Spritaffärer lobbar för att få sälja cannabis i Kanada

Att marknaden för både medicinsk och rekreationellt bruk av cannabis blir hetare och hetare i Kanada råder det inget tvivel om. Sakta men säkert så närmar vi oss legaliseringen och den stora marknaden som väntas bli tillgänglig. Det har fått många att vilja ta del av möjligheterna och nu lobbar spritaffärer för att få sälja cannabis i Kanada.

Det är i bland annat British Columbia, Kanada, som ägare till spritbutiker försöker få tillstånd från regeringen att sälja cannabis jäms med sprit och annan alkohol. Möjligheterna för ökade intäkter lockar men är det verkligen en bra idé?

Om det skulle bli så att spritbutikerna får sälja cannabis så vore det ett steg bort från hur man sköter saker och ting i USA. Där får endast speciella dispenseries, tänk små apotek, sälja cannabis och det har tänkts att det ska fungera på samma sätt i Kanada.

Förslaget är inte nytt, till exempel så har borgmästaren i Philadelphia lagt fram det här förslaget tidigare. Det finns fördelar med förslaget. Bland annat så skulle samma system som ser över och hanterar alkoholförsäljningen även kunna sköta om regleringen av cannabismarknaden.

Då slipper man ha två helt skilda organisationer som mer eller mindre gör samma sak på olika håll. Men frågan är om det verkligen är bäst att ha allt under samma tillsynsorganisation?

Bland annat så påpekar man att det skulle spara pengar. Clayton Chessa som är involverad i marknaden säger följande:

“On the ’for’ side, it’s a good money saver, and we have similar structures in place—things like Serving it Right, a responsible service program that workers have to go through to be a server or someone who sells liquor,” marijuana executive Clayton Chessa told High Times. “They also have the distribution networks and channels as well as safeguards and security in place to make sure controlled substances aren’t sold to minors.”

Men det är inte bara röster för förslaget som hörs utan många ställer sig tveksamma till om det verkligen vore en bra idé. Själva initiativet med att legalisera cannabis kommer från ett hälsoperspektiv och alkoholbolagen verkar allt som oftast fokusera på att öka vinsten istället för att förbättra folkhälsan.

Arbetsgruppen som ser över legaliseringen meddelade i en rapport från regeringen att det bland annat skulle kunna öka riskerna för skador. “The potential for increasing rates of use and co-use run counter to the public health objectives of harm reduction and prevention,”

Det återstår att se hur det blir med förslaget men intresset för marknaden är stort och ännu är det sista ordet inte sagt även om det ser ut att låta åt att inte gå igenom, just eftersom att arbetsgruppen inte ser det så positivt.

Källa: https://www.thefix.com/


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.