OrganiGram får bygga ut och Mexico legaliserar

Det går framåt på vissa håll i världen trots att Coronaviruset lamslagit stora delar av många industrier. Det kanadensiska cannabisbolaget OrganiGram har fått godkänt av Health Canada att expandera sin anläggning. Plus att Mexico ska legalisera cannabis inom kort, vilket kan påverka bland annat marknaden i USA.

Bolagen arbetar på även trots att Coronaviruset härjar världen över och även politiska beslut måste fortsättas att tas och genomföras. Därav rullar även nyheterna och pressmeddelandena om cannabismarknaden in ändå och personligen så tycker jag att det är skönt att läsa om något annat än viruset som plågar världen just nu.

Även om cannabissektorn har det tufft just nu så kan man utan tvekan säga att börskraschen orsakat en hel del potentiellt fina ingångslägen i bolagen inom sektorn. Prickade man rätt kunde man till exempel nyligen köpt in sig i Canopy Growth Corp för under 10 amerikanska dollar. Ett pris jag verkligen inte trott att vi skulle se igen.

Livet går vidare och i det här inlägget tänkte jag kika på OrganiGrams nya licens samt skriva om Mexicos legalisering av cannabis.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

OrganiGram får utökad licens

OrganiGram som odlar, producerar och säljer cannabis har fått en utökad licens från myndigheten som ansvarar över cannabisen i Kanada, Health Canada. Man har även förnyat sin licens för att få hantera cannabis och i och med den utökningen så får man även klargöra arbetet med Fas 5 i bolagets expansion.

Den nya licensen började gälla 20 mars i år och bolagets arbete med expansionen har redan på börjats. Samtidigt så är man försiktiga och i samband med nyheten så skrev man även bland annat att:

“We continue to monitor this rapidly changing situation and will make the decisions necessary to ensure the safest environment for our employees and their families as well as protecting the best interests of our business and our stakeholders”

Angående utökningen och fortsättningen av expansionen så har man fått godkänt att bygga en anläggning på två våningar som är tänkt att hantera det mesta av bland annat paketeringen för till exempel vape pens, färdigrullade jointar med mera.

Utöver det så ska man även bygga en ny anläggning för extrahering plus nya rum för torkning, kvalitetsförsäkring och liknande saker som behövs för verksamheten. Licensen gäller till och med 20 mars 2023.

Det kan låta som en liten sak men på lång sikt så kan det påverka bolaget riktigt positivt när allting kommit igång. Bättre och effektivare arbete i nya anläggningar med bättre teknik borde förhoppningsvis betyda bättre siffror för bolaget i det långa loppet.

Bolagets aktiekurs stod vid 2,24 vid senaste stängningen, nivåer som vi inte har sett sedan 2017.

(Källa: businesswire.com)

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Mexicos Legalisering av cannabis

Nästa månad så lär Mexico bli det land i världen med flest invånare som har legaliserat cannabis och hampa. För att underlätta hela processen för lagmakare såväl som företagare så har man valt att införa nationella lagar istället för att ha olika regler och lagar för olika delar av landet. Något som USA kanske borde ta och lära sig av.

Eftersom att Mexico är så pass stort så kan man vänta sig att marknaden där lär bli väldigt stor. Det lär locka en hel del bolag skulle jag tro, av flera anledningar. Klimatet i Mexico är väldigt bra för att odla cannabis i och det skulle kunna få bolag att börja producera där för att dels sälja inrikes men även för att exportera.

Frågan är hur det kommer att påverka USA:s marknad. Eftersom att det redan är problem vid gränsen med smuggling av olika droger eller till och med personer så finns risken att mängden cannabis som smugglas in över gränsen lär öka om Mexico legaliserar.

Lisa Pittman som länge varit anställd hos advokatfirman Texas-based Coats Rose law firm sade följande om Mexicos legaisering:

“The impact would be quite significant,” said Lisa Pittman, a longtime cannabis attorney at the Texas-based Coats Rose law firm.

“The other countries that have already legalized cannabis – Canada and Uruguay – have populations much smaller than Mexico, and Mexico already has quite a history of using cannabis and shipping cannabis across our borders.”

I slutändan så skulle det kunna bli ännu en anledning för den federala regeringen i USA att legalisera cannabis. Men Mexico har långt att gå och det tar tid att bygga upp en industri. Samtidigt så är inte amerikanska bolag blinda för möjligheten att exportera sina produkter till Mexico.

Christian Patiño Webb som är Vice VD för Day One i Los Angelse, ett företag som säljer CBD-vatten har märkt av att många blickar mot Mexico:

“We’re getting calls from retailers, wholesalers, distributors and so on that are interested and know that there’s going to be a big demand in Mexico,”

Så legaliseringen skulle kunna öppna nya möjligheter och även spå på en del problem. Om legaliseringen i Mexico går bra så kanske det kan bli ännu en motivering till USA att legalisera federalt. Vem vet, men man kan ju alltid hoppas.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer om Cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.