Två positiva besked inför dagens omröstning

Idag är dagen D för investerare på cannabismarknaden. Den förhoppningsvis sista omröstningen i senaten tar plats efter att den kanadensiska börsen stängt idag. Om det blir ett Ja utan några ändringar så kommer Kanada som första G7-nation att ha legaliserat cannabis idag.

Det är med andra ord en stor dag för mer än bara investerarna. Kanada har ögonen på sig och jag har tidigare skrivit om vad jag tror kommer att ske. Jag är förhoppningsfull för ett ja men blundar inte för risken att det blir förseningar på grund av tillägg och ändringar.

Med det sagt så har det släppts två positiva pressmeddelanden som talar för att lagförslaget får ett ja.

Två nya senatorer

Den första är att premiärminister Justin Trudeau precis har utsett två nya senatorer. Det borde inte vara alltför vågat att anta att de två senatorerna är personer som Justin vet kommer att rösta ja till förslaget. Det betyder att han kan räkna in två extra röster till sin sida, vilket givetvis är väldigt positivt.

Det som gör att jag antar att personerna kommer att rösta ja är att man valt att utse senatorerna precis innan röstningen. Hade det varit personer som han vet eller tror kommer att rösta emot förslaget så tror jag att han hade väntat minst en dag med att utse Donna Dasko och Pierre Dalphond.

Ursprungsfolkutskottets senatorer lägger ned motstånd

Utskottet som har hand om frågor för ursprungsfolket i Kanada har tidigare sagt sig stötta en senareläggning av lagförslag C-45. Det var också ett av de konservativa senatorernas bästa kort för att sätta käppar i hjulet för förslaget.

Utskottet hade möjlighet att senarelägga förslaget på obestämd tid men nu har två ministrar varit och övertalat utskottet att inte stödja senareläggningen.

Man hade suttit ned foten för att man var osäkra på hur lagförslaget skulle påverka ursprungsfolket som har stora problem med drogmissbruk. Samtidigt så har man använt situationen för att förhandla fram bättre villkor.

Nu har utskottet lovats att det bland annat ska läggas mer pengar på forskning kring ursprungsfolkets mentala välmående och man ska erbjuda särskild hjälp när det kommer till licenser, odling och mer runtomkring.

Tack vare det så demokraterna övervägt erbjudandet från de konservativa senatorerna och man har nu utskottets fulla stöd som kan komma att bli avgörande.


Källa / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.