ett system för medicinsk cannabis. Rapporten beräknar även att 12% av befolkningen röker minst en gång i månaden.

Något förvånande kan jag tänka mig då många nog väntat sig att länder så som bland annat Holland, Uruguay, Kanada, Tyskland eller Jamaica skulle vara världsledande inom konsumtion av cannabis.

Andraplatsen gick dock till Kanada med USA på tredjeplats. Inga större överraskningar, men efter USA så kommer Etiopien och Morocco.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Afrikas marknad enorm

Giadha Aguirre de Carcer heter New Frontier Datas grundare och VD. Han sade bland annat följande om nyheten:

“Three of the world’s top 10 cannabis-consuming nations are in Africa, highlighting both the importance of cannabis reform and related business opportunities throughout the region,”

En gigantisk marknad finns i Afrika men det är inte den säkraste platsen att investera på.

Prohibition Partners har släppt en egen rapport som pekade ut at Afrikas totala cannabismarknad kan uppgå till så mycket som 7.1 miljarder dollar redan år 2023. Informationen från New Frontier Data föreslår istället att Nigeria på egen hand kan nå upp till den summan.

Kan Afrika bli världens största konsument av cannabis? Det återstår att se men det är bevisligen inte omöjligt. Hittar man ett säkert och hållbart sätt att investera i på kontinenten så kanske det finns enorma möjligheter för bolagen som vågar satsa där.

Riskerna skulle dock inte vara små och möjligtvis så fokuserar bolagen istället på att etablera sig i Sydamerika. Där kan man odla väldigt billigt tack vare det perfekta klimatet för att odla cannabis. Det kanske vore ett vinnande koncept att odla i Sydamerika för att sälja det i Afrika?

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Några av bolagen är redan aktiva på Afrikas kontinent. Aphria bland annat har verksamhet i Lesotho tack vare sitt uppköp av Nuuvera. Det förvärvet gjorde att Aphria gick ifrån att bara konkurrera på inhemska marknaden till att bli en global utmanare.

Hade du förväntat dig att se tre afrikanska länder på Topp 10-listan över vilka länder som konsumerar mest cannabis? Det hade verkligen inte jag kan jag säga. Morocco är förstås lätt att förstå eftersom att marockanskt hasch är omtalat, men Etiopien och Nigeria? Det hade jag inte väntat mig.

Det återstår att se om legaliseringsvågen som sveper över världen kommer att svepa över Afrika också. Gör den det så kan det öppnas väldigt stora marknader och vi lär se flera av bolagen försöka ge sig in i matchen.

Tack för att du läste ”Röker Nigeria mest cannabis i hela världen?”! Du hittar fler inlägg nedanför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.