Svenska cannabisbolag – Aureum, Odi & Oboya

På senare tid så har det ju äntligen blivit så att vi har någras svenska cannabisbolag att investera i. Tidigare har man i stort sett behövt blickat över Atlanten för att hitta investeringsmöjligheter eller cannabisbolag att läsa om, åtminstone tills Stenocare kom. Men nu har vi ju till exempel Odi Pharma, Oboya Horticulture och Aureum Life att hålla koll på, även om alla inte finns på börsen.

Cannabismarknaden har haft det riktigt tufft på sistone men det betyder inte att hoppet är ute. Cannabis har onekligen en plats i samhället, både för rekreationellt och medicinskt bruk. Det är roligt, tycker jag, att vi äntligen börjar få inhemska investeringsmöjligheter inom cannabissektorn.

Surret som skapas av bolagen hjälper även till att belysa diskussionen och föra arbetet mot cannabisreformer vidare. Aureum Life gjorde ju till exempel mycket väsen av sig med sig jobbannons hos Arbetsförmedlingen om att jobba med cannabis.

Nu känns det ju inte riktigt som att Sverige direkt är nära till att ta några sådana steg men man kan ju alltid hoppas. Det kommande valet i USA har också belyst cannabisfrågan vilket är bra då det smittar av sig världen över. Men, men vi får ha tålamod helt enkelt. Jag tänkte att det åtminstone vore intressant att kika in bolagen i detta inlägg.

Det var ju ett stort cannabisevent planerat i Stockholm den 4 mars i år men det har tyvärr blivit uppskjutet på grund av Coronaviruset.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Svenska cannabisbolag

Odi Pharma

Odi Pharma planerar att påbörja sin verksamhet på den Polska marknaden och man hade en hyfsat hypad IPO. Jag själv tecknade för att få aktier men blev utan tilldelning. Samma dag som IPO:n skedde så sålde ägarna en del aktier och det skadade förtroendet som jag skrivit om tidigare.

Om bolaget lyckas eller inte återstår helt enkelt att se men kursen har verkligen fallit nedåt sedan lanseringen på börsen. Förhoppningsvis så kan ägarna leva upp till förväntningarna och föra bolaget framåt först i Polen sen möjligtvis även i Sverige?

Det har inte hänt särskilt mycket alls sedan arbetet påbörjades och det är väl fullt förståeligt att saker och ting tar tid. Samtidigt så har man ju en stor press på sig att bevisa att man kan förvalta chansen man har fått ifrån investerarna som deltog i bolagets IPO.

Just nu kanske man faktiskt är det svenska cannabisbolag som har mest att bevisa för marknaden och aktieägarna. Från det jag har hört ifrån bolagets presentationer så tycker jag att ledningen verkar kunniga och fokuserar på rätt saker.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Oboya Horticulture

Oboya är inget renodlat cannabisbolag, no pun intended, utan man arbetar med att ta fram odlingsprodukter. Oboya är egentligen en koncern som består av tjugo företag. Dessa är verksamma inom tillverkning och/eller försäljning av produkter som är relaterade till just odlingsindustrin.

Med tanke på vad för produkter man producerar så är det inte särskilt konstigt att man glidit in i cannabismarknaden. Och på senare tid så har man faktiskt bland ingått ett avtal om att odla industrihampa i Kina samt att man ingått ett samarbete med Aureum Life.

Planen är nämligen att bägge dessa bolag skall gå ihop och skapa ett samriskbolag inom medicinsk cannabis. Jag tycker att det är jätteroligt och intressant att se två inhemska bolag samarbeta inom cannabismarknaden. Det känns som om att det nästan hade varit omöjligt för fem till tio år sedan.

Jag äger för övrigt själv aktier i Oboya Horticulture vars kurs verkligen har droppat ned på sistone, bland annat på grund av Coronaviruset, en sämre rapport än väntat och tvångsförsäljning av aktier. Långsiktigt så tror jag starkt på bolaget så därför sitter jag kvar med tålamodet och humöret på topp.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Svenska cannabisbolag: Aureum Life

Aureum Life har gjort mycket väsen av sig på kort tid. Bland annat så lade man ut en jobbannons på Arbetsförmedlingens platsbank om att odla cannabis som orsakade smärre rabalder. Det skapade mycket rubriker och diskussioner om cannabis vilket jag tycker är helt fenomenalt bra.

Bolaget i sig då arbetar kliniskt med cannabis för medicinskt bruk. Man riktar in sig på flera viktiga terapiområden så som; tremor, multipel skleros (MS), epilepsi, cerebral pares (CP), neuropatisk smärta, stressbesvär och kronisk trötthetssyndrom (ME).

Ett väldigt viktigt bolag, tror jag, som verkligen kan göra skillnad i Sverige. Än så länge så har man dock inte riktigt kommit igång med arbetet men man har ingått i ett avtal med Oboya Horticulture om att bilda ett samriskbolag inom medicinsk cannabis.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Samriskbolaget Aureum Green Thumb

Samriskbolaget mellan Oboya och Aureum kommer att heta Aureum Green Thumbs och alltså arbeta med produkter inom medicinsk cannabis. Det vill säga, odlingsprodukter för konsumentmarknaden. Det är något som jag tycker låter väldigt underligt. Varför ska man rikta sig mot just konsumentmarknaden? Är den särskilt stor?

Bägge bolagen äger lika mycket av samriskbolaget och Aureum kommer att ansvara för försäljning och distribution. Oboya däremot ansvarar för produktförsörjningen. Det låter som ett bra samarbete men som sagt, jag är kluven till att man riktat sig mot rätt marknad.

I ett pressmeddelande på Avanza om samriskbolaget så skriver man bland annat följande:

”Odlingsprodukterna kommer inledningsvis att säljas och distribueras till Italien, Tjeckien och Spanien, därefter på sikt till flera länder utanför Europa. Produkterna och sortimentet kommer att tas fram specifikt för konsumentmarknaden och omfattar exempelvis krukor, växtbelysning, odlingsredskap och med mera”,

Det återstår att se hur det blir med det hela men det är positivt att det är på gång, hoppas jag!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Enexis

Det här är ett bolag som jag inte hade hört talas om förrän väldigt nyligen. Tydligen så har David Bonnier och Amaury de Poret bildat bolaget Enexis som är sveriges första privata investmentbolag inom medicinsk cannabis. Eftersom att det är privat och inte verkar ha planer på att gå publikt så tänker jag inte skriva allt för mycket om det.

Men det jag kan säga är att bolaget hittills investerat uppåt 50 miljoner kronor i tio olika innehav. Man satsar främst på att investera i onoterade bolag inom medicinsk cannabis.

Ju fler svenska bolag inom cannabis desto bättre, åtminstone till en viss gräns. Jag hoppas att det går bra för Enexis men jag hoppas framförallt att man en dag tar sig till börsen.

Tack för att du läste inlägget om ”Svenska cannabisbolag”! Dela gärna inlägget vidare om du fann det intressant.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.