TransAlta Renewables – Gröna Utdelningar

I det investeringsprojekt jag har som heter GratisPortföljen så ingår bolaget TransAlta Renewables. Det är ett i mina ögon intressant bolag som ligger rätt i tiden med sin satsning på grön energi. Bolaget har även på månatliga aktieutdelningar till sina aktieägare vilket kan vara särskilt intressant för en utdelningsinvesterare.

Att världen allt mer fokuserar på grönare energi blir allt mer uppenbart och där ligger TransAlta Renewables rätt. Diskussioner på flera håll och kanter har börjat att allt mer handla om att minska utsläpp och att använda förnyelsebar energi så mycket som möjligt.

Även om arbetet med att ställa om från gammal energi till ny och renare går segt, mycket på grund av världens större länder, så verkar det bli vanligare och vanligare. Investerare investerar även mer och mer medvetet med fokus på att göra världen till en bättre plats och då hamnar bolag som TransAlta på radarn.

Jag äger som sagt själv aktier i bolaget och det här är en presentation av bolaget men det är ingen köprek och alla tar sina egna beslut och sitt egna ansvar.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Grön Energi

Att förnyelsebar energi är på gång och har varit det ett bra tag är ingen hemlighet. Marknaden värderades år 2017 till 928 miljarder dollar. Samtidigt så väntas den öka till 1512 miljarder dollar tills år 2025. Det är med andra ord en minst sagt väldigt stor industri som byggts kring grön energi.

Solen, vågor, vind och andra element som kan skapa energi utan lika hemska föroreningar som till exempel kolkraftverk förespråkas allt mer. Det är med andra ord förståeligt att marknaden väntas växa såpass mycket tills år 2025 som Alliedmarketresearch räknat fram.

En sak som håller marknaden tillbaka är att investeringar ofta är dyra och kan ta lång tid på sig att bli lönsamma. Det hindrar en del investerare ifrån att satsa på den sortens energikällor men förhoppningsvis så kan ny teknik förbättra effekten och göra processen billigare samt delarna mer hållbara.

Om fler och fler regeringar kunde börja förespråka, subventionera och arbeta hårdare för mer förnyelsebar energi i samhället så skulle det onekligen gynna hela jordens befolkning. Utsläpp påverkar oss genom mat, luft, vatten och på andra sätt så ju grönare desto bättre.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

TransAlta Renewables verksamhet

Bolagets primära fokus ligger på verksamheten i Nordamerika och i Australien. Arbetet går ut på att förvärva, driva och förbättra källor för förnyelsebar energi. Man arbetar även med naturgas, främst då i Australien, men den största fokusen ligger på rena källor för energi.

Man har byggt upp en portfölj med högvärderade och effektiva anläggningar inom vind, hydro och gas. Ett av ledningens mål är förutom att driva företaget även att skapa ett stabilt och långsiktigt pengaflöde till bolagets aktieägare.

Detta gör man genom månatliga utdelningar, så att du som äger aktien får en aktieutdelning varje månad. Direktavkastningen ligger just nu på runt 12% efter att kursen tappat en hel del på grund av oron som Coronaviruset orsakat världen över.

I bolagets investeringspresentation som finns på deras hemsida så kan man se följande bild över utdelningens tillväxt.

transalta rewneables utdelningstillväxt

Det finns väldigt mycket att läsa och lära om bolagets verksamhet, något som jag verkligen rekommenderar dig att göra om du är intresserad av bolaget. Deras senaste investeringspresentation är ett väldigt bra ställe att börja läsa för att sätta sig in i bolaget.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Senaste resultatet

I deras senaste rapport så kan man läsa att rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar blev 9 miljoner sämre än väntat för fjärde kvartalet 2019 jämfört mot samma period året innan. Anledningen till det förklaras bland annat med att intäkterna från bolagets vindenergi i Kanada har sjunkit.

För helåret 2019 jämfört med 2018 så ökade rörelseresultatet före avskrivningar med 8 miljoner kanadensiska dollar till 438 miljoner kanadensiska dollar. John Kousinioris sade följande om bolagets resultat:

“Results for the year demonstrated the strengths and resilience of the diversified TransAlta Renewables platform and highlighted the stability in our cash flows, ” “With the commissioning of the Big Level and Antrim wind farms late in December of 2019, our focus now turns to the execution of additional drop-downs from TransAlta’s Clean Energy Investment Plan and the pursuit of further transactions to expand our fleet.”

Intäkterna hade dock sjunkit jämfört mot förra året och det gäller att bolaget hamnar på rätt spår. Bolaget tog en del engångskostnader förra året också som påverkat resultatet. Man ser positivt på förutsättningarna för 2020 och siktar på att nå ett rörelseresultat på 445 – 475 miljoner kanadensiska dollar.

www.ihallandeinvest.se spacer

Slutord om TransAlta Renewables

Som sagt så tycker jag att det är ett intressant bolag och som verkar ligga rätt i tiden med sin förnyelsebara energi. Man har även en del verksamhet med naturgas men fokusen ligger just på grön energi. Kunskap är makt och jag rekommenderar dig att läsa på mycket mer om du blev intresserad av bolaget tack vare det här inlägget.

Tack för att du läste inlägget! Trevlig helg!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

2 thoughts on “TransAlta Renewables – Gröna Utdelningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.