Analytiker hos Deutsche Bank om kryptovaluta

Nordea försöker att förhindra sina anställda från att köpa kryptovaluta. Hos Deutsche Bank så har analytiker istället tagit fram en rapport om hur kryptovaluta kan ersätta fiatpengar.

Finansstrategen Jim Reid, Global Head of Fundamental Credit, Strategy and Thematic Research, hos Deutsche Bank har varit med och skrivit en forskningsrapport.

Rapporten går under namnet ”Imagine 2030” och är en del av deras forskningsrapport Konzept som banken regelbundet släpper.

I Konzept så analyserar man och reflekterar över fundamentala frågor som driver världsekonomin och världens finanser framåt.

I rapporten så lyfter man frågan om kryptovaluta kan komma att ersätta fiatpengar i framtiden och Jim Reid skriver bland annat:

“While critics bemoan cryptocurrencies as constrained by regulatory hurdles, we believe the incentives of governments and card providers are such that digital currencies are inevitable.”

Fiatpengar, eller fiat valuta, är pengar utan ett inneboende värde. Pengarnas värde grundar sig på den institution som ger ut dessa pengar och vad institutionen säger att de är värda. Gamla hederliga pengar det vill säga.

Han menar alltså att kryptovalutor är oundvikliga och det är jag beredd att hålla med om. Förhoppningsvis så lyckas bankerna och andra institutioner inte reglera bort eller försvåra användandet av kryptovalutor allt för mycket.

Men det kan bli svårt, kolla bara på hur Skatteverket sköter frågor kring kryptovaluta i dagsläget. Alldeles för krångligt och osmidigt, nästan som om det vore planerat att bli så för att försöka få folk att tröttna på kryptovalutor.

Den här rapporten var iallafall rätt så uppmuntrande då man åtminstone från en banks håll underhåller frågan kring hur kryptovaluta kan påverka fiatpengar.

spacer kryptovaluta

Rapporten fortsätter

Marion Laboure skrev sektionen ”the 21st century cash” i rapporten, med hjälp av Anthony Chaimowit som är Market Research Lead for the EMEA and APAC regions hos Deutsche Bank.

Hon menar att kryptovaluta i dagsläget är ett sorts tillägg till världsekonomin, men att det kan komma att ändras. Hon skriver bland annat följande i rapporten:

“Until now, cryptocurrencies have been additions, rather than substitutes, to the global inventory of money,”

“Over the next decade, this may change.”

”Overcoming regulatory hurdles will broaden their appeal and raise the potential to eventually replace cash.”

Hon poängterar att det hela till stor del hänger på hur snabbt införandet sker och på hur användarvänligt det är. Om fler och fler börjar att använda kryptovaluta så blir den genast en större utmanare till fiatpengar.

Vilket jag tycker låter rätt så logiskt och nästan självförklarande. Hon menar också att det till stor del hänger på stora företag, framförallt inom betalningslösningar.

Om dessa bolag börjar acceptera kryptovaluta och ställer om sina system så kan kryptovalutor komma att konkurrera starkt med fiatpengar inom en snar framtid.

Hur det hela faktiskt artar sig kan vi ju bara spekulera om just nu. Dock så är det intressant att se hur man talar om kryptovaluta världen över.

Sådana här rapporter är bra eftersom att man objektivt, även från en banks håll, lyfter frågor som många undrar över.

Det är i och för sig rätt så logiskt att just en bank lyfter frågan eftersom att det är en sektor som direkt hotas av kryptovalutors framgång.

Vad som händer det får vi vänta och se men hatten av till Deutsche Bank för att man ens lyfter frågan och ämnet. Jag har svårt att se att till exempel Swedbank skulle leverera något liknande.

spacer kryptovaluta

Källa / Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

1 thoughts on “Analytiker hos Deutsche Bank om kryptovaluta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.