Värdet på cannabismarknaden i USA

Värdet på cannabismarknaden i USA kan tyckas vara stort redan nu men efter en eventuell legalisering så bör det öka dramatiskt mycket. Men det förutsätter ju att en federal legalisering skulle ske först och som vi vet så tar byråkratin ofta väldigt lång tid på sig att få saker gjorda.

Men det skadar väl inte att drömma lite eller att spekulera om vad som kan komma att bli verklighet inom en snar framtid. Om det vill säg väl i valet så kan cannabis bli en avgörande fråga om Trump behöver roffa åt sig enkla röster ifrån demokraternas väljare.

Det är givetvis alldeles för tidigt för att spekulera kring om det kommer att ske eller inte men faktum är att många delstater i USA går allt mer framåt när det gäller cannabis och det sätter mer och mer press på den federala regeringen.

Efter legaliseringen i Kanada så såg vi ju flera bolag växa till sig något enormt. Så stora att det tillslut blev en bubbla som sprack och nu går sektorn väldigt trögt i väntan på att allting skall jämna ut sig och stabilisera sig. Många investerare blickar därför mot USA istället i hopp om reformer kring cannabislagarna där.

Det finns gott om pengar i USA för cannabisbolagen då värdet på cannabismarknaden i USA är väldigt stort redan idag och den väntas bli betydligt större.

Runt om i landet så finns det redan gott om cannabisbolag men om det blir lagligt på federal nivå så lär vi få så se riktigt stora bolag börja förvärva för att ta åt sig marknadsandelar, precis som vi såg i Kanada. I USA känns det dock som om att det skulle ske på en större skala. Men hur stor är marknaden? Låt oss kika in siffror och beräkningar.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Värdet på cannabismarknaden i USA

Först och främst så får man tänka på att olika analytiker och institut som gör sådana här beräkningar väldigt ofta får resultat som skiljer sig ifrån varandra. Det beror på vilka aspekter man har valt att ta med i sina beräkningar och därför så kan det skilja sig så man får ta alla dessa spekuleringen med en nypa salt.

I en undersökning som publicerades av Grandviewresearch i juli förra året så skriver man att värdet på cannabismarknaden i USA 2018 uppgick till 11.3 miljarder dollar. Samtidigt så menar man på att den genomsnittliga årliga tillväxttakten kommer att ligga runt 14 till 15 procent. Vilket i sin tur betyder att det är en marknad som kommer att växa sig större och större, väldigt snabbt.

En annan beräkning på marknaden kommer från Newfrontierdata som i september förra året publicerade en beräkning kring värdet på cannabismarknaden i USA och som då fastslog det till 13.6 miljarder dollar för år 2019, en ökning med 32% sedan året innan då den beräknades till 10.3 miljarder dollar.

Så det är utan tvekan så att siffrorna skiljer sig en aning men poängen är densamma, marknaden är stor och den väntas att växa till sig ordentligt. Tar man då i även i åtanke att cannabis inte är lagligt på federal nivå i USA ännu så kan man lätt spekulera om en enorm ökning utifall att så skulle ske.

I takt med att rekreationellt bruk legaliseras mer och mer så ser vi klart och tydligt hur cannabismarknaden omsätter mer och mer pengar. Samtidigt så är medicinsk cannabis inte bara en stor marknad utan även en källa till mycket gott och även en stor utmanare till läkemedelsbolag och andra industrier.

www.ihallandeinvest.se spacer

Stora pengar oavsett vad

Oavsett vilken byrå med analytiker som har rätt eller inte så visar trenderna att cannabis efterfrågas mer och mer. Väljarna vill ha legalt cannabis,, inte bara för medicinskt bruk utan även för rekreationellt bruk och politikerna verkar lyssna, åtminstone på olika håll i USA och även i världen.

Kollar man på siffrorna för Kalifornien som Grandviewresearch har släppt så ser man tydligt hur många fler som brukar cannabis rekreationellt än hur många det är som brukar medicinsk cannabis:

Medicinsk cannabis brukar vara det första steget i det led av cannabisreformer som många delstater eller länder tagit. När man ser de positiva aspekterna som medföljer medicinsk cannabis så blir det svårt att inte inse att en legalisering av rekreationellt bruk också bör genomföras.

Kikar man på genomförda reformer och legaliseringar så är Nordamerika är utan tvekan ledaren inom cannabis. Framförallt när man kikar på sektorn medicinsk cannabis där man beräknas stå för cirka 89% av marknadens storlek.

Samtidigt så ligger till exempel länder så som Australien, Tyskland, and Polen också i framkant på olika sätt när det gäller cannabislagarna och medicinsk cannabis.

Det råder inget snack om att värdet på cannabismarknaden i USA är enormt redan nu och att det lär bli betydligt högre inom en snar framtid. Om marknaden fortsätter växa med 15-25% per år så når den snart väldigt höga nivåer.

Vill man investera i cannabisbolag i USA så kan man bland annat kika in mitt tidigare blogginlägg om MSO:er, Multi State operators, det vill säga bolag som är aktiva inom fler än en delstat i USA. Det inlägget kan du hitta här: Intressant MSO – Vad ska man köpa i USA?

Tack för att du läste inlägget, trevlig måndag och jag hoppas att du har en riktigt härlig vecka!

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.