Jämförelse Bondora, Brocc, Lendify och Mintos

Inlägget är reklam och innehåller annonslänkar för Bondora, Brocc, Lendify och Mintos. [Läs Mer]

Inom P2P-sfären så finns det gott om olika möjligheter att investera hos olika aktörer. Fyra populära P2P-Lån plattformar är Bondora, Brocc, Lendify och Mintos. Vilken bör du välja? Det beror på flera olika faktorer som är viktiga att besluta.

I det här inlägget så jämför jag en del olika aspekter mellan dessa fyra olika plattformar för P2P-lån. Under varje rubrik så rankar jag plattformarna och den plattformen som har fått ihop lägst poäng i sammanställningen har fått bäst resultat.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Risk

När jag investerar i P2P-lån så försöker jag att hitta lån med minst 10% ränta, avkastning. Det beror på att jag anser att P2P-lån är ett långt ifrån riskfritt investeringssätt. Skulle jag investera och få 3% ränta på ett lån så är det, för mig, inte värt risken.

Ännu bättre är det om plattformen, alltså hemsidan, man investerar via erbjuder återköpsgaranti. Det betyder att om en låntagare slutar att betala av sitt lån så köper mellanhanden, plattformen, tillbaka lånet. Reward är bara halva delen av att välja plattform, risker och säkerhet är den andra halvan.

Mintos har lån med återköpsgaranti vilket höjer säkerheten betydligt i mina ögon. Lendify har ett bra system för att hämta in förlorat kapital och en kreditförlustfond. Deras kreditförlustfond får man dock bara skydd av genom att använda deras automatiska investeringskonton som enligt mig är helt värdelösa.

Bondora och Brocc har mig veterligen varken återköpsgaranti eller kreditförlustfonder så där skulle jag säga att risken är högre än på de andra plattformarna. Jämfört med varandra så skulle jag säga att Mintos är säkrast tack vare sina lån med återköpsgarantier.

Samtidigt så får man tänka på vad som sker om plattformen går i konkurs? Där tycker jag att Lendify och Brocc känns tryggare tack vare deras avtalsutformning.

Det vill säga säkrare som i att det är enklare att skydda sig mot förluster från låntagare som inte betalar. Jag ger plattformarna följande rankning enligt risken:

spacer

Reward

Reward, ränta, avkastning, anledningen till att vi investerar pengarna från första början. Många stirrar sig blinda på den här punkten och visst är den viktig men den är inte allt.

Som jag nämnde tidigare så investerar jag inte i lån under 10% i ränta om det inte finns riktigt bra skyddsnät. Det kan bli lite krångligt ibland med tanke på att räntorna kan skifta kraftigt under låg- eller högkonjunktur men för det mesta så går det bra ändå att hitta attraktiva lån.

Mellan dessa fyra plattformar så är det solklart en som sticker ut om man bara stirrar på möjlig avkastning. Bondora har specialiserat sig på att ta in just lån med hög avkastning, men även hög risk givetvis.

Lendify har inte ett stort utbud av lån med minst 10% i ränta men det händer att de dyker upp. Då gäller det att vara snabb på att investera manuellt vilket blir drygt i längden.

Mintos har ett brett utbud av lån med olika räntor och det går snabbt att hitta tillgängliga lån till lagom risker. Brocc å sin tur har likt Lendify inget gigantiskt utbud av lån med över 10% i ränta.

Kollar man bara på räntan så vinner Bondora glasklart men man ska komma ihåg att det även är hög risk där. Jag sätter följande rankning för möjlig reward hos plattformarna:

www.ihallandeinvest.se spacer

Användarvänlighet

Den sista aspekten som jag ska kika på i den här lilla genomgången av plattformarna är användarvänligheten. När jag började investera så struntade jag nästan helt i denna bit och fokuserade endast på räntan. Nu tänker jag lite annorlunda för ju enklare det är, desto mer tid kan jag lägga på annat.

En passiv inkomst är som bäst när man inte behöver sköta om den hela tiden, tycker jag. Då får pengarna sköta sig själva och jobba ihop mer pengar åt än medan man gör annat.

Bondora har ett bra system för automatisk investering som låter din portfölj sköta sig själv helt och hållet. Mintos system är till och med bättre, jag är riktigt imponerad av hur mycket man själv kan ställa in där.

Lendify har ett riktigt dåligt system för automatisk investering, jag tycker att man blir mer eller mindre utpressad att använda deras automatiska lån för att slippa göra för mycket jobb själv. Gör man det så får man tyvärr räkna med att man kommer investera i riktigt dåliga lån, vilket är oerhört trist. Brocc briljerar heller inte direkt.

Det finns däremot något som totalt räddar Lendify i det här avseendet. Skatten. Lendify rapporterar in uppgifter till skatteverket så att man slipper krångla vid deklarering. Något som underlättar enormt när det väl är dags att gå igenom årets resultat. Därför så sätter jag faktiskt Lendify som tvåa här, trots att deras automatiska konton är osmidiga.

Min personliga rankning för användarvänlighet:

www.ihallandeinvest.se spacer

Sammanfattning

Personligen så vet jag redan vilken jag föredrar och det är Lendify, om räntorna fortsätter att gå upp, annars så är det Mintos som gäller. Resultatet i poängställningen blev som följande, kom ihåg att högst poäng är sämst:

Brocc: 11

Rättelse, först stod Mintos som vinnare men efter omräkning, slarvigt av mig jag vet, så är det alltså Lendify på 6 poäng som blev bäst. För nya investerare så kan nog Lendify också vara enklast att komma igång med men man kan också investera via bägge för att sprida risk och potential.

Håller du med om resultatet? Vilken plattform föredrar du? Kommentera gärna och berätta varför! Tyckte du om inlägget så får du gärna trycka Gilla/Dela, det betyder jättemycket, tack för att du läste!

Bondora – Brocc – LendifyMintos


Jag provläser Dagens Industri och Dagens Nyheter och får betalt för det. det kan du också göra!

7 thoughts on “Jämförelse Bondora, Brocc, Lendify och Mintos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.