Investera i Lån – Hur och Var

Inlägget ”Investera i Lån” innehåller annonslänkar.

Nuförtiden så är det väldigt enkelt att investera i olika slags lån såväl till privatpersoner som till företag. I det här inlägget kan du läsa om var och hur man investerar i denna sektor.

När många tänker på att investera pengar i lån så tänker de på Trustbuddy-härvan som skakade finansvärlden. P2P-Lån fick ett dåligt rykte och det tog ett par år innan det kom igång igen i Sverige.

Nuförtiden så är Lendify, där jag själv investerar, störst på marknaden men det finns även en del utmanare som till exempel Brocc.

Det finns även gott om internationella aktörer så som Mintos och Bondora där den sistnämnda fokuserar på högrisklån med höga räntor.

Varför jag valde Lendify

Jag har skrivit en del inlägg om detta tidigare som jag kommer att dela i botten av inlägget. Den största delen till att jag valt att endast investera i lån via Lendify är för att jag slipper deklarera själv.

Processen för att deklarera P2P-lånens amorteringar, räntor och så vidare är väldigt krånglig så jag kör på det enkla valet.

Plus att jag just nu ligger på 10% i ränta vilket jag tycker är värt risken, även om jag gärna ser att att räntan ökar.

Hur kan man börja investera i lån?

Det är faktiskt väldigt enkelt, om vi tar Lendify som exempel så surfar du in på hemsidan och trycker på att registrera dig. Det tar inte lång tid att bli klar med det och sedan så kan sätta in pengar med en snabb överföring och komma igång med ditt investerande.

Personligen så investerar jag manuellt utan att använda deras automatiska investeringskonton även om det tar mer tid men jag får högre ränta tack vare det extra jobbet.

Hur mycket bör man investera i P2P-lån?

Jag ser P2P-Lånen som ett alternativ till börsen och som en spridning av risk. Tack vare Sveriges system med inkasso och kronofogden så brukar de flesta lånen betalas av eller återbetalas.

Med det sagt så tycker jag att man inte bör ha mer än 5-10% av sin portfölj i P2P-lån för att inte ta för hög risk med det investerade kapitalet.

Läs mer om att investera i P2P-Lån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.