Vi tar fler och fler lån inom Sverige

Den svenska belåningsgraden ökar mer och mer i takt med att vi tar fler och fler lån inom Sverige. En oroande utveckling enligt många. Samtidigt så har låne- och amorteringskraven blivit hårdare, men det verkar inte oroa svenskarna som tar lån.

Majoriteten av skulderna utgörs av bolån men konsumtionslånen är den sektorn inom lån-sfären som ökar mest. Håkan Larsson som är boendeekonom på Villaägarna menar att stramare bolåneregler bidrar till den utvecklingen v ser. Han säger bland annat att:

”Naturligtvis bidrar bolånetaket och liknande regleringar till ökad efterfrågan på konsumtionslån. Jag brukar avråda från det, eftersom räntan är så pass hög på konsumtionslån. Men jag förstår rävsaxen. Man måste ju ha någonstans att bo,”

I januari 2016 så infördes det första amorteringskravet. Vid den tidpunkten så var tillväxttakten för konsumtionslån runt 3 procent, nu har den siffran ökat till över 6 procent.

Vinnarna av denna utveckling är småbankerna vars låneportföljer växer stadigt. Samtidigt så kan man undra sig om det är hållbart att fler och fler lån inom Sverige ges ut för att privatpersoner skall kunna konsumera mera.

När amorteringskrav höjs mer och mer i takt med att räntorna ändras så kommer nog tyvärr en hel del personer inse att deras lån är överväldigande.

Har man problem med att betala av sina lån enligt plan så kan man försöka sänka sin ränta. Det kan man bland annat göra via tjänster som Advisa eller Lendo.

Personligen så har jag svårt att se hållbarhet i att privatpersoner lånar pengar för att konsumera. Att leva över sina tillgångar är inte hållbart i längden. Med det sagt så kan ett lån ibland vara lösningen på ekonomiska problem, men då gäller det att man kan är säker på att man kan betala av det i tid.

Spacer

Räntefria SMS-lån inom Sverige

Behöver man extra pengar i slutet av månaden så kan man ta ett SMS-lån. Det finns en del räntefria alternativ, oftast erbjudanden för nya medlemmar. Du kan hitta en lista med räntefria SMS-lån på bloggen genom att Klicka Här.

Se dock till att du verkligen kan betala av det i tid för SMS-lån brukar ha höga räntor och straffavgifter. Det sista man vill göra är att hamna i en lånefälla där man hela tiden lånar mer och mer för att klara av nuvarande och kommande avbetalningar.


Extrainkomst: Svara på undersökningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.